17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePârtia Voineasa aduce guvernul în justiţie

Pârtia Voineasa aduce guvernul în justiţie

CL Voineasa a fost obligat în instanţă să achite 7,8 milioane de euro – facturi restante către constructorul Acomin SA Deva, care a realizat pârtiile de schi de pe domeniul Transalpina. Primăria a chemat în garanţie guvernul, finanţatorul lucrărilor. În 2013, guvernul nu a mai alocat fonduri pentru finalizarea proiectului realizat în proporţie de peste 90%, iar lucrările au intrat în conservare.

Proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de agrement în staţiunea turistică Voineasa“ derulat din 2010 de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), în valoare de 161,8 milioane de lei (36,3 milioane de euro), nu are şanse să fie finalizat în 2013, deşi până acum au fost realizate peste 90% din lucrări. Domeniul schiabil Transalpina, zona Voineasa – Vidra – Obârşia Lotrului, prevede realizarea uneia dintre cele mai mari pârtii de schi din Europa de Sud – Est. Acomin SA Deva, firma care a câştigat execuţia obiectivului, are lucrări nedecontate de 34,7 milioane de lei (7,8 milioane de euro), din cauză că în 2013 guvernul nu a mai alocat nici un ban pentru această investiţie. Acomin SA a chemat în judecată comuna Voineasa pentru achitarea debitelor restante. Pe 24 septembrie 2013, Tribunalul Vâlcea a obligat unitatea administrativ-teritorială să achite această sumă şi a disjuns alt dosar, în care este chemat în garanţie Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, din cadrul Ministerului Economiei (ME), următorul termen de judecată fiind pe 5 noiembrie. „Cei de la minister ne-au certat că nu am prevăzut bani în buget. Cum să prevedem noi o asemenea sumă la o comună cu 1.600 de locuitori“, se întreba viceprimarul Geani Man, citat de GdS.

Execuţia, prelungită până în 2015

Întrebaţi când vor fi achitate restanţele şi finalizată investiţia, responsabilii guvernamentali ridică din umeri, spunând că sunt condiţionaţi de sumele alocate de la buget. „Ţinând cont de gradul avansat al proiectului, de potenţialul turistic pentru sporturi de iarnă al zonei, de rezultatele pozitive înregistrate până în prezent, Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) intenţionează să continue sprijinirea financiară a proiectului, dar acest lucru este condiţionat de alocările financiare de la bugetul de stat“, suntem informaţi printr-o adresă venită din partea ministrului delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de afaceri şi Turism, Maria Grapini. Tot din răspunsul adresat GdS, aflăm că pe 3 aprilie a fost încheiat un act adiţional care prelungeşte durata contractului de execuţie a lucrărilor până pe 30 septembrie 2015. Acest lucru nu rezolvă însă problema facturilor neachitate către Acomin SA.
„Doamna ministru Grapini ocoleşte în mod voit răspunsul. Înţelegeam că ne sprijinea dacă ne deconta măcar o parte din datoria pe care o avem către constructor. Este foarte posibil ca Acomin SA să blocheze conturile primăriei. S-a prelungit contractul până în 2015, în condiţiile în care mai sunt doar 8% din lucrări de executat“, a mai spus viceprimarul Geani Man. Reprezentanţii ANT recunosc că „CL Voineasa are facturi depuse şi nedecontate la instituţia noastră de 34 de milioane de lei“. La ora actuală, la Voineasa funcţionează telegondola două teleschiuri, un telescaun, patru pârtii şi patru bretele de legătură, precum şi sistemul de înzăpezire artificială şi sunt finalizate o clădire multifuncţională şi apres schi (cota 1.850), precum şi refugiul salvamont (cota 1.925 m). Constructorul mai are de finalizat o clădire multifuncţională (cota 1.320 m), realizată în proporţie de 75%, parcarea supraetajată (350 de locuri), realizată în proporţie de 65%, dar şi drumul de acces de la DN 7 A la staţia de îmbarcare a tronsonului I al telegondolei şi parcarea la nivelul solului.

Protest pe schiuri

Susţinătorii proiectului Transalpina Ski Resort desfăşoară o campanie pentru reluarea lucrărilor, pe pagina www.domeniulschiabiltransalpina.ro.
Pârtia este cea mai modernă din România, iar odată cu oprirea proiectului 240 de oameni din trei judeţe (Hunedoara, Gorj, Vâlcea) rămân fără obiectul muncii, notează site-ul. Grupul „Noi vrem să schiem în România“, un ONG care îşi propune să promoveze turismul, a organizat, la sfârşitul lunii august, cel mai mare lanţ uman format pe o pârtie din România, la care au participat peste 500 de persoane. Iniţiatorii au vrut să atragă atenţia asupra sistării acestui proiect, în luna iunie 2013.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS