11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞefii CEO vor cu 5.000 de salariaţi mai puţin

Şefii CEO vor cu 5.000 de salariaţi mai puţin

Planurile de management ale actualei conduceri din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) arată că este necesară reducerea a 5.000 de posturi din organigrama companiei. În prezent, Complexul Energetic Oltenia este una dintre cele mai mari firme din România la capitolul salariaţi, având peste 18.700 de angajaţi încadraţi în câmpul muncii. Managerii Complexului Energetic Oltenia susţin că numărul mare de salariaţi reprezintă o barieră în calea rentabilizării şi eficientizării activităţii companiei producătoare de energie electrică şi cărbune. Reducerea cu 5.000 de persoane a numărului de angajaţi, din toate sectoarele de activitate, se va produce pe două căi: externalizarea unor cariere de lignit şi disponibilizarea angajaţilor care mai au maximum doi ani până la împlinirea vârstei de pensionare.

Au fost demarate ambele procese

Complexul Energetic Oltenia a început deja studiile privind externalizarea exploatărilor miniere din afara judeţului Gorj. Este vorba de Husnicioara, Mehedinţi, unde salariaţii se află deja în şomaj tehnic, precum şi Berbeşti, Vâlcea. Ion Răuţ, directorul Direcţiei Resurse Umane, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că specialiştii producătorului de energie electrică au început să realizeze documentaţiile necesare privind externalizarea activităţii de exploatare a cărbunelui în judeţele Mehedinţi şi Vâlcea. „Se lucrează la documentaţii. Nu mai putem menţine acele activităţi, pentru că, cel puţin la Mehedinţi, lucrurile sunt clare şi soluţiile privind recuperarea banilor de la beneficiar sunt puţine, respectiv de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare. Activitatea de producere a cărbunelui din Mehedinţi se va desprinde din CEO şi va funcţiona în primă fază ca unitate de sine stătătoare. Ulterior, dacă se va lua decizia să fie înglobată în RAAN sau în altă unitate este alt proiect. La fel se va întâmpla şi la Berbeşti, se va realiza externalizarea. Ei vor putea să se alipească de CET Govora. CEO va funcţiona mult mai bine fără mineritul din Mehedinţi şi Vâlcea. În total, la carierele din Mehedinţi şi Vâlcea activează 2.000 de angajaţi, care nu vor mai fi ai CEO“, a declarat Ion Răuţ.

Disponibilizările încep din acest an

Cel de-al doilea plan de reducere a numărului de salariaţi este cel care vizează disponibilizările colective de personal în următorii cinci ani, începând cu 2014. Este prognozată plecarea în fiecare an a 600 de angajaţi, ceea ce înseamnă că în total vor fi disponibilizate în următorii cinci ani 3.000 de persoane. Potrivit directorului de Resurse Umane al CEO, cei mai mulţi vor fi din sectorul minier. În acest mod, până în 2018, Complexul Energetic Oltenia va ajunge de la 18.700 de angajaţi la 13.700. De altfel, Directoratul Complexului a aprobat deja un plan de disponibilizări colective, la cerere, cu acordarea de salalarii compensatorii, chiar din acest an. „Avem o listă cu 240 de persoane care mai au doi ani până la pensie şi care deja sunt de acord să plece cu acele salarii compensatorii pe care le oferim noi: între unul şi şase salarii. Îi aşteptăm să depună cererile. Prin externalizarea mineritului din Mehedinţi şi Vâlcea vom mai scădea 2.000 de angajaţi şi în total în următorii ani vor mai fi disponibilizaţi colectiv 3.000. În total, sunt 5.000. Vrem ca aceste plecări să vizeze şi personalul TESA. Avem acum numai la TESA 2.300 de angajaţi şi vizăm o reducere cu 600 de posturi, adică o scădere cu 25%“, a mai spus Răuţ.

Doar 15 jurişti din aproape 70

Totodată, managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, vrem să eficientizeze activitatea şi în ceea ce priveşte compartimentul juridic. O mare parte a celor aproape 70 de jurişti vor avea alternative în alte sectoare, întrucât se are în vedere angajarea unei case de avocatură. În acest sens, se lucrează la caietul de sarcini pentru organizarea unei licitaţii. Prin urmare, dintre cei 60 – 70 de jurişti, câţi există în prezent, se intenţionează menţinerea unui număr de numai 15. Nu numai juriştii au probleme cu locul de muncă, din cauza stocului ridicat de cărbune, peste 400 de ortaci de la Motru au intrat din această săptămână în şomaj tehnic. Minerii vor sta acasă două sau trei săptămâni, în funcţie de cât de repede va fi consumat lignitul din depozite. Stocul de cărbune este, în prezent, de 30.000 de tone. Problema şomajului tehnic se discută şi la Jilţ Nord, unde nu mai există front de lucru, ca urmare a nerealizării exproprierilor. Proprietarii de terenuri nu sunt mulţumiţi cu despăgubirile oferite de Complexul Energetic Oltenia şi nu vor să cedeze pământul.

Se achită uzufructul pentru terenurile închiriate

În altă ordine de idei, Complexul Energetic Oltenia (CEO) va începe să achite de luna viitoare uzufructul pentru terenurile închiriate. Despăgubirile cetăţenilor care deţin terenuri închiriate unităţilor miniere se calculează în baza datelor transmise de către Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj, respectiv media producţiei înregistrată pe culturile specifice, la sfârşitul anului agricol (luna octombrie). „Aceste date se estimează să fie primite de CE Oltenia, în luna noiembrie, iar plăţile aferente vor fi efectuate ulterior, în limita bugetului de venituri şi cheltuieli -2013 aprobat. Complexul Energetic Oltenia nu este restant la plata uzufructului pentru terenurile închiriate“, se afirmă într-un comunicat al Complexului Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS