„Cinematograful“ de la bibliotecăDacă e marţi, e seară de film la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“, la Secţia audio-video şi American Corner. A devenit o tradiţie ca în această zi, la ceas de seară, în jurul mesei ce tronează în mijlocul încăperii să se aşeze cinefilii. Sunt cei care preferă să guste un film bun într-un cadru intim şi să poată comenta cu vecinul de scaun replicile savuroase ale peliculei. „Este un spaţiu de socializare, iar cei care vin în fiecare marţi la vizionările gratuite fac parte din acea generaţie de oameni pentru care comunicarea este esenţială. Sunt învăţaţi să se întâlnească, să îşi vorbească faţă în faţă, nu prin intermediul mijloacelor moderne de comunicaţie. Au devenit de-ai casei“, a mărturisit Carmen Tică, de la Secţia audio-video.

În acest spaţiu, oamenii preferă să savureze un film cap-coadă fără întreruperi. La final de întâlnire cinematografică, se pun deja la punct detaliile următoarei zile de vizionare. Se fac sugestii bibliotecarului şi se aleg peliculele. Seara de marţi aparţine, am putea spune, clubului iubitorilor de film. Şi pelicula „Doctor Zhivago“, o producție din 1965, în regia lui David Lean, cu Julie Christie și Omar Sharif în rolurile principale, care a rulat în seara de marţi, 29 octombrie, a fost aleasă tot de comun acord, după cum s-a împământenit tradiţia.

De la discuri cu muzică clasică, la blu-ray

Povestea clubului cinefililor din cadrul Secţiei audio-video de la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ s-a născut cu câţiva ani în urmă. În incinta ce găzduieşte astăzi secţia, se puteau asculta înainte discuri cu muzică clasică. A venit, într-o zi, o donaţie din partea Institutului cultural, constând în casete video cu filme-document. „De atunci am început să achiziţionăm filme documentare şi artistice. În selecţia filmelor artistice ne-am ghidat după anumite criterii: să fie ecranizări ale operelor literare, să fie filme istorice şi premiate, cu alte cuvinte, filme de valoare. Ele rulau la început pentru elevii din şcoli. Cu timpul, publicul larg care ne călca pragul a devenit interesat de aceste filme şi aşa s-a născut ziua peliculei de marţi. O dată pe săptămână, le-am dat întâlnire iubitorilor artei cinematografe, provocându-i cu pelicule interesante. Şi a prins. Cel mai mare succes al secţiei s-a înregistrat anul trecut, o dată cu Festivalul de film rusesc. Lumea a gustat din plin acest gen de pelicule, care rar se mai pot viziona, piaţa fiind invadată de producţii americane. Am suplinit cu această întâlnire cu iubitorii filmului şi colocviile cinematografice susţinute de profesorul Cătălin Ghiţă de la Universitate, care aveau loc o dată pe lună. Noi am venit cu întâlnirile săptămânale“, a precizat Carmen Tică.


Achiziţiile celor două bibliotecare care se ocupă de îmbunătăţirea colecţiilor de filme, Carmen Tică şi Mădălina Băileşteanu, au crescut de la o zi la alta. Nu au mizat pe cantitate, ci pe calitate. Şi au adunat o colecţie ce numără astăzi 1.100 de DVD-uri. Casetele video care s-au uzat au rămas pe rafturile secţiei. Mai coboară din când în când, la cerere, în aparatul video, căci materialul stocat pe ele este de valoare. Găzduiesc pe suportul lor filme documentare de excepţie despre mari personalităţi ale lumii. Lasă însă loc tehnologiei, căci DVD-urile sunt acum la mare căutare, astfel că „Mircea“, „Mihai Viteazul“, „Buzduganul cu trei peceţi“, „Moara cu noroc“, „Mara“, Colecţia Caragiale, „Noi vrem pământ“, „Ion“ s-au mutat pe suporturi mai moderne. Şi, mai nou, au apărut şi blu-ray (disc optic pentru stocare de date, în special înregistrări video de înaltă rezoluţie – n.r.), care şi-au făcut, aşa cum era firesc, intrarea şi în colecţia bibliotecii.

Secţia audio-video îşi deschide porţile în fiecare zi, iar în incinta ei păşesc împătimiţii de film. Dincolo de întâlnirile de marţi, de la ora 17.00, studenţii străini găsesc aici locul ideal de a învăţa limba română, graţie suporturilor audio, la fel cum astăzi, pe un scaun, am descoperit un domn care încerca să descifreze tainele limbii engleze. „Urmează să plece la copii peste hotare şi se deprinde cu limba“, ni se explică.

Îi ţin companie alţi tineri, împătimiţi ai filmelor SF sau thriller, care găsesc la bibliotecă cele mai bune producţii, aşa că îi trec pragul de fiecare dată când au ocazia. Atmosfera familială, caldă, este mediul propice vizionării unei pelicule bune, aşa că Secţia audio-video a devenit cinematograful preferat şi căutat al împătimiţilor de film.Comenteaza acum

Alte stiri

12 aprilie 2019

Gorj: O nouă anchetă la Secţia psihiatrie din Spitalul Judeţean

Administraţia Spitaului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu a început joi o anchetă la Secţia psihiatrie, unde a avut loc o altercaţie între un pacient şi un infirmier, de 39 de ani. Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Gigel ...
11 aprilie 2019

Gorj: O nouă anchetă la Secţia psihiatrie din Spitalul Judeţean

Administraţia Spitaului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu a început joi o anchetă la Secţia psihiatrie, unde a avut loc o altercaţie între un pacient şi un infirmier, de 39 de ani. Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Gigel ...

Sumarul ediției de miercuri, 30 octombrie 2013

Actualitate

» Bogdan Aurescu la Conferinţa cu tema „Întărirea regimului neproliferării armelor nucleare”
» Războiul Mititelu – Olguţa, faza penală
» Alexandru Opran, inspector-şef la OJP Dolj: „Pensiile vor fi duse oamenilor la fel ca înainte“
» Camera de Comerţ organizează „Gala Excelenţei în Afaceri“
» „Cinematograful“ de la bibliotecă
» Radio Oltenia, noua grilă de toamnă
» Ce fac câinii pe Regulamentul primăriei?
» Erată
» Seminar „Are you ready for China?“, la UCB
» Virgil Ierunca şi Carmina Balcanica, la Biblioteca „Aman“
» Cărţi poştale pentru campania „Olteni pentru olteni“
» RAAN are la dispoziţie un an să îşi revină
» Peste 1.960 de tineri vor primi sprijin financiar
» Condescu, beneficiar de subvenţii APIA
» Circulaţia prin Defileul Jiului va rămâne restricţionată şi în luna noiembrie

Local

» Prima cursă de la Londra pe Aeroportul Craiova
» Craiova: În amintirea lui Lagrange
» Craiova: Trupa Face Act, un show de excepție
» Lansare de gală a volumului “Trei poduri peste lume” de ASR Principele Radu al României
» O maşină condusă de un angajat al Ambasadei României la Sofia a lovit un muzician bulgar, care a murit
» Condiţii de lux pentru copii la Spitalul „Filantropia“
» În târg la Iancu Jianu
» Trei craioveni, premianţi la faza naţională a concursului “Mesajul meu antidrog”
» Ministerul Muncii propune majorarea ajutorului pentru veterani şi văduve de război
» Zgonea: Dacă nu primeam bani la rectificare închideam obloanele
» Fost grefier, condamnat definitiv
» Vicepreşedintele CJ Olt, cercetat în libertate
» Liceul din Turceni, închis cu lacătul pe timpul orelor
» „Autobuzul“ RAT Craiova întârzie până în 2014

Gorj

» CJ Gorj a alocat fonduri pentru asfaltarea DJ 663 Văcarea – Barza

Sport

» Cupa României
» Volei (m) – SCM-U Craiova s-a calificat în optimile Cupei CEV
» Selecţionata Doljului luptă la Bradu
» „Minerii“ s-au înţeles cu Gabi Zahiu
» Pandurii, în sferturile Cupei României
» Brac, încântat de suporterii craioveni
» Şerban, învins în piramida din Bănie
» La Zwolle cu un singur gând – calificarea

Bani & Afaceri

» Eugen Teodorovici: Rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a depăşit nivelul de 25 la sută
» Noi fonduri pentru plata beneficiarilor POS CCE şi POS DRU
» 20 de companii britanice, interesate de dezvoltarea infrastructurii de transport din România
» Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an
» Fiscul fonduri „pescuieşte“, iar Ponta cheltuieşte

Educatie

» Burse sociale pentru studenţi
» Vacanţe în familie pe proiecte europene la Şcoala Teasc?

Magazin

» Se reia Bios-Art, la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova
» Mihaela Rădulescu dansează pentru un caz umanitar
» Giulia, mai senzuală ca niciodată în videoclipul piesei “My life”
» Report de peste 1.100.000 euro la Loto 6 din 49

Opinii

» Crâmpeie din România legăturilor bolnăvicioase

Top