7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVai de buzunarul craiovenilor!

Vai de buzunarul craiovenilor!

Recolta din acest an a fost extrem de bogată. Dovadă sunt pieţele pline de legume şi fructe, unde tarabele gem sub greutatea lor. Mulţi vin doar să inspecteze piaţa, însă cumpărători sunt din ce în ce mai puţini. Gospodinele craiovene care au tot sperat că, dacă aşteaptă luna octombrie, vor cumpăra legume ieftine, s-au înşelat. În ultima lună, preţurile din pieţele craiovene au crescut chiar şi de patru ori. Producătorii susţin că majorarea este justificată, cumpărătorii cred contrariul, menţionând că preţurile au explodat pur şi simplu, determinându-i să rămână cu cămările goale…

Octombrie este perioada în care gospodinele îşi pregătesc cămările pentru iarnă. Prima pe lista celor care necesită multă muncă, zacusca presupune deja un efort financiar deosebit. Preţul legumelor le descurajează din start pe gospodine, care se gândesc că pe lângă sumele alocate pentru legume trebuie să scoată din buzunar şi bani pentru borcane, capace, ulei. Luni dimineaţă era forfotă mare în majoritatea pieţelor craiovene. Din nefericire, cei care au amânat cumpărarea legumelor sâmbătă şi duminică, considerând că preţurile de la sfârşit de săptămână sunt mari, au avut o surpriză pe măsură. Doar în ultimele zile preţurile la unele produse s-au majorat chiar şi cu 30%. „În fiecare zi este forfotă mare în piaţă. De regulă, clienţii noştri sunt în special pensionari, care vin şi inspectează majoritatea pieţelor din oraş, se uită, se învârt, caută preţul cel mai mic. Nu cumpără mult, nici în această perioadă, doar câte un kilogram-două de legume pentru mâncare, şi pleacă. Ne întreabă când le mai ieftinim, de pe unde suntem, dacă folosim chimicale… Sunt puţine gospodine care se mai încumetă să facă zacuscă, preferă să cumpere doar câteva kilograme de vinete şi ardei pe care să le congeleze, câteva kilograme de gogonele. Se duc în Piaţa Mare, considerând că acolo legumele sunt mai ieftine“, a spus Marcel Cristea, comerciant în piaţa din Valea Roşie.
În ciuda faptului că a fost o vară bună pentru agricultură, iar recoltele au fost bogate, producătorii nu prea ajung în pieţele din oraş. La ţară mai este mult de muncă, iar cei care vin la oraş preferă să le vândă repede, angro, la primele ore ale dimineţii. Le dau comercianţilor care le revând apoi în pieţe, cu preţuri mult mai mari. Aşa se face că gogonelele se vindeau ieri în piaţa din Valea Roşie cu 2-2,5 lei, varza – 1 leu/kg, cartofii – 2 lei, capia – 5,5 lei, roşiile – 3,5 lei, ardeiul iute – 7 lei, conopida 8-10 lei, castraveţii – 6 lei, prazul – 3 lei/legătura, fasolea uscată – 10 lei/kg, gogoşarii – 4 lei etc. „Preţurile sunt foarte mari. Gândiţi-vă că pentru o conopidă am plătit 6 lei, două bucăţi de sfeclă – 3 lei, o plasă de gogonele – 15 lei, două kilograme de ardei – 12 lei… O să fac doar câteva borcane de zacuscă, pentru pofta copiilor, mai mult nu îmi permit. În acest an o să optez pentru zacuscă de gogonele, este o reţetă pe care nu am mai încercat-o, este mai de criză pentru care mai am nevoie doar de ardei, morcovi, muştar şi ulei. În schimb, vreau să pun pentru iarnă un bidon de murături asortate, însă vom aştepta pensia pentru a cumpăra câteva kilograme din fiecare“, a spus Anica Pătru.

Pentru cei care doresc să se aprovizioneze de iarnă, Piaţa Chiriac este cea mai rentabilă

În Piaţa Mare, kilogramul de capia se vindea cu 7 lei, castraveţii – 4 lei, roşiile – 4 lei, gogoşarii – 3-4 lei, dovleceii – 5-6 lei, conopida – 7 lei. La mare căutare în această perioadă este şi orceagul. Preţul unui kilogram de orceag diferă în funcţie de piaţa din care alegeţi să îl cumpăraţi, variind între 3-3,5 lei în Piaţa Mare şi Piaţa Chiriac şi ajungând la 5 sau 7 lei lei în celelalte pieţe craiovene. „Muncim câte un an, dormim patru-cinci ore pe noapte, este foarte greu… Iar oamenii vin şi se uită, ne spun că este scump şi nu îşi permit… Puţini sunt cei care se gândesc şi la munca noastră. Tocmai din acest motiv prefer să stau pe piaţă să le vând, iar soţia să continue munca la solarii, pentru că dacă le-aş vinde angro nu m-aş alege cu nimic… Toată vara am vândut roşiile la preţ de nimic, chiar şi cu 50 de bani kilogramul. Acum, cu murăturile de sezon mai facem şi noi un ban“, a spus Marin C., din comuna doljeană Cerăt.

În Piaţa Chiriac preţurile sunt mult mai rezonabile:

Varza – 0,70 de lei/kg
Conopida – 6 lei/kg
Cartofii – 1,30 lei/kg
Gogoşarii – 3 lei/kg
Vinetele – 2 lei/kg
Castraveţii – 3,5 lei/kg
Gogonelele – 1,2 lei – 2 lei/kg
Ceapa – 1,1 lei/kg
Sfecla – 1,5 lei/kg
Ardei iute – 7-8 lei/kg
Dovleac – 1,5 lei/kg
Gutui – 5 lei/kg
Strugurii – 3,5-5 lei/kg

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS