16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProtest la fabrica de ulei din cartierul Bariera Vâlcii

Protest la fabrica de ulei din cartierul Bariera Vâlcii

http://www.youtube.com/watch?v=szgUnlNNZM8

De teamă că vor rămâne fără locul de muncă, mai mulţi angajaţi ai unei fabrici de ulei din Craiova au recurs la proteste. Oamenii se tem că îşi vor pierde locul de muncă. Fabrica are peste 50 de angajaţi, majoritatea fiind în perioada de preaviz.

Peste 50 de angajaţi ai unei fabrici de ulei din Craiova, deţinută de Nelli Oil Cel-Tec SRL (fosta fabrică a RTD Trading), acuză că au fost disponibilizaţi pe nedrept de noul patron, un italian pe nume Bruno Celli, care mai desfăşoară afaceri în Dolj, la Filiaşi, unde are sediul firmei. Jumătate dintre angajaţi au ieşit, ieri, în curtea fabricii, deranjaţi de situaţia creată, după ce, în urmă cu mai bine de o lună, actualul patron a preluat şi fabrica de ulei din Bariera Vâlcii. După ce a preluat unitatea de producţie din Bariera Vâlcii, au început să scârţâie lucrurile şi oamenii au fost trimişi, pe rând, acasă.
Oamenii spun că fabrica nu a mai lucrat de când a fost preluată de italian şi că cei mai mulţi au fost disponibilizaţi, fiind în perioada de preaviz. Practic, oamenii spun că vor să li se plătească salariile şi să beneficieze de şomaj, în cazul în care patronul nu revine asupra deciziilor de concediere.

Concediat prin telefon?

Unul dintre angajaţii care a dorit să facă publice problemele cu care se confruntă societatea spune că a fost ameninţat de patron că va fi dat afară chiar de astăzi, pentru că a chemat presa la protest. Cu ochii în lacrimi, Răducu Ilie a ieşit din curtea fabricii şi a declarat, după ce l-a sunat pe patron de faţă cu mass-media: „Aţi auzit ce mi-a zis: că mă dă afară de mâine, pentru că v-am chemat pe dumneavoastră“. El a spus că patronul nu-i mai dă banii şi că nici în şomaj nu poate să intre. „Oamenilor le e frică, pentru că mai aşteaptă un bănuţ, ceva, ce o fi acolo. Oamenii vin la muncă pentru că nu au unde să se ducă. Toată fabrica, 52 de persoane sunt în această situaţie! De pe 13 august a venit noul patron. Vechea conducere ne-a obligat să ne dăm demisia, ca să ne preia noua conducere. Noi am încetat activitatea pe vechea firmă pe 12 august şi începând cu 13 ne aşteptam să primim contractele de la noua firmă şi ne-am pomenit cu contractele noi de pe data de 27, iar la alţii de pe 4 septembrie. Tot personalul a fost trecut pe noua societate“, a declarat omul, vădit emoţionat.

Majoritatea oamenilor sunt în preaviz

Protestatarul a mai arătat că mulţi dintre colegii lui sunt nemulţumiţi de ceea ce li s-a întâmplat în ultima lună, dar nu au curajul să protesteze. „A fost o convenţie, când a preluat fabrica să preia şi tot personalul, pentru că suntem calificaţi şi alţii în zonă nu găseşte. Am lucrat de pe 13 august până acum. În urmă cu două săptămâni, s-au făcut nişte liste şi ni s-a spus să venim cu rândul la serviciu, într-o săptămână să vină şapte, în alta alţi şapte, iar restul să stea acasă. Am cerut lămuriri şi ni s-a spus că ne va plăti ca la un concediu de odihnă, dar ştiu şi eu Codul Muncii. După 17 zile de când suntem angajaţi ne poate da bani pe concediul de odihnă? A fost o cacealma pe care au înghiţit-o toţi, inclusiv eu. Nu se lucrează nimic în fabrică. El ne-a păcălit că dă fabrica în funcţiune. Au fost păcăliţi toţi, inclusiv inginerii, cărora li s-a spus că vor fi plătiţi la negru pe această perioadă“, a spus Răducu Ilie, acuzând patronul că le-a spus că pe perioada cuprinsă între 13 august şi data la care le-a făcut contractele individuale de muncă pe noua firmă „vom fi plătiţi la negru pe acea perioadă“.  

Angajaţii încă nu au declarat conflictul de muncă

„Nu putem încă declara un conflict de muncă, până nu vin directorii de la negocieri, unde se află cu patronul. Noi am venit la serviciu, suntem în preaviz, nu ştim ce va urma. Nu ne aşteptăm la ceva bun. Noi venim legal la serviciu. Oamenii se tem pentru că nu ştiu răspunsul de la conducere. Ameninţaţi nu au fost, dar odată ce s-a dat preavizul, e ca şi pierderea locului de muncă“, a declarat Gheorghe Pancău, un alt angajat al societăţii respective, care a lucrat în fabrică 13 ani.
Societatea Nelli Oil Cel-Tec SRL are sediul în Filiaşi şi punct de lucru în Bariera Vâlcii. Contactat telefonic de jurnalişti, deţinătorul societăţii, Bruno Celli, a răspuns astfel la întrebările jurnalistei: „Eu vreau să fac ce vrea p… mea în România. Cu banii mei fac ce vreau eu!“. Ulterior, patronul l-a acuzat de furt pe unul dintre bărbaţii care a dat declaraţii presei (Răducu Ilie) şi a afirmat chiar că l-a „iertat“, după ce l-a găsit furând componente electronice din fabrică.
Italianul a confirmat faptul că dă afară toţi angajaţii de la fabrica din Bariera Vâlcii.
Bruno Celli a preluat fabrica de ulei Nelli Oil Cel-Tec SRL pe 9 august 2013 şi spune că a obţinut un împrumut considerabil de la bancă, pe care îl va valorifica în noua fabrică, ce va funcţiona 24 de ore din 24, dar peste două luni.

ITM Dolj trimite un control la Nelli Oil Cel-Tec

Inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Cătălin Mohora, a declarat, pentru GdS, că până ieri după-amiază nu au fost sesizaţi despre deschiderea unui conflict de muncă la firma respectivă. Mohora a spus că va trimite o echipă în control, pentru a vedea dacă au fost îndeplinite condiţiile legale în ceea ce priveşte încetarea raporturilor de muncă, potrivit legislaţiei muncii.

Nelli Oil Cel-Tec SRL, în cifre

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor Publice, din bilanţul contabil depus pe 2012 reiese că Nelli Oil Cel-Tec SRL a avut anul trecut 22 de salariaţi şi o pierdere de 1,12 milioane de lei, la o cifră de afaceri netă de 1,9 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS