15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTitus Corlăţean: România susţine Albania în procesul de integrare europeană

Titus Corlăţean: România susţine Albania în procesul de integrare europeană

Ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, Preşedinte în exerciţiu al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) şi ministrul lituanian al Afacerilor Externe, Linas Linkevicius, reprezentând Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene (UE), au avut astăzi întrevederi cu Preşedintele Republicii Albania, Bujar Nishani, cu Prim-ministrul Edi Rama, cu ministrul Afacerilor Externe, Ditmir Bushati, şi cu ministrul integrării europene, Kladja Gosha.

În discuţiile purtate a fost reiterat mesajul comun de sprijin şi încurajare a eforturilor Republicii Albania de avansare în procesul de integrare europeană, apreciindu-se faptul că această ţară a făcut progrese importante în procesul de reformă de la momentul depunerii cererii de aderare la UE în 2009. A fost salutat, de asemenea, transferul democratic de putere, prin alegeri libere, democratice şi corecte, ceea ce corespunde exigenţelor de aderare la UE.

Ministrul român a accentuat necesitatea consolidării rezultatelor pozitive înregistrate de Republica Albania până în prezent, în special prin continuarea punerii în aplicare a angajamentelor asumate în dialogul cu UE, în baza criteriilor de aderare, şi formularea de măsuri care să răspundă provocărilor socio-economice. Titus Corlăţean a evidenţiat, în context, importanţa asigurării unui larg consens al tuturor actorilor politici în jurul obiectivului fundamental de integrare europeană al ţării.

Totodată, ministrul român al Afacerilor Externe a subliniat importanţa deosebită a respectării angajamentelor asumate, în special în materie de luptă împotriva corupţiei şi crimei organizate, având în vedere atenţia specială acordată acestor aspecte în contextul noii abordări a Comisiei Europene pentru capitolele 23 – Justiţie şi drepturile fundamentale şi respectiv 24 – Justiţie, libertate şi securitate.

Demnitarul român a relevat importanţa respectării drepturilor persoanelor aparţinând tuturor minorităţilor, ca parte a criteriilor politice de aderare. A apreciat că în acest mod vor fi create premise pentru o evaluare pozitivă a Comisiei Europene în toamna acestui an, facilitând în acelaşi timp trecerea la o nouă etapă în relaţiile Republicii Albania cu Uniunea Europeană. Ministrul Corlăţean a transmis disponibilitatea României de a continua să furnizeze asistenţă Republicii Albania, prin proiecte focalizate asupra domeniilor cheie în procesul de pregătire pentru aderare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS