11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCăldură pentru cine vrea

Căldură pentru cine vrea

Craiovenii au, de ieri, căldură în apartamente. Pentru că temperaturile au scăzut sub 10 grade Celsius timp de trei zile consecutiv, SC Termo Craiova SRL a decis să furnizeze agent termic către asociaţiile de proprietari.

Temperaturile scăzute din ultimele zile i-au determinat pe unii craioveni să solicite asociaţiilor de proprietari furnizarea agentului termic. Din acelaşi motiv, SC Termo Craiova SRL a decis că este vremea să înceapă furnizarea agentului termic pentru căldură în sistem centralizat. „Considerăm că sunt întrunite condiţiile legale ca să începem furnizarea agentului termic pentru căldură. Trei zile consecutiv s-au înregistrat temperaturi medii exterioare mai mici de 10 grade Celsius, între orele 18.00 şi 7.00. Ştim că părerile sunt împărţite. Există asociaţii sau proprietari care solicită căldură şi asociaţii care nu solicită. Acestea din urmă, care nu doresc să beneficieze de căldură, au posibilitatea să închidă contorul de energie termică de la branşament, din subsolul blocurilor. Instituţiile gen spitale, grădiniţe şi şcoli vor primi căldură în regim permanent, însă în cazul în care conducerea instituţiilor va dori alt program de furnizare a energiei termice pentru căldură, va putea face solicitări în acest sens“, a precizat Nicolae Degeratu, directorul SC Termo Craiova SRL.
Într-adevăr, în rândul populaţiei părerile sunt pro şi contra, familiile cu copii mici spun că, după cât de frig este afară, ar fi necesar să fie încălzite caloriferele din apartamente. De cealaltă parte, cei care tremură la gândul facturilor la căldură din această iarnă refuză furnizarea agentului termic. „Unii proprietari vor căldură, dar sunt destul de puţini, sunt familiile cu copii mici. Cei mai mulţi nici nu vor să audă. Probabil se gândesc la facturi“, a spus administratorul Asociaţiei nr. 20 Craioviţa Nouă, Cristina Dina.
Şi unii dintre proprietarii din Asociaţia nr. 5 Valea Roşie au cerut furnizarea agentului termic la blocurile în care locuiesc.
În schimb, în Asociaţia nr. 19 Brazda lui Novac, proprietarii preferă să-şi pună o haină în plus decât să plătească din luna octombrie facturi la căldură. „Nu au solicitat proprietarii. Noi nu am avea probleme cu datoriile la Termo, dar oamenii se gândesc că, dacă încep de acum să plătească, unde ajung?“, a spus Gheorghe Irimescu, preşedintele Asociaţiei nr. 19, Brazda lui Novac.

Se aşteaptă noile formulare pentru ajutoare

Administraţia locală craioveană a amânat în acest an distribuirea formularelor pentru acordarea ajutoarelor de încălzire a locuinţei, pentru că nu au apărut normele de punere în aplicare a OUG nr. 27/2013, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece. În norme vor fi prevăzute şi noile formulare pe care beneficiarii trebuie să le completeze pentru a putea beneficia de subvenţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS