22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEmily O'Reilly preia funcția de Ombudsman European

Emily O’Reilly preia funcția de Ombudsman European

În urma alegerii sale de către Parlamentul European, Emily O’Reilly și-a încheiat activitatea de Ombudsman al Irlandei și va prelua funcția de Ombudsman European la 1 octombrie 2013. Emily O’Reilly este succesoarea lui P. Nikiforos Diamandouros, care se retrage după mai bine de zece ani în această funcție.
În legătură cu noul său rol, O’Reilly a declarat următoarele: „Europa nu se confruntă numai cu o criză economică, ci și cu o criză de legitimitate democratică. Negativismul și tendința de fragmentare iau amploare în Europa, încrederea cetățenilor în instituțiile europene este în declin și mulți dintre aceștia simt că părerea lor pur și simplu nu contează. Din aceste motive, anul 2014 este un an hotărâtor pentru Europa și viitorul Uniunii Europene. Unul din rolurile mele active ca și Ombudsman este să aduc problemele cetățenilor în prim plan și să contribui la reducerea distanței dintre aceștia și instituțiile UE”.

Activitatea Ombudsmanului European

În fiecare an, Ombudsmanul European primește în jur de 2 500 de plângeri de la cetățeni, firme, ONG-uri, universități, autorități locale și alte entități. An de an, instituția deschide peste 450 de anchete. Multe dintre acestea se referă la plângeri în materie de lipsă de transparentă în instituțiile UE, inclusiv la refuzul de a da acces la documente sau informații. Alte cazuri privesc problemele legate de programele și proiectele UE, discriminare sau conflicte de interese în administrația UE.
Ombudsmanul European investighează plângerile legate de administrarea defectuoasă în cadrul instituţiilor, organelor, oficiilor şi agenţiilor UE. Orice cetăţean sau rezident european, sau o întreprindere ori asociaţie dintr-un stat membru poate depune o plângere la Ombudsman. Ombudsmanul oferă un mijloc rapid, flexibil şi gratuit de rezolvare a problemelor cu administraţia UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS