14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNicolăescu promite un spital regional nou la Craiova

Nicolăescu promite un spital regional nou la Craiova

http:http://www.youtube.com/watch?v=3ArdnALoJJU

Prezent ieri la Craiova, la o întâlnire cu reprezentanţi ai sistemului sanitar din Oltenia pe tema proiectelor de acte normative lansate de Ministerul Sănătăţii (MS) în dezbatere publică, ministrul Eugen Nicolăescu a vorbit şi despre ideea construirii unui spital regional în Bănie. Promisiunea a venit ca urmare a solicitării Consiliului Judeţean (CJ) Dolj de a se găsi fonduri la minister sau printr-un parteneriat cu fonduri europene pentru consolidarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova, care ar avea nevoie în acest sens de suma de 12 milioane de euro. „Pentru o astfel de investiţie nu pot să spun decât… să sperăm“, a afirmat ministrul sănătăţii.
Pentru că vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan, a insistat în solicitarea sa legată de consolidarea celui mai mare spital din Oltenia, Eugen Nicolăescu a revenit cu o promisiune mai veche, cea a construirii unui spital regional nou la Craiova. „Dacă în sesiunea de proiecte 2014-2020 vom obţine câteva sute de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru Sănătate, atunci vom construi la Craiova un spital regional. Sunt patru oraşe strategice cu prioritate în acest sens: Craiova, Cluj, Iaşi şi Timişoara“, a afirmat ministrul.    

„Avem spitale multe, paturi multe, dar bani puţini“

Pe agenda întâlnirii de la Craiova, la care au mai participat din partea ministerului secretarul de stat Adrian Pană şi consilierul lui Eugen Nicolăescu, Victor Mora, dar şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, s-au aflat proiectul-pilot de creştere a veniturilor medicilor din unităţile sanitare publice cu paturi, legea răspunderii civile a personalului medical (malpraxis), proiectul de modificare a statutului spitalelor, cât şi principiile şi elementele definitorii ale pachetului de servicii medicale de bază, toate făcând parte din direcţiile de reformă privind restructurarea şi reorganizarea sistemului sanitar din România.
Nicolăescu susţine că pe primul plan se pune mulţumirea pacientului, dar, în acelaşi timp, „ar trebui să fie mulţumite şi cadrele medicale, şi autorităţile“. Ministrul a vorbit despre o reechilibrare a sistemului sanitar, având în vedere că „fondurile cele mai multe le consumă acum sistemul spitalicesc“. „Avem spitale multe, paturi multe, dar bani puţini, care nu ajung pentru nimeni (…). Le spunem pacienţilor că le oferim toate serviciile, dar ştim că nu e adevărat. Fondurile pentru analize, pentru imagistică, pentru consultaţii se termină în câteva zile, fondul asigurărilor sociale de sănătate este limitat. De aceea, banii publici trebuie controlaţi mai bine“, a spus Eugen Nicolăescu.
Ministrul sănătăţii a mai menţionat că în reforma începută se va pune accentul pe prevenţie, pe creşterea rolului medicilor de familie, pe creşterea fondurilor alocate în sistemul prespitalicesc, pe scoaterea spitalelor din sistemul bugetar şi pe dezvoltarea centrelor de permanenţă. Seria de dezbateri publice care au loc în toate regiunile ţării se va încheia pe 20 septembrie, urmând ca ministerul să centralizeze toate propunerile şi să elaboreze proiectele de lege, care vor fi din nou supuse discuţiilor. Nicolăescu şi-a notat propunerile primite la Craiova şi a promis că se vor regăsi în forma finală a legilor care vor fi elaborate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS