14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStrigăt de disperare din nămoalele cartierelor

Strigăt de disperare din nămoalele cartierelor

http://www.youtube.com/watch?v=kyS58xkihhU

Trăiesc de o săptămână un adevărat coşmar, înoată zilnic prin nămol, străzile li se prăbuşesc sub picioare şi îşi rup maşinile în craterele care se cască în mijlocul drumului. Se roagă să înceteze ploaia, iar administraţia locală să le arunce măcar o lopată de pietriş pe stradă. Toate astea se întâmplă în cartierul craiovean Bariera Vâlcii, unde locuitorii nici nu se pot bucura de binefacerile canalizării, fiindcă tocmai lucrările pentru introducerea canalizării în zonă i-au aruncat în mijlocul nămoalelor. Oamenii sunt lăsaţi zilnic să se lupte cu mocirla, administraţia locală ridică din umeri a nepăsare, iar constructorul a închis străzile şi a restricţionat circulaţia. Oamenii care locuiesc aici merg zilnic la muncă, îşi duc copiii la şcoală şi la grădiniţă, au probleme de sănătate şi cheamă ambulanţa. Se roagă cu fiecare metru cu care înaintează să nu se prăbuşească strada şi răsuflă uşuraţi, deşi pare sinistru, când o altă maşină se afundă în nămol şi în gropi.

Prăpăd

De cum intri pe strada Toamnei din Bariera Vâlcii te afunzi în mocirlă, vechiul asfalt este tocat centimetru cu centimetru, plin de gropi, astfel încât înaintezi cu greu, şi asta cu maşina. Pe jos nu ai şanse decât cu cizmele de cauciuc sau cu bocanci. Străduţele alăturate, neasfaltate, au pe mijloc cratere, sunt urmele lucrărilor de la canalizare. Pământul este îmbibat cu apă şi s-a prăbuşit. Cei care locuiesc aici sunt obligaţi să rişte pentru a ajunge acasă. Nu este stradă pe care să nu vezi un autoturism blocat, ici colo aruncat pietriş şi câte un buldozer. Cu cât înaintezi spre marginea cartierului, te trezeşti într-o mare mocirlă. „Cad maşinile prin craterele din stradă. Te rogi să nu ţi se întâmple ţie. Trebuie să ducem copiii la şcoală, la grădiniţă. Ieri-dimineaţă, pe la 7.40, aici, pe Toamnei, a căzut într-o groapă o maşină în faţa mea. La grădiniţă trebuie să le aducă mâncare, pe unde ajung? Nu ai pe unde să ocoleşti. E vina noastră că am votat-o pe primăriţa asta. La lucrări au stat toată vara şi am ajuns aici“, spune Floriana Mihai.

Blocaţi în nămol

Pe strada Mălinului, nămolul este până la gleznă şi, din loc în loc, pământul se surpă. Constructorul a pus bariere şi a plecat, fără să se gândească la problemele localnicilor, la dramele lor, fiindcă unii chiar au probleme grave. „Uitaţi cum trăim – nămol de jur împrejur. Este dezastru. Pentru mine este chiar o dramă, am soţul paralizat, străzile sunt impracticabile, nu putem ieşi cu maşinile. Eu am rămas cu maşina împotmolită în faţa casei, am căzut într-un canal. Abia m-au scos vecinii. În fiecare săptămână avem nevoie de ambulanţă din cauza problemelor pe care le am cu soţul meu şi cum să ajungă salvarea aici?“, spune Maria Magdalena Costeliu, locuitor pe strada Mălinului.
Oamenii sunt revoltaţi. „De când ne-a băgat canalizarea nu mai putem ieşi din zonă. Toate străzile sunt terminate. De când s-au pus ploile s-au format cratere. Mergem cu bocanci şi cizme, ca la ţară. Se prăbuşesc străzile sub noi, pe unde s-au făcut săpături pentru canalizare. Dacă cineva de la prefectură, de la primărie ne aude să vină să ne ajute“, spune Pantelimon Ceucă.
Nici aleea Drumul Corneşului nu iese din tipare: mocirlă, gropi, bălţi. Acum strada este închisă, oamenii sunt izolaţi ca într-o enclavă a nămoalelor şi şanţurilor. „Au lucrat la canalizare, nu au terminat lucrarea, au zis că vin după ce stau ploile. Noi am rămas ai nimănui. La primărie ne-au zis să stăm liniştiţi că vin, dar când? Strada Parângului este blocată, Teilor este blocată, pe unde să ieşim? Pe câmp. Sunt familii cu copii, familii cu bolnavi. Suntem ai nimănui. Peste tot suntem blocaţi“, declară Marin Vânt, localnic.

Ploaia este vinovată

Constructorul, firma TMUCB, aşteaptă şi ea, la rândul ei, să înceteze ploaia. „Până nu se opreşte ploaia şi nu se usucă pământul cât de cât, nu putem continua lucrările. Noi am fost mereu în zonă, dar mai mult de atât nu putem face. Oamenii trebuie să înţeleagă că aceste lucrări nu sunt finalizate. Pământul este cleios, se face mocirlă. Am mai pus pietriş pe unde se poate, am asigurat străzile. Să sperăm că vremea ne lasă să continuăm, iar oamenii să nu mai aibă probleme“, este de părere reprezentantul TMUCB, Adrian Dumitru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS