18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia şi Estonia, partenere în UE şi NATO

România şi Estonia, partenere în UE şi NATO

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut, astăzi, 3 octombrie 2013, convorbiri cu preşedintele Republicii Estonia, Toomas Hendrik Ilves, în cadrul unui dejun, cu ocazia vizitei de stat pe care acesta o efectuează în România. Vizita preşedintelui Ilves se înscrie în cadrul dialogului politic bilateral consolidat dintre România şi Estonia, care a mai cuprins în acest an vizita oficială la Tallinn a ministrului român al afacerilor externe, la 31 mai 2013.

Cei doi înalţi oficiali au salutat nivelul excelent al cooperării politice, demonstrat de frecvenţa contactelor bilaterale şi de cooperarea strânsă ca parteneri în UE şi NATO. În cadrul discuţiilor au fost evaluate posibilităţile de dezvoltare a cooperării dintre cele două ţări, având în vedere multiplele interese comune la nivel european şi euro-atlantic.
În privinţa relaţiei economice, ministrul afacerilor externe a subliniat dorinţa dinamizării schimburilor comerciale dintre România şi Estonia, pentru a exploata mai bine potenţialul celor două economii. Preşedintele Estoniei s-a referit şi la importanţa cooperării în domeniul tehnologiei informaţiei, ţinând cont de expertiza celor două ţări şi de personalul calificat de care dispun.
Ministrul Titus Corlăţean a mulţumit Preşedintelui eston pentru sprijinul constant acordat de ţara sa îndeplinirii obiectivului aderării României la Spaţiul Schengen.
Având în vedere interesele comune ale Estoniei şi României în vecinătatea estică a Uniunii, cei doi demnitari au avut un schimb de vederi asupra apropiatului Summit al Parteneriatului Estic, care va avea loc în luna noiembrie la Vilnius, fiind exprimat sprijinul deplin pentru atingerea unor rezultate de substanţă şi ambiţioase în privinţa perspectivelor europene ale Republicii Moldova şi ale Ucrainei.
În discuţii a mai fost abordată politica de securitate, cu accent pe cooperarea în cadrul NATO şi pe dezvoltarea politicii europene de securitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS