17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCrin îi dă palme lui Ponta

Crin îi dă palme lui Ponta

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a lansat, ieri, un atac dur la adresa partenerului din USL, premierul Victor Ponta, pe subiectul Roşia Montană, acuzându-l că nu şi-a asumat responsabilitatea pe proiectul iniţiat de guvern, că a fentat discuţia legată de exproprieri şi face un joc „parşivel“. Antonescu a spus că miercuri seară, într-o emisiune televizată, premierul Victor Ponta a făcut o „pledoarie“ pentru proiectul Roşia Montană.

În ceea ce priveşte declaraţiile premierului, care a spus că i-a promis soţiei că va vota împotrivă, dar că proiectul este în interes naţional, liderul PNL a spus: „Eu nu pot să comentez aşa ceva (…), relaţia mea cu Victor Ponta s-a bazat întotdeauna pe onestitate, pe transparenţă, pe asumarea unui mod diferit de Traian Băsescu şi camarila lui de a face politică. Or, din punctul meu de vedere, acest mod de a face politică asumat împreună înseamnă opţiuni cinstite, la vedere, cu argumente cinstite“.
El a menţionat că în acest caz speră că este vorba despre „un accident şi că lucrurile vor reveni la normal“.
„Dar nu poţi încerca să faci nişte lucruri fără să-ţi asumi responsabilitatea. Dacă Victor Ponta măcar ne-ar fi cerut în USL: vreau să facem acest proiect, ca premier pledez pentru el (…) Tocmai asta e problema mea ca parlamentar, înseamnă că nu eşti sigur, că acolo sunt nişte mari necunoscute, nişte riscuri prea mari şi ne ascunzi…“, a afirmat Antonescu, într-un interviu la Adevărul.
Liderul PNL a afirmat că premierul Victor Ponta a „fentat“ discuţia despre exproprierile de la Roşia Montană, unde criticile au fost legate de cedarea de către statul român a drepturilor de expropriere către o companie privată.
„Este chiar inacceptabil ca o companie privată să vină să facă exproprieri în România. Nu, exproprieri le face statul român, indiferent ce acord de asociere are cu alţii (…). Faptul că dreptul expropriere era concesionat, ca să spunem aşa, unor privaţi, iar premierul aseară (miercuri seară – n.r.) ne-a vorbit despre dreptul de expropriere în general, ceea ce e altă chestiune“, a subliniat Antonescu.

Antonescu acuză jocul „parşivel“ al lui Ponta

Totodată, el a fost întrebat cum vede rezolvarea subiectului legat de proiectul Roşia Montană. Liderul PNL a răspuns că fie guvernul face o nouă discuţie şi îşi dă acordul de mediu şi se retrage proiectul din parlament, fie continuă discuţia în parlament, unde la un moment dat „premierul va trebui să-şi facă pledoaria“.
„Dacă va alege să facă o pledoarie pentru proiect, cum a făcut-o deja, a cărei concluzie să fie: a fost excepţional, dar eu nu-l votez, pentru că am promis acasă, la Bruxelles, e alegerea Domniei sale. Ca prieten politic îl sfătuiesc să nu o facă. Aşa ceva nu se poate susţine (…) Cineva trebuie să asume susţinerea acestui proiect. Proiectul nu poate fi aruncat de către un premier care îl iniţiază, care votează contra lui şi care după aceea este asumat aşa de unii din parlament“, a afirmat preşedintele PNL.
Preşedintele PNL a declarat că, în opinia sa, premierul Victor Ponta „vrea tare“ proiectul de la Roşia Montană, dar „nu asumă răspunderea“, ci o pasează parlamentului.
Antonescu a spus că, din intervenţia de miercuri seară a premierului, el a înţeles că Victor Ponta este „absolut convins“ că proiectul de la Roşia Montană este bun, corect şi aduce beneficii. „Eu sunt acuzat de antepronunţare, dar primul care a spus că votează împotrivă este premierul“, a mai spus Antonescu, apreciind că „a început un joc destul de parşivel“, el fiind asociat cu Vasile Blaga.
Antonescu a acuzat „campania“ declanşată de PSD împotriva sa, începând cu premierul. „Premierul a reacţionat că a fost o lovitură împotriva Domniei sale, deşi noi nu am anunţat decât că votăm la fel ca el“, a mai spus liderul PNL.
În replică, Ponta a spus că este nevoie de normalitate în decizii atât de importante, cum este cea privind Roşia Montană. „Nu m-aţi auzit în trei ani criticându-l pe domnul Antonescu“, a spus Ponta, menţionând că el a intervenit atunci când un social-democrat, Olguţa Vasilescu, l-a criticat public pe liderul liberal.
Ieri, liderii USL, în frunte cu Ponta şi Antonescu, s-au întâlnit de urgenţă în biroul de la Senat al liberalului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS