10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVâlceanul care a descoperit un tezaur de monede, premiat

Vâlceanul care a descoperit un tezaur de monede, premiat

Iulian Enache, localnicul din comuna Goleşti, judeţul Vâlcea, care a descoperit un tezaur de peste 50 de kilograme de monede de argint otomane din secolul al XV-lea, a fost premiat ieri de Victor Ponta cu 45.000 de lei.

Premierul a ţinut să îl felicite pe vâlcean pentru că s-a comportat conform „legii şi bunului-simţ“ şi a anunţat autorităţile. „Am vrut în mod special să-i mulţumesc unei persoane de care am auzit în urmă cu câteva zile, domnul Enache, care a reuşit prin forţe proprii să facă o descoperire importantă, dar dincolo de asta a reuşit să se comporte normal, să se comporte conform legii şi bunului-simţ, a anunţat autorităţile statului. Înţeleg că este cea mai mare descoperire de monede din perioada otomană“, a spus Ponta la ceremonia de premiere desfăşurată la Palatul Victoria.
La rândul său, Iulian Enache le-a spus jurnaliştilor prezenţi că nu renunţă la partea care-i revine din comoară, respectiv o sumă de până la 45 la sută din valoarea estimată, această prevedere fiind stipulată chiar în procesul-verbal de predare-primire al monedelor. El a povestit că prietenii reali şi cei de pe Facebook, la auzul veştii că el a predat monedele găsite autorităţilor, au reacţionat în mod diferit, unii l-au felicitat, alţii i-au zis că este „fraier“, iar colegii de serviciu îl consideră deja milionar. Iulian Enache a mai declarat că o parte din banii primiţi o va investi într-un alt detector de metale, mai performant decât cel pe care l-a folosit în descoperirea comorii şi care a costat aproximativ 300 de euro.
Descoperirea tezaurului a fost făcută publică de ministrul culturii, Daniel Barbu, la începutul şedinţei de guvern din 4 septembrie. Un comunicat remis la acea dată de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a precizat că este vorba de cel mai mare tezaur monetar din argint descoperit şi recuperat de pe teritoriul României şi ajuns într-o colecţie publică. Potrivit MNIR, este vorba de un tezaur monetar din argint alcătuit din aspri otomani emişi în prima jumătate a secolului al XV-lea.
Asprul este o monedă din argint turcească, ce a circulat în Ţările Române începând cu secolul al XV-lea până la începutul secolul al XIX-lea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS