10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoi spargem, nu gândim!

Noi spargem, nu gândim!

În Craiova se brevetează o nouă metodă de hei-rup administrativ doi în unu. Nu numai că o stradă proaspăt asfaltată a fost spartă, dar muncitorii au uitat să astupe şanţurile care acum le fac viaţă grea şoferilor. Ce-i drept, lucrările au fost necesare pentru montarea unor camere de supraveghere pe un proiect european, dar sincronizarea dintre firme şi primărie lipseşte cu desăvârşire.

Pe data de 4 octombrie, strada Paşcani, intens circulată, s-a transformat în şantier. Zona dinspre semafoarele de la intersecţia cu strada Calea Severinului a fost spartă de o echipă de muncitori care venise să monteze mai multe cabluri necesare funcţionării unui sistem de supraveghere video. Sistemul a fost achiziţionat de Primăria Craiova, din fonduri europene, în urma unei licitaţii câştigate de Uti Grup. Practic este vorba de un management al traficului asemănător cu acela de pe bulevardul Dacia, dar care este nefuncţional de câţiva ani. Potrivit anunţului de atribuire, Uti trebuie să realizeze lucrări de instalaţii electrice, să monteze echipamente pentru controlul traficului rutier, să instaleze semafoare şi echipamente de monitorizare a traficului rutier. În total, valoarea contractului se ridică la peste zece milioane de lei, circa 2,5 milioane de euro. Între momentul iniţierii licitaţiei, august 2012, şi anunţarea câştigătorului, mai 2013, au trecut nu mai puţin de nouă luni. Unul dintre motive este contestaţia depusă de o firmă participantă la procedura de achiziţie publică. Aceasta acuza faptul că în documentaţia de atribuire primăria a introdus anumite prevederi nelegale şi nejustificate legate de anumiţi parametri tehnici şi de calificare a personalului. Din cauza contestaţiei, licitaţia a fost suspendată o perioadă, dar, în cele din urmă, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor de la Bucureşti a respins contestaţia ca fiind tardiv depusă. Astfel, în luna mai, firma Uti Grup a fost declarată câştigătoare a contractului, iar cinci luni mai târziu aceasta începea lucrul pe strada Paşcani. Numai că, respectiva stradă fusese proaspăt reabilitată din fonduri proprii ale Craiovei în această vară, deci cu două-trei luni înainte ca muncitorii să o spargă. Reabilitarea integrală a străzii Paşcani s-a făcut pe baza acordului-cadru semnat de primărie cu firma Delta ACM’93. Contractele aferente acordului, în valoare de circa 30 de milioane de lei, au fost semnate în aprilie 2013, lună în care Delta s-a şi apucat de treabă. Strada a rezistat neatinsă doar câteva luni. De ce nu au comunicat responsabilii din primărie cu firmele implicate în cele două proiecte? Nu era mai bine să fie montate cablurile pentru sistemul de supraveghere video şi apoi să fie reabilitată strada?

Şanţuri neastupate pe Maria Tănase

Trecând peste întrebările retorice, lucrurile nu s-au oprit aici. După ce au ciopârţit şi apoi reasfaltat o porţiune din strada Paşcani, muncitorii s-au mutat peste drum, pe Maria Tănase, altă arteră rutieră importantă. Şi aici au spart asfaltul pe toată lăţimea străzii şi au introdus cabluri. Apoi şi-au luat catrafusele şi au plecat. Nu au astupat însă, şanţurile, iar şoferii sunt nevoiţi acum să încetinească pentru a nu-şi rupe maşinile.  
Revenind la sistemul de supraveghere video, el va fi montat pe trei străzi, una în continuarea celeilalte: Calea Bucureşti, Nicolae Titulescu şi Calea Severinului. „Sperăm ca la anul sistemul să fie recepţionat şi dat în folosinţă“, a declarat Sorin Gae, reprezentantul Biroului Poliţiei Rutiere Craiova în comisia de sistematizare a circulaţiei din cadrul Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS