11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHaosul locurilor de parcare, la Spitalul Judeţean

Haosul locurilor de parcare, la Spitalul Judeţean

Dacă îţi doreşti să ajungi cu maşina la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, fie în calitate de cadru medical angajat, fie pentru a aduce un pacient care are nevoie de internare, trebuie să stai foarte bine cu nervii şi să fii un abil conducător auto, pentru a putea face slalom printre maşinile deja parcate, unele la voia întâmplării. Iar dacă mai vrei să găseşti şi un loc de parcare, atunci începe nebunia. Dacă ajungi până în ora prânzului, trebuie să ai mare noroc ca să găseşti un loc de parcare în toată curtea interioară a spitalului, iar dacă vrei să ajungi la Urgenţă, mai bine te laşi păgubaş, pentru că aici haosul este la el acasă.

Cine vrea să-şi testeze răbdarea la volan poate să vină dimineaţa la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova şi să găsească un loc de parcare. După vreo oră de încercări zadarnice, va renunţa. Dar ce faci dacă persoana respectivă este medic şi trebuie să vadă urgent un pacient care are nevoie de tratament? Sau dacă trebuie să aduci un pacient care nu se poate deplasa singur, la spital pentru internare sau la Urgenţă pentru investigaţii? Unde poţi lăsa maşina pentru a însoţi bolnavul? Sunt întrebări fără răspuns, a căror rezolvare ţine doar de noroc. Dacă ai şansa să găseşti un loc liber, eşti salvat şi scapi de nebunia care te aşteaptă.
Miercuri, ora 11.00. Găsirea unui loc de parcare la Spitalul Judeţean este o adevărată aventură. Intrăm pe la poarta cu Clinica de Oncologie, dar suntem avertizaţi de omul de la pază că nu are rost să încercăm: „Nu puteţi nici să întoarceţi, dar să mai şi parcaţi! Intraţi degeaba“. Acelaşi lucru ne transmite şi un conducător auto care tocmai iese pe poartă, dar alegem totuşi să ne forţăm norocul. Curtea este plină, cu maşini pe stânga şi pe dreapta drumului de acces, pe lângă garduri, prin orice colţişor rămas liber. Trecem de morgă şi ajungem în curtea din spatele spitalului. Aceeaşi situaţie. Maşinile sunt parcate şi pe spaţiile verzi, printre copaci. Avem norocul să se elibereze un „loc“ între o bordură şi un gard viu, dar cei din spatele nostru nu găsesc nici o soluţie şi fac cale întoarsă.
Soluţia ar trebui să o găsească spitalul, cred unii medici. „Nu e normal să te învârţi 45 de minute şi să nu ai unde să parchezi. Dacă este vreo urgenţă, ce face pacientul, stă după tine? Ar trebui să existe o parcare specială numai pentru angajaţi, eventual cu cartelă şi chiar cu taxă. Eu aş plăti bucuros zece lei pe lună, să zicem, dar să fiu sigur că am locul meu de parcare. Nu mi-aş mai face o groază de nervi înainte de a ajunge la serviciu, unde trebuie să fiu cu mintea limpede. Conducerea spitalului ar trebui să se gândească la acest lucru“, susţine un medic.

Nebunia din faţa Urgenţei

Dacă, totuşi, în curtea din spatele spitalului este „doar“ aglomeraţie, în cea din faţa Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) este de-a dreptul nebunie. Maşinile parcate care pe unde se poate obstrucţionează vizibil accesul ambulanţelor, care ar trebui să aibă culoar liber până în uşa Urgenţei. Rezultatul: un haos general. Ambulanţele care vor să plece sunt dirijate de ceilalţi ambulanţieri prezenţi la Urgenţă, iar ieşirea este extrem de greoaie. E nevoie uneori de cinci-şase manevre pentru ca ambulanţa să-şi facă loc printre maşinile parcate şi să-şi croiască drum spre ieşire. Iar când, în sfârşit, reuşeşte, din faţă apare altă ambulanţă, cu girofarurile pornite, care trebuie urgent să ajungă în faţa UPU. Şi de aici nebunia, pentru că, din cauza maşinilor parcate, nu este loc pentru ca ambulanţele să treacă în mers una pe lângă cealaltă. „Maşinile acestea nu ar trebui să stea aici! Abia reuşim să ajungem cu pacienţii la Urgenţă”, exclamă un ambulanţier.
Conducerea unităţii medicale are cunoştinţă de această situaţie, dar spune că, momentan, nu are soluţii să rezolve problema. „Cu parcările este, într-adevăr, o problemă. Poate şi pentru că nu mai există parcarea din spatele spitalului, destinată acum aterizării şi decolării elicopterului SMURD, şi nici cea din faţa Policlinicii, afectată acum de lucrările de renovare care se derulează acolo. Mai este parcarea de la DSP Dolj, dar ea este cedată Direcţiei şi este doar pentru angajaţii lor. Trebuie găsită o soluţie, dar e greu. Poate vom mai face o parcare…“, a spus managerul SJU Craiova, conf. univ. dr. Florin Petrescu. Acesta a mai menţionat că şi firma de pază ar trebui să se implice mai mult în ceea ce priveşte afluenţa de autoturisme de la spital şi crede că situaţia s-ar putea chiar înrăutăţi atunci când vor începe lucrările de modernizare şi extindere a Urgenţei şi cele de construire a Centrului de Cardiologie din faţa UPU.

Soluţia CJ Dolj: o parcare supraterană

O soluţie momentană nu are nici Consiliului Judeţean (CJ) Dolj. Autoritatea care are în administrare clădirea spitalului susţine că problema parcărilor şi a haosului creat în faţa Urgenţei ar trebui rezolvată de unitatea medicală. Totuşi, CJ Dolj are în plan amenajarea unei parcări la spital, însă cu fonduri europene şi în sesiunea care începe anul viitor. „Toată curtea interioară a Spitalului Judeţean este în administrarea unităţii medicale, care are drept de uzufruct asupra acesteia. Spitalul se ocupă de întreţinere, iar dacă acolo este această problemă cu parcările, ea ţine şi de modul de organizare al unităţii. La Urgenţă ar trebui să aibă acces numai ambulanţele, iar medicii nu trebuie neapărat să parcheze la intrarea în spital, îşi pot lăsa maşina şi în afara curţii, sunt multe locuri de parcare prin împrejurimi. Toate investiţiile făcute de consiliul judeţean la acest spital sunt din fondurile proprii, acum vorbim de 13 milioane de euro care vor fi investite în Unitatea de Primiri Urgenţe şi în construirea unui Centru de Cardiologie, dar nu putem susţine nici noi chiar totul. Ne gândim la o parcare supraterană la Spitalul Judeţean, dar în cadrul unui proiect cu fonduri europene, pentru sesiunea 2014-2020. Să vedem dacă va fi eligibil“, a precizat Cristinel Iovan, vicepreşedintele CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS