12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCăruţele pe drumurile naţionale, între lege şi... tocmeală

Căruţele pe drumurile naţionale, între lege şi… tocmeală

Deşi Codul Rutier interzice încă din anul 2006 circulaţia căruţelor pe drumurile naţionale, obligă primăriile să construiască drumuri laterale şi prevede sancţiuni atât pentru autorităţile locale, cât şi pentru căruţaşi, legea nu se aplică încă, iar căruţele pot fi întâlnite la tot pasul pe drumurile naţionale care traversează judeţul Dolj. Numai anul acesta, în Dolj au fost înregistrate patru accidente grave în care au fost implicate căruţe, cinci persoane fiind rănite grav şi două uşor.   

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 195/2002, modificată prin OUG nr. 63/2006, obligă autorităţile publice locale în nu mai puţin de trei articole să amenajeze drumuri pentru căruţe, însă primăriile din Dolj nu au ţinut până acum cont de acestea. Primul este art. 53, prin care „autorităţile publice locale, cu autorizaţia administratorului drumului public şi cu avizul poliţiei rutiere sau la solicitarea acesteia, sunt obligate să ia măsuri pentru realizarea de amenajări rutiere destinate circulaţiei vehiculelor cu tracţiune animală“.
Articolul 71 interzice accesul căruţelor pe drumurile naţionale şi în municipii, iar la alin. 2 aminteşte autorităţilor locale că au „obligaţia să amenajeze, cu acordul administratorului drumului public şi avizul poliţiei rutiere, drumuri laterale, căi de acces către aceste drumuri, precum şi locuri de traversare a drumurilor publice destinate circulaţiei animalelor şi căruţelor.
În final, la art. 128 se spune că autorităţile publice locale au următoarele atribuţii: iau măsuri pentru amenajarea de trotuare şi drumuri laterale pentru circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală pe drumurile pe care le administrează şi pentru asigurarea spaţiului şi depozitării vehiculelor cu tracţiune animală, depistate circulând pe drumurile publice pe care le este interzis accesul.
Legea prevede şi sancţiuni atât pentru căruţaşi, cât şi pentru autorităţile publice care trec cu vederea obligaţiile avute. Astfel, căruţaşii prinşi circulând pe drumurile naţionale sunt sacţionaţi cu o amendă între 9 şi 20 de puncte (între 720 şi 1.600 de lei) şi li se confiscă căruţele, iar primarii care nu fac drumuri pentru căruţe sunt sancţionaţi cu amenzi între 1.680 şi 8.000 de lei.

Ar face drumuri, dar nu sunt bani

Deşi legea este foarte clară, până în prezent, în judeţul Dolj primarii nu s-au „înghesuit“ să o respecte, plângându-se de lipsa banilor. Adrian Lumezeanu, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova, spune că noile drumuri care vor fi construite în Dolj prevăd şi drumuri laterale pentru căruţe.
Directorul DRDP a precizat pentru GdS că proiectele noi prevăd şi drumuri laterale pentru căruţe, iar în cazul celor vechi ar trebui să se implice autorităţile publice locale. „În cazul proiectelor noi, cum ar fi Centura de Nord a municipiului Craiova, au fost şi vor fi amenajate astfel de drumuri pentru căruţe. Reţeaua existentă de drumuri este în administrarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, însă nu poate realiza aceste drumuri, care presupun investiţii uriaşe dacă este să vorbim numai de exproprieri. Eu cred că această problemă poate fi rezolvată de către primării cu costuri mult mai mici“, a explicat Adrian Lumezeanu.
De partea cealaltă, unii primari susţin că nu au bani pentru construirea acestor drumuri şi arată cu degetul către poliţişti, care ar trebui să fie mai aspri.
Astfel, Marin Vintilă, primarul din Poiana Mare, crede că poliţiştii de la Rutieră ar trebui să se implice mai mult în rezolvarea acestei probleme. „Este o lege, ar trebui să se implice mai mult organele de poliţie. La noi în comună se lucrează la reţeaua de apă şi canal, iar singurul drum mai bun este şoseaua (DN 55A – n.r.), pe unde merg şi cei cu căruţele. Sper ca după ce vom face centura, căruţele şi utilajele să circule pe acolo“, a spus edilul Marin Vintilă.
Edilul din Negoi, comună în care s-au înregistrat două accidente grave în care au fost implicate căruţe, a precizat pentru GdS că nu pot fi constuite drumuri pentru căruţe, iar un spaţiu pentru depozitarea căruţelor confiscate de poliţişti nu a fost amenajat până acum. „Nu aveam spaţiu în comună ca să facem drumuri pentru căruţe pe lângă DN 55A, iar resursele financiare sunt foarte mici“, a explicat Livia Zavelea, primăriţa din Negoi.

Accidente şi amenzi pe drumurile naţionale

Potrivit informaţiilor oferite de IPJ Dolj, în 2012 au fost înregistrate pe drumurile naţionale din judeţ trei accidente grave în care au fost implicate căruţe, soldate cu trei persoane rănite grav. Anul acesta s-au produs alte patru accidente pe drumurile judeţene, fiind rănite grav cinci persoane şi uşor alte două.  
Poliţiştii de la Rutieră susţin că înţeleg că oamenii nu au pe unde circula cu căruţele şi încearcă, în primul rând, să le explice ce riscă dacă ies cu atelajele pe drumurile naţionale.
Totuşi, unii căruţaşi se aleg cu amenzi, însă primarii care nu şi-au îndeplinit obligaţiile au scăpat până acum. Anul trecut, poliţiştii de la Rutieră au amendat 270 de căruţaşi care circulau pe drumurile naţionale din Dolj, iar anul acesta 90. Despre confiscarea căruţelor nici nu poate fi vorba, pentru că poliţiştii nu au unde să le depoziteze.
Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat pentru GdS că, până în prezent, nici o primărie nu a fost amendată pentru că nu a făcut drumuri pentru căruţe. Le-au fost trimise însă informări prin care li s-au amintit obligaţiile de a construi astfel de drumuri, iar răspunsul primarilor a fost că le vor face atunci când vor avea… fonduri.
În concluzie, căruţele vor continua să circule şi să provoace accidente pe drumurile naţionale din judeţul Dolj.

Accident grav la Coşoveni

Ultimul accident grav în care a fost implicată o căruţă a fost înregistrat pe 3 septembrie, pe DN 6, în localitatea Coşoveni. Un constănţean de 48 de ani, care conducea un tir dinspre Caracal către Craiova, în apropiere de comuna Coşoveni, a lovit în plin o căruţă încărcată cu ştiuleţi de porumb care circula în aceeaşi direcţie de mers. În urma impactului, o femeie care se afla în căruţă, Dina Nedelea, de 77 de ani, din Coşoveni, a fost rănită grav şi transportată cu o ambulanţă SMURD la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde a rămas internată. Sandu Florin, de 36 de ani, din aceeaşi localitate, care conducea căruţa, a suferit leziuni mai uşoare. În urma cercetărilor, poliţiştii de la Rutieră au stabilit că Sandu nu s-a asigurat la efectuarea unei manevre de depăşire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS