16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe caută un operator pentru canalizarea de la Rânca

Se caută un operator pentru canalizarea de la Rânca

Autorităţile judeţene şi locale caută soluţii pentru punerea în funcţiune a sistemului de canalizare de la Rânca. Vineri, comisia pentru recepţia finală a lucrării s-a reunit pentru a stabili ultimele detalii legate de punerea în funcţiune a investiţiei. Potrivit lui Laurenţiu Vasilache, viceprimarul din Baia de Fier, mai sunt de făcut paşi până în momentul în care sistemul de canalizare să fie efectiv dat în folosinţă şi să intre între utilităţile de care zona montană Rânca are atâta nevoie, pe lângă reţeaua electrică, drumurile sau alimentarea cu apă.
„Am ajuns în această fază de final şi practic nu mai avem de făcut multe până să ajungem în situaţia ca sistemul de canalizare să devină operaţional. Este o investiţie realizată prin asocierea Consiliului Local Baia de Fier, Consiliului Local Novaci şi a Consiliului Judeţean Gorj. Se lucrează din 2008-2009. Ştiu că în 2011 s-a reunit comisia de recepţie şi a ridicat mai multe obiecţiuni privind neajunsurile. Acestea s-au remediat în 2012 şi s-au stins obiecţiunile. La sistemul de alimentare cu apă se lucrează în continuare, să vedem când va fi gata“, a precizat Vasilache.

E nevoie
de un operator unic

La rândul său, primarul oraşului Novaci, Dumitru Leuştean, a declarat că sunt de acum întrunite condiţiile pentru a se trece la exploatarea sistemului de canalizare de la Rânca. Soluţia pentru ca totul să devină funcţional ar fi ca în zonă să existe un singur operator. Consiliul Local Novaci, lider de proiect, deţine un operator pentru oraşul Novaci, însă acesta nu ar putea acţiona decât în partea administrată de primărie.
„Problema va rămâne acum operatorul de canalizare. Există acea societate comună Vârful Păpuşa, înfiinţată de Novaci, Baia de Fier şi Consiliul Judeţean, care administrează telescaunul, dar nu mă pot pronunţa, dacă va administra şi sistemul de canalizare şi apă. Trebuie să ne întâlnim să luăm o decizie în acest sens. Noi avem serviciul nostru la primărie, dar nu putem interveni decât pe zona noastră. În mod normal, este nevoie de un operator unic pe toată zona şi care să rezolve toate problemele, inclusiv cele legate de realizarea racordurilor la reţea şi aşa mai departe. Probele au fost făcute la canalizare şi funcţionează. Problema este să găsim un operator autorizat“, a declarat Dumitru Leuştean. Edilul din Novaci a mai spus că primăria a identificat mai multe terenuri în zona Rânca pentru a se amenaja încă 70-80 de locuri de parcare. Acestea urmează să fie disponibile din această iarnă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS