Craiova este un oraş frumos, ca şi femeile de aici!

Autori


După câteva întâlniri avute în acest an la Universitatea şi Filarmonica din Bănie, filosoful şi dirijorul francez Francois Robert Girolami (foto) a afirmat că locuitorii Craiovei sunt de o mare căldură sufletească, iar oraşul este frumos, ca şi femeile din Bănie. Astă-seară el va asigura conducerea muzicală a spectacolului „Nabucco“ de la Teatrul Liric „Elena Teodorini“.

Ion Jianu: Maestre Girolami, sunteţi un dirijor renumit în Europa, fost profesor de filosofie la Université de Provence (Franţa). Cum se împacă filosofia cu muzica?

Francois Robert Girolami: Am studiat filosofia şi muzica simultan, de plăcere, şi la alegerea mea, pentru că cele două sunt complementare. Prima (filosofia) aduce plăcerea intelectuală, iar a doua pe cea senzuală. În antichitatea greacă, filosofii erau muzicieni pentru că muzica era o parte a filosofiei. Filosofia m-a ajutat mult la interpretările muzicale. Rolul interpretului este de a produce plăcere publicului. Trebuie înţeleasă gândirea compozitorului şi recreată opera în context contemporan. Trebuie să fii, în acelaşi timp, fidel şi… infidel!

„România a devenit pasiunea mea!“

I.J.: Aţi fost deseori în România, în acest an aţi ajuns şi în Craiova, în iunie, şi acum (octombrie). Cum a fost prima întâlnire cu Bănia, cea din iunie, când aţi ţinut o conferinţă pe teme de filosofie la Centrul de Studii asupra Imaginarului şi Raţionalităţii „Mircea Eliade“ (Universitatea din Craiova), la invitaţia directorului acestui centru, prof. univ. dr. Ionel Buşe?

F.R.G.: Eu vin în România de multă vreme… Ţara aceasta a devenit pasiunea mea! Am citit lucrările de filosofie ale profesorului Ionel Buşe la Paris şi m-au interesat mult. Consider că ele sunt importante pentru devenirea gândirii. Universitarul craiovean Ionel Buşe este foarte cunoscut în Franţa prin studiile şi conferinţele sale şi sper că vom colabora în mod fructuos, în viitor, şi pentru Craiova. Ne-am apropiat şi am devenit prieteni. Invitaţia sa, de a susţine o conferinţă la Universitatea din Craiova, m-a onorat. Studenţii săi sunt atenţi şi cultivaţi. Iubesc şcoala pentru că rostul ei este, în ultimă instanţă,  cunoaşterea de sine, cum spunea Socrate. Transmiterea cunoaşterii generaţiilor tinere e o obligaţie a umanităţii.

Filarmonica din Craiova, invitată la Marsilia şi Paris

I.J.: În această lună, pe 18 octombrie, aţi avut o primă colaborare cu Filarmonica din Craiova, dirijând Fauré, Ravel şi Bizet. Cum a decurs colaborarea cu orchestra filarmonicii craiovene în acea seară franceză?

F.R.G.: Concertul din 18 octombrie a fost un mare succes. Orchestra Filarmonicii „Oltenia“ a colaborat foarte bine cu mine. E o orchestră foarte bună şi poate aborda orice repertoriu simfonic cu succes. Din acest motiv am invitat-o în Corsica, unde am inaugurat Teatrul Sartene în luna septembrie, anul acesta. În noiembrie, mergem la Marsilia, în cadrul manifestărilor dedicate Capitalei Culturale Europene (2013), apoi la Paris, unde vom prezenta „Traviata“ de Verdi. Craiova va fi, aşadar, onorată în Franţa.

I.J.: Cum vi s-a părut publicul?

F.R.G.: Publicul din Craiova este de mare calitate, ceea ce e foarte important pentru un dirijor, pentru că publicul nu trebuie să fie pasiv… El trebuie să participe la realizarea operei şi să transmită interpretului un flux magic.  


„Mi s-a propus să fiu director artistic onorific al Teatrului Liric din Craiova“

I.J.: Vă aflaţi, de câteva zile, din nou, în Craiova deoarece joi, pe 31 octombrie, dumneavoastră veţi asigura conducerea muzicală a spectacolului „Nabucco“ de la Teatrul Liric „Elena Teodorini“, regia fiind semnată de Giuseppe Visaglia (Italia). Aveţi emoţii pentru această reîntâlnire cu melomanii olteni?  

F.R.G.: Sunt emoţionat pentru că voi dirija „Nabucco“ la Teatrul Liric din Craiova, care e o instituţie cu reputaţie. Am văzut spectacolele de aici şi am fost plăcut impresionat. Orchestra este excelentă, artiştii foarte buni, şi întreaga conducere este pasionată. E o şansă pentru oraşul Craiova de a avea o asemenea instituţie. Voi dirija „Nabucco“ cu entuziasm şi cred într-o colaborare viitoare cu acest Teatru Liric. De altfel, am primit şi propunerea de a fi director artistic onorific al Teatrului Liric şi sunt bucuros să-mi regăsesc publicul.

I.J.: Înţeleg că aţi stabilit deja un program de revenire în Craiova în anul viitor, în luna mai. În ce constă acest proiect din 2014 şi cu ce instituţii veţi colabora?

F.R.G.: Voi reveni la Craiova fără rezerve. Pentru 2014, doresc să transfer la Craiova Festivalul Franţa-România pe care l-am creat la Sibiu şi care a cunoscut un imens succes în iunie 2013. Voi solicita în acest sens colaborarea Filarmonicii „Oltenia“, a Teatrului Liric, a Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, a Universităţii din Craiova şi a altor instituţii, bineînţeles cu sprijinul serviciilor culturale ale Ambasadei Franţei şi al autorităţilor locale româneşti din oraşul dumneavoastră: primărie, consiliul judeţean etc.

„Simt Craiova în sufletul meu!“

I.J.: Craiova şi-a propus să devină capitală europeană culturală…  

F.R.G.: E o plăcere pentru mine să pun la dispoziţie experienţa mea pentru proiectul cultural „Craiova – capitală culturală 2021“. Am participat deja la promovarea altor capitale culturale europene: Avignon, Marsilia, Sibiu… Dacă pot să fiu util, o fac cu mare plăcere!

I.J.: Aţi avut timp să vizitaţi Craiova? Dacă da, care sunt impresiile despre oraş, despre oameni…?

F.R.G.: Am vizitat Craiova şi respir deja, cum s-ar spune,  aerul oraşului,  întâlnesc oameni. Spiritul mediteranean îmi este aproape. Simt acest oraş în sufletul meu! Locuitorii sunt de o mare căldură sufletească, calitate din ce în ce mai rară în lumea noastră perturbată. Valorile morale n-au dispărut aici, iar oraşul este frumos, ca şi femeile din Bănie. Doresc ca el să devină un exemplu, o capitală model a Europei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 31 octombrie 2013

Actualitate

» Ponta acuză CC că sprijină evaziunea fiscală
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Ritmuri rock şi clasice la „Mozart Rocks“
» Bancul zilei
» Nicoleta Manu, în cărţi pentru şefia Spitalului Judeţean Târgu Jiu
» Sechestru pe sediul Primăriei Dârvari
» Băcănia deţinută de Condescu şi Berbecel, închisă de Poliţia Locală
» 14 capace dintr-o lovitură
» Craiova este un oraş frumos, ca şi femeile de aici!
» Arendaşul, stăpân pe pământurile oamenilor din Giubega
» Valeriu Zgonea: Posturile publice de radio şi televiziune trebuie să se adapteze cerinţelor publicului tânăr
» Conferinţă pe tema medierii
» Populaţia de romi din Marea Britanie este una dintre cele mai mari din Europa Occidentală
» Edward Snowden s-a angajat la o companie online din Rusia
» Cutremur puternic în estul Taiwanului
» Documentarul de promovare a României “Wild Carpathia 3” a avut avanpremiera
» Expiră termenul de care dispuneau susținătorii primelor inițiative cetățenești europene
» Liviu Dragnea: „Descentralizarea, modalitate de aplicare a principiilor Cartei Europene a Autonomiei Locale”
» Comisia propune cotele de pescuit în Oceanul Atlantic și în Marea Nordului pentru 2014

Local

» Olguţa, înfrântă din nou la Judecătorie
» Primarul Craiovei îşi pune în cap suporterii FCU
» Club de o sută de locuri pentru vârstnici
» Jocuri video pentru copiii cu deficienţe de auz din România
» Campania „Olteni pentru olteni“ a ajuns la inimile craiovenilor
» Craiova, puntea de legătură a Olteniei cu Europa
» Cufărul cu nestemate
» DNA a pus sechestru pe conturile a 40 de societăţi şi pe 50 de imobile
» Carne de cal, în conserve româneşti etichetate “vită” şi vândute în M. Britanie
» Fiul unui primar din Mehedinţi, ridicat de DNA
» Tel Drum SA asfaltează Râului şi Caracal
» Vâlcea: Percheziţii la suspecţi de evaziune fiscală
» Seminar pe tema alimentaţiei, la Asociaţia Vasiliada Târgu Jiu
» Români, arestaţi în Franţa în timp ce furau din cimitir

Gorj

» Cu sabia într-o mână, cu halba într-alta
» Caragea, din nou în verificări
» Încă se caută candidaţi pentru Şcoala Populară de Artă

Sport

» Selecţionata Doljului, cu gândul la semifinale
» CSU, victorioasă cu Sporting Piteşti
» FCU mută frontul la Arad
» Ora de sport – Invitaţi Dorel Toma, antrenorul selecţionatei Doljului, şi Eugen Rioşanu, mijlocaşul echipei FC Universitatea Craiova
» Voleibaliştii craioveni continuă în Cupa CEV
» „Turbo“ Rade şi-a dus legiunea spre victorie
» Fotbal – The Telegraph: Pantilimon a făcut destul pentru ca Pellegrini să îl folosească şi în campionat

Sanatate

» Programul naţional de transplant de cornee pe anul 2013, derulat la nivelul Spitalului Militar Central

Educatie

» 195 de ani de Învăţământ Tehnic Superior în România

Magazin

» Horoscop
» Plata cu cardul la vânzătorii ambulanţi din Suedia
» Sânge artificial made in România
» Transportul cu metroul se scumpeşte

Opinii

» Premierul Ponta şi evaziunea fiscală

Top