12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJudeţul Mehedinţi se vrea în Regiunea Vest!

Judeţul Mehedinţi se vrea în Regiunea Vest!

După ultimele calcule, declaraţii şi intenţii politice, se pare că judeţul Mehedinţi va fi rupt de Oltenia şi alipit regiunii Banatului, condus de Sorin Frunzăverde. Acesta a declarat că Mehedinţiul nu are cum să aparţină altei regiuni decât celei de vest, a Banatului. „Este natural ca judeţul Mehedinţi să facă parte din Regiunea Vest, în contextul în care Hunedoara ar fi alipită judeţelor Alba şi Sibiu. Consider că judeţul Mehedinţi trebuie să facă parte din Regiunea Vest datorită legăturilor tradiţionale existente, a integrării economice, precum şi a posibilităţii de a aborda dezvoltarea la Dunăre“, a spus Frunzăverde.
În Proiectul de regionalizare a României, teritoriul Regiunii Vest are în competenţă: Caraş-Severin, Timiş şi Mehedinţi. Proiectul respectiv a creat numeroase reacţii şi discuţii între parlamentarii din Mehedinţi şi Caraş-Severin, care fiecare îşi susţine ideea şi nu toţi sunt de acord ca Mehedinţiul să fie alipit Banatului.
Primul politician din Mehedinţi care a militat pentru includerea acestui judeţ în Regiunea Vest a fost deputatul Mihai Stănişoară, care consideră că este „o oportunitate istorică“ noua abordare a regionalizării. „Cred că abordarea de ultimă oră a premierului, care a propus cel puţin zece regiuni, lucru care face ca din Regiunea Vest să plece judeţul Hunedoara, reprezintă pentru noi o oportunitate istorică pentru că este atât de limpede pentru toată lumea diferenţa de forţă economică, diferenţa de dezvoltare economico-socială între Regiunea Vest şi Regiunea Sud-Vest Oltenia. Or e foarte simplu de înţeles că, atunci când intri într-o familie puternică economic, vrând nevrând te trage după ea şi te ajută să te dezvolţi“, a spus parlamentarul mehedinţean Mihai Stănişoară. Vicepreşedintele executiv PNL, Marcel Vela, responsabil la nivel naţional cu administraţia publică, preşedinte al PNL Caraş-Severin şi lider interimar al filialei PNL Mehedinţi, a declarat că includerea judeţului Mehedinţi în Regiunea Vest, alături de Caraş-Severin, Timiş şi Arad, ar însemna îndreptarea unui abuz istoric, făcut în anul 1968. Marcel Vela s-a declarat de acord cu înfiinţarea a zece regiuni, inclusiv pentru o mai bună şi rezonabilă împărţire teritorială între cele două centre urbane, Braşov şi Sibiu, puternice economic şi cu tradiţii şi istorie separate. Vela a spus că sprijină înfiinţarea unei Regiuni Vest formată din patru judeţe: Caraş-Severin, Arad, Timiş şi Mehedinţi, din mai multe considerente: „Este vorba de accesarea proiectelor transfrontaliere şi de creşterea dezvoltării durabile şi eficiente în zona graniţei cu Serbia şi Ungaria, echilibrarea ca număr de judeţe şi populaţie în această nouă abordare regională naţională, apoi îndreptarea abuzului istoric din anul 1968, când regimul comunist a deposedat în mod abuziv Banatul de Orşova şi de comunele de pe Clisura Dunării“.
De cealaltă parte, preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, spune că în nici un caz nu este de acord cu acest proiect şi nu vede de ce trebuie să se amestece lucrurile, Mehedinţiul trebuie să rămână în Oltenia.
„Nici gând de aşa ceva. Mehedinţiul este în Oltenia, nu în Banat, iar regiunile se formează pe un număr de judeţe, dar şi pe autenticitatea lor. Oltenii cu olteni, bănăţenii cu bănăţeni. Iar Mehedinţiul, se ştie clar, este în Oltenia“, a declarat preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS