6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZi specială pentru comuna Maglavit

Zi specială pentru comuna Maglavit

Localitatea Maglavit din judeţul Dolj şi-a sărbătorit ieri, de Sfânta Maria Mică, cea de-a XII-a ediţie a Zilei Comunei. A fost inaugurat Muzeul Satului, locuitorii mergând apoi în număr mare la Mănăstirea Maglavit, unde Înalt Preasfinţia Sa Irineu, Mitropolitul Olteniei, a oficiat slujba. Ziua a continuat cu concursuri sportive, muzică populară şi un foc de artificii.

Ziua de sărbătoare din comuna Maglavit a început devreme, cu o întâlnire la primărie. Fiii satului s-au strâns în micuţul hol din clădire, unde au primit cuvântul de bun-venit din partea primarului Ion Dinu, care conduce comuna încă din anul 1990. „Mă bucur că au venit persoane care au fost şi la prima ediţie. Îmi pare rău că prietenii noştri din Serbia nu au ajuns încă, dar sunt pe drum. Aş vrea să mulţumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea Muzeului Satului şi celor care ne-au dat ideea şi specialiştilor de la Muzeul Olteniei. Sunt foarte multe persoane cărora le mulţumim“, a mărturisit primarul Ion Dinu.
Întâlnirea fiilor satului a fost întregită de nea Mihai, fiul lui Petrache Lupu, ciobanul din Maglavit care se spune că pe 31 mai 1935, la vârsta de 17 ani, l-ar fi văzut pe Dumnezeu. De atunci, Petrache Lupu este privit ca un sfânt, iar autorităţile i-au ridicat şi o statuie în faţa primăriei.

Muzeul, realizat
din obiecte donate

Muzeul Satului din Maglavit a fost apoi inaugurat, începând cu ora 10.30. „A fost realizat din obiecte donate de oameni. Am mers din poartă în poartă şi am strâns obiecte de la locuitori. Multe dintre ele s-au pierdut în timp, dar cele care au rămas sunt aici“, a explicat bibliotecara comunei Maglavit. Muzeul a fost amenajat în câteva săli de la parterul Căminului Cultural şi reuneşte obiecte tradiţionale, lăzi de zestre, mobilier, război de ţesut, diverse documente şi acte vechi care vorbesc despre istoria comunei. La amenajare s-au oferit să ajute şi specialiştii Muzeului Olteniei din Craiova.

Slujbă specială la Mănăstirea Maglavit

După ce au plecat de la noul muzeu, oamenii s-au îndreptat în număr mare către Mănăstirea Maglavit, care a fost construită pe locul unde se spune că Petrache Lupu l-ar fi întâlnit pe Dumnezeu. Impresionantul locaş de cult a fost început pe 14 septembrie 1935, când a fost pusă piatra de temelie, iar construcţia sa a trecut prin etape de zbucium timp de 70 de ani. Duminică, sute de credincioşi s-au strâns în curtea Mănăstirii pentru a-i sărbători hramul. Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfinţia Sa Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
Ziua a continuat cu concursuri sportive, desfăşurate sub genericul „Sport pentru comunitatea ta“ şi cu un concert al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“ din Craiova. Pentru a marca aşa cum se cuvine încheierea acestei zile, oficialităţile le-au pregătit oamenilor şi un foc de artificii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS