13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe fac câinii pe Regulamentul primăriei?

Ce fac câinii pe Regulamentul primăriei?

Regulamentul pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi cu stăpân este în vigoare de o lună, în Craiova. Singurul efect al acestei norme consfinţite de consilierii locali a fost reprezentat de scandalurile fără număr legate de câinii fără stăpân. În rest, prevederile nu au nici un efect, autorităţile nu au luat nici o măsură, iar craiovenii iubitori şi, mai ales, deţinători de câini nici nu cunosc conţinutul acestuia, deşi unele dintre reglementări ţin de cele mai elementare reguli de civilizaţie. Nu este deloc plăcut ca la locul de joacă, în parc, în spaţiile verzi şi pe trotuar, patrupedele să-şi facă nevoile sub privirile nepăsătoare ale proprietarilor, dar şi ale celor care ar putea lua măsuri, de exemplu, poliţia locală. Ce nu înţeleg sau nu ştiu mulţi dintre craioveni este că art 59, lit.f din Regulament îi obligă „să adune resturile fiziologice rezultate de la câine din spaţiile publice, părţi comune ale clădirilor, accese în incinte, vecinătăţi“. Pentru acest lucru este necesar să fie înarmaţi cu: mătură şi făraş, pungă de unică folosinţă sau pungă şi mănuşi de unică folosinţă.

Patrupedul educat

Pe strada Brazda lui Novac, chiar în spaţiul verde din faţa blocului A9, o tânără îşi scosese ieri-dimineaţă căţeluşa la plimbare. Nici nu ştie că există un Regulament care o obligă să cureţe după patruped. „Ce regulament? Oricum, căţeluşa mea este de talie mică, ce rămâne după ea? Iar aici, în grădina blocului… este îngrăşământ“, a fost replica tinerei, care s-a făcut nevăzută în bloc.
Altora le-a trecut pe la ureche un zvon legat de existenţa acestui Regulament. „Da, am auzit, dar căţeluşul acesta este educat de la două luni. Îşi face necesităţile acasă. În parc ieşim pentru aer. Eu cred că este bine să avem măcar o pungă la noi pentru sănătatea oamenilor, altfel mizeriile rămân pe jos şi călcăm în ele. Căţelul nu are oprelişti, dacă îi vine…, dar acesta este educat“, îşi laudă o doamnă în vârstă patrupedul pe care îl scosese la aer prin Parcul „Puşkin“.

E de rasă, nu ne pasă!

Se spune că tinerii sunt mai receptivi la nou. Dar oricât de nou ar fi Regulamentul adoptat de primărie cu privire la câini, adolescenţii nu au auzit de el. Pentru ei, câinele este o metodă de a epata, mai ales dacă este de rasă şi are ceva pedigree. În Parcul „Romanescu“, câţiva tineri sunt „mândri“ că au un bull terrier. Nu ştiu nimic de nici un Regulament. Râd zgomotos şi pleacă mai departe, iar patrupedul pe care un adolescent îl ţine în lesă se bucură de atenţia tuturor. Ce mai contează pe unde îşi face necesităţile? În plus, în Regulament nu există sancţiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS