11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRemaniere în masă în Coreea de Nord

Remaniere în masă în Coreea de Nord

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a înlocuit aproape jumătate din înalţii responsabili ai ţării pentru a-şi întări controlul asupra aparatului de stat, informează Agerpres.ro. Anunţul a fost făcut astăzi de Ministerul sud-coreean al Unificării, într-un raport oficial. Remanierea a afectat 97 dintre cele 218 de cadre de la conducerea armatei, partidului comunist şi guvernului, precizează documentul.

Liderul de la Phenian a utilizat frecvent procedura „concediere şi mutare”, în încercarea de a controla mai strict militarii, subliniază ministerul citat. „Aceasta indică faptul că liderul Kim Jong-un a reuşit să realizeze succesiunea dinastică mai repede decât se credea”, a afirmat pentru AFP Yang Moo-Jin, profesor de studii nord-coreene de la Universitatea din Seul. Potrivit acestuia, Kim i-a înlocuit pe foştii responsabili numiţi în vremea tatălui său cu persoane mai tinere şi loiale lui. Serviciul de informaţii sud-coreean a indicat, într-un alt raport prezentat parlamentului, că liderul de la Phenian şi-a întărit eforturile de a crea un cult al personalităţii în jurul său.

Coreea de Nord, una din cele mai izolate ţări din lume, este condusă cu o mână de fier de peste 60 de ani de dinastia comunistă Kim, fondată de bunicul liderului actual. Acesta din urmă şi-a succedat tatăl, care a murit în urma unui atac de cord în decembrie 2011.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS