21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicaliştii FSLI Dolj ameninţă autorităţile locale cu procese

Sindicaliştii FSLI Dolj ameninţă autorităţile locale cu procese

Începutul de an şcolar a început cu stângul, cel puţin aşa susţin reprezentanţii dascălilor afiliaţi la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Dolj: protestul profesorilor nu a primit autorizaţie din partea autorităţilor, naveta nu este plătită în multe localităţi, iar consiliile locale din localităţile doljene refuză să spună sindicaliştilor ce bani vor aloca în acest an şcolilor.

Ziua de 5 octombrie este consacrată personalului didactic, tuturor celor ce fac educaţia tinerelor generaţii – educatori, învăţători, profesori, căci în această zi se sărbătoreşte Ziua Mondială a Educaţiei.
În Dolj însă, manifestările dedicate acestei zile sunt umbrite de nemulţumiri, de conflicte aprinse între sindicalişti şi autorităţi. Reprezentanţii FSLI – Dolj ameninţă cu proces autorităţile locale, după ce cererea de pichetare a prefecturii, pentru data de 3 octombrie, a fost respinsă. „Este un act de sfidare la adresa învăţământului doljean. Am urmat calea legală, depunând solicitare la primărie pentru a primi autorizaţie de pichetare a prefecturii. Verbal ni s-a comunicat că nu vom avea niciodată acceptul. Nu am primit răspuns la prima noastră cerere, aşa că am considerat oportun să solicităm o nouă aprobare. De această dată, Janina Vaşcu, vicepreşedinta sindicatului nostru, a fost invitată la primărie pentru negocieri. Ni s-a răspuns categoric că cererea noastră este respinsă pe motiv că o asociaţie culturală are o manifestare în aceeaşi zi. Ieri, de curiozitate, la fel şi azi (4 octombrie – n.r.), am mers în Piaţa Prefecturii, unde am constatat că nu a fost vorba de nici o manifestare. Mai mult decât atât, au existat situaţii în care în Piaţa Prefecturii au avut loc, în acelaşi interval orar, mai mult de două manifestări. Când a fost însă vorba de protestul profesorilor, autorizaţia nu a fost acordată… Vom depune plângeri despre situaţia întâlnită la Craiova la cele mai înalte foruri din ţară şi o să acţionăm în instanţă primăria“, a spus Constantin Rada (foto), preşedintele FSLI Dolj.

Doar zece consilii locale din Dolj au spus câţi bani vor aloca şcolilor

Tot în instanţă vor să ajungă sindicaliştii şi pentru a rezolva situaţia profesorilor navetişti din judeţ cărora nu li s-a mai decontat drumul de luni bune. Sindicatele au considerat oportun să afle ce bugete acordă consiliile locale din judeţ unităţilor de învăţământ. „Am trimis, în acest sens, cereri tuturor primăriilor din judeţ, în urmă cu peste o lună. Doar zece dintre ele s-au deranjat să ne comunice datele solicitate. Având în vedere această situaţie, vom apela la Avocatul Poporului. Dascălii noştri întâmpină probleme grave, naveta nu le-a fost plătită şi nu există speranţe de plată nici la acest început de an“, a precizat Rada. Sindicaliştii susţin că nu sunt bani pentru naveta profesorilor navetişti de la Şcoala din Breasta, Şcoala Mischii, Cerăt etc. Pentru naveta dascălilor de la Şcoala din Breasta se judecă de trei ani.
Tot sindicaliştii spun că, de la an la an, numărul posturilor titularizabile este în scădere, motiv pentru care sunt oameni care au dat examen de titularizare în alte judeţe şi acum solicită detaşare şi încă aşteaptă un post… Pentru acest motiv, reprezentanţii FSLI Dolj vor începe negocierile la Ministerul Educaţiei pentru mobilitatea cadrelor didactice, dar şi pentru susţinerea unui singur concurs naţional de titularizare, în urma căruia repartizarea să se facă în ordine descrescătoare. „Am avut o lege a învăţământului, un statut al personalului didactic, un contract colectiv de muncă în care existau drepturi prevăzute expres pentru profesori. De toate s-a ales praful! Învăţământul ocupă ultimul loc în grila de salarizare, salariul de merit a dispărut, sporul de doctorat a fost anulat, prima de instalare nu mai există, sporul pentru predare în învăţământul simultan s-a diminuat“, a adăugat preşedintele FSLI Dolj.
Din anul 2008 şi până în prezent, nu s-au mai organizat concursuri pentru ocuparea funcţiilor de directori, cei mai mulţi fiind numiţi prin detaşare în interesul învăţământului. Şi programele şcolare trebuie regândite, susţin sindicaliştii, cât şi sistemul de evaluare a elevilor. Actualele programe şcolare pun accentul pe latura informativă şi mai puţin pe cea formativă.

FSLI DOLJ a cerut sprijinul Ministerului Educaţiei: Şcoala „Obedeanu“ să rămână şcoală

Reprezentanţii FSLI Dolj s-au arătat total nemulţumiţi şi de decizia luată pentru desfiinţarea Şcolii „Obedeanu“, din Craiova. „Era prima şcoală românească, nu trebuia desfiinţată. Am făcut toate demersurile necesare la Ministerul Educaţiei pentru a împiedica această hotărâre. Am înţeles, copii erau din ce în ce mai puţini, însă această unitate de învăţământ putea fi dată ca structură în subordinea unuia dintre colegiile craiovene. Era foarte important pentru oraşul nostru ca în acest imobil să funcţioneze în continuare o şcoală“, a adăugat Rada.
Reprezentanţii sindicaliştilor au menţionat că săptămânile viitoare colegiul federaţiilor sindicale din ţară va avea o întâlnire, scopul acesteia fiind organizarea unui miting de proporţii în Bucureşti.

Dascălii români sunt plătiţi foarte prost 

În România, un profesor debutant câştigă 7,08 lei pe oră brut, iar un profesor cu gradul I şi cu o vechime de 25 de ani câştigă 14 lei pe oră brut şi 9,73 lei net. Astfel, un profesor român câştigă într-o lună cam tot atât cât câştigă un profesor din Luxemburg în patru ore sau unul din Polonia în 14 ore…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS