11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMai puţini salariaţi decât pensionari şi şomeri

Mai puţini salariaţi decât pensionari şi şomeri

Numărul pensionarilor din județul Gorj a crescut progresiv în ultimii cinci ani. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu numărul şomerilor. În acelaşi timp, a scăzut numărul gorjenilor care au un loc de muncă stabil. Dintre cei aproape 350.000 de locuitori ai județului, 85.074 sunt pensionari, iar 75.700 sunt angajați. Alături de pensionari mai sunt peste 11.000 de şomeri, care se adaugă la numărul celor care nu sunt angrenaţi în vreo activitate, dar care beneficiază de indemnizaţii, pensii şi alte tipuri de venituri achitate de la bugetul de stat, prin Casa Judeţeană de Pensii sau Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Sunt cu 10.000 de pensionari mai mulţi decât salariaţi, la care se adaugă şi cei 11.000 de şomeri, creându-se astfel un dezechilibru major între cei care sunt activi şi cei care doar beneficiază de venituri, plătite din contribuţiile provenite din salariile celor care sunt angajaţi.

Se pensionează anticipat

Lipsa de siguranţă a unui loc de muncă și greutatea cu care se păstrează o slujbă îi determină pe unii angajați să se gândească la cum pot să iasă mai repede la pensie. Unii gorjeni preferă să iasă mai repede la pensie, chiar dacă vor primi mai puţini bani. „De la începutul anului și până în prezent, în județul Gorj s-au pensionat anticipat 156 de gorjeni, pentru care pierderea locului de muncă și nepensionarea însemna nici un venit pentru traiul zilnic. În Gorj, avem 85.074 de pensionari, dintre care de stat 77.076, CAP sau pensie de agricultor primesc 5.746 de pensionari, IOVR – 89 și 2.163 de gorjeni primesc pensie de veterani. Anul acesta, adică de la începutul anului și până în prezent, s-au pensionat anticipat 156 de gorjeni“, a declarat Rodica Ghimiși, directoarea Casei Județene de Pensii Gorj.

Populația inactivă, în creștere

În prezent, în Gorj sunt înregistrați 11.062 de șomeri, care nu reușesc să își găsească un loc de muncă. „La șomerii neindemnizați, categoriile cele mai afectate de șomaj sunt cele cu vârsta sub 25 de ani, proaspăt absolvenții, pentru care vom organiza Bursa Locurilor de muncă pe 27 septembrie, apoi avem categoria 40-49 ani, unde sunt 1.744 de persoane șomere (23,22%). Ei își găsesc mai greu un loc de muncă. Derularea Programului de Ocupare a Forței de Muncă în luna iulie a condus la crearea și ocuparea a 370 de locuri de muncă, dintre care 121 pentru femei“, a declarat Romeo Chiriac, șeful Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Gorj. În plus, mulţi tineri reuşesc să îşi găsească mai repede de lucru peste hotare decât acasă. O mare parte sunt tineri care, dacă ar fi rămas acasă, s-ar fi putut adăuga populaţiei active, dacă ar fi avut de lucru. Potrivit Direcţiei de Statistică Gorj, peste 11.200 de persoane sunt plecate din judeţ în străinătate pentru o perioadă îndelungată. Prognozele statisticienilor gorjeni nu sunt încurajatoare. În următorii ani, numărul pensionarilor va continua să crească, iar numărul populaţiei active va fi tot mai redus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS