3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnimalele cui le lăsaţi?!

Animalele cui le lăsaţi?!

Situaţia cruntă a animalelor de la Grădina Zoologică din Craiova pare să rămână un lucru lipsit de importanţă, căci autorităţile închid în continuare ochii. GdS s-a adresat, în urmă cu mai bine de o lună, Gărzii Naţionale de Mediu şi Fundaţiei „Vier Pfoten“, pentru a semnala situaţia din Bănie. Răspunsurile au fost şocante, la fel şi lipsa lor.

Traiul animalelor de la Grădina Zoologică din Craiova continuă în aceleaşi condiţii cu care ne-am obişnuit, deşi au fost făcute numeroase sesizări şi multe scandaluri au fost legate de numele acestei instituţii, dacă o putem numi aşa. O vizită în acest loc îţi provoacă o stare de rău, având în vedere că eşti nevoit să asişti la spectacolul grotesc care este viaţa acestor animale. Regii pădurilor, urşii, stau închişi în cuşti de câteva zeci de metri pătraţi, cimentul şi gardurile ruginite luând locul copacilor şi al izvoarelor de munte. Animalele se plimbă agitate de la un capăt la altul al cuştilor. În aceeaşi stare sunt şi leii sau tigrii, care dau ture de colo-colo, dorindu-şi, probabil, un loc mai mare unde să-şi ducă traiul. Între cuşti, tablele roase de timp completează peisajul dezolant în care trăiesc aceste suflete şi pe care vizitatorii sunt nevoiţi să le contemple, simţindu-se neputincioşi.
Mai mult, o cititoare GdS ne-a trimis şi o sesizare prin care ne semnala faptul că, în timpul unei plimbări, a văzut un animal care părea chinuit, mâncând dintr-o poziţie ciudată: stând în încheieturi. „Uneori, caprele se aşază în genunchi şi din cauza faptului că mâncarea este pusă la acel nivel. De regulă, ele consumă plante care sunt mai sus decât nivelul pământului şi nu este nevoie să facă asta. Scopul unei grădini zoologice este de a simula mediul natural. Atunci când nu se întâmplă asta, automat îşi schimbă şi animalele comportamentul. În ceea ce priveşte animalele care se plimbă în cerc, acesta este comportamentul tipic al animalelor ţinute în captivitate, stresate şi epuizate de stat. Ele suferă de inactivitate şi pot ajunge să manifeste boli psihice. Comportamentul nu este normal“, a precizat, pentru GdS, preşedinta Asociaţiei „Viaţa Animalelor“, Aurelia Loacă.  

„Caută şi ea mâncare, copii…“

Copiii sunt aduşi aici de bunici, părinţi sau de profesori, pentru a observa animalele pe viu. „Uite, asta este căprioara. Vezi ce ochi mari şi blânzi are? Caută şi ea mâncare, copii…“, este explicaţia blândă pe care adulţii o oferă celor mici. Şi, nu, nu este o minciună. La Zoo Craiova, animalele erbivore dau cu botul prin noroi pentru a căuta mâncare, iar felul în care arată lasă de dorit. Aceste lucruri nu par, însă, să impresioneze pe nimeni, ci doar pe trecători, care încă se opresc în faţa gardurilor, să vadă nişte animale triste, înfrigurate, uitate. „Mai vin pe aici, mă mai plimb prin parc pentru că mă relaxează. Despre animale, ce pot să vă spun… Se vede cu ochiul liber. Sunt nişte suflete care n-au ales să fie aici, dar din birourile calde nu coboară nimeni să se uite la ele“, consideră Gheorge Florea, un bătrân care privea căprioarele.

DSV: „Nu s-au constatat neconformităţi“

Autorităţile tac mâlc sau vorbesc în defavoarea acestor animale. În luna iulie, Gazeta de Sud a trimis o sesizare Gărzii de Mediu Dolj, împreună cu o fotografie de la faţa locului, pentru a atrage atenţia asupra faptului că, pe o căldură infernală, nutriile, animale semiacvatice, stăteau într-un bazin gol, uscat de soare. Sesizarea a fost redirecţionată către Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, care a trimis şi un răspuns: „În urma controlului efectuat de inspectorii DSVSA Dolj la Grădina Zoologică din Craiova nu s-au constatat neconformităţi privind aspectele semnalate de dumneavoastră. Totodată, vă aducem la cunoştinţă că RAADPFL Craiova deţine procedura nr. 8543/05.07.2013 prin care zilnic se golesc, se curăţă şi sunt reumplute bazinele din ţarcul nutriilor în vederea asigurării acestora a tuturor nevoilor etologice“. Practic, nimic nu este în neregulă.

„Vier Pfoten“: „Ştiţi şi dumneavoastră ce nu s-a întâmplat“

Atenţionările nu s-au oprit aici. GdS a trimis, la începutul lunii septembrie, câte o sesizare Gărzii Naţionale de Mediu şi Fundaţiei „Vier Pfoten“. De la prima instituţie, cea care acordă grădinilor zoologice autorizaţiile de funcţionare şi se ocupă de supravegherea activităţilor acestor grădini, nu am primit nici un răspuns. Fundaţia „Vier Pfoten“ România, una dintre cele mai puternice organizaţii de acest gen din lume, a dat, prin ofiţerul său de presă Livia Cimpoeru, în doar două ore, un răspuns, pe care îl redăm în cele ce urmează: „Vă mulţumim pentru mesaj şi apreciem foarte mult grija dumneavoastră pentru animalele de acolo. Cunoaştem situaţia de mult timp şi am încercat să facem presiuni, în primul rând prin intermediul mass-media, încă de la sfârşitul anului trecut, când am luat legătura cu România Liberă şi am colaborat pentru acest subiect cu studiu de caz Zoo Craiova. Din păcate, reacţia autorităţilor a fost practic inexistentă. Colegii mei au luat poziţii ferme în timpul gravelor incidente în care au murit puii de leu, am popularizat toate articolele Gazetei de Sud pe acest subiect, însă ştiţi şi dumneavoastră ce NU s-a întâmplat. Am trimis colegilor mei solicitarea dumneavoastră pentru a vedea ce se poate face mai departe. Cum voi primi un răspuns, vi-l voi trimite“. De atunci, nu a mai fost comunicat nici un răspuns Gazetei de Sud.

Administrator: „Pe mine întrebaţi-mă de spaţii verzi“

Contactat telefonic de GdS pentru a oferi un punct de vedere în ceea ce priveşte situaţiile semnalate mai sus, administratorul interimar al Grădinii Zoologice din Craiova, Mărinică Iordache, a spus că nu ne poate vorbi despre starea animalelor. „Vorbiţi cu domnişoara, purtătoarea de cuvânt, eu nu vă pot spune nimic. Pe mine întrebaţi-mă de spaţii verzi, de altceva“, a spus administratorul, care a fost pus în funcţie la demiterea lui Ion Cojocaru, fiind prezentat, la acea vreme, de directorul RAADPFL Florin Lungu drept „domnul Iordache de la Spaţii Verzi“.
În timp ce autorităţile refuză să vorbească, să reacţioneze şi să arate că nu sunt plătite degeaba pentru ceea ce fac, animalele de la Zoo Craiova mănâncă de pe jos şi se plimbă agitate în aceleaşi cuşti din ciment, garduri şi table roase de timp. Nici ele, dar nici oamenii nu ştiu de cine mai depinde soarta lor.

Câştigătorul licitaţiei se lasă aşteptat

Primăria Craiova a reuşit să ducă la bun sfârşit a patra licitaţie pentru reamenajarea Grădinii Zoologice din Craiova, la care s-au înscris patru firme. Municipalitatea ar trebui, în cele ce urmează, să facă public câştigătorul care va executa aceste lucrări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS