16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul încearcă să reorganizeze RAAN

Guvernul încearcă să reorganizeze RAAN

Senatorii încearcă să găsească măsuri de reorganizare, prin divizare parţială a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin şi înfiinţarea Regiei Autonome Tehnologii pentru Energie Nucleară, astfel că au adoptat în şedinţa plenului de luni proiectul legislativ privind OUG nr. 54/2013.
Acest proiect de lege a fost aprobat de Senat cu 94 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă şi cinci abţineri. În raportul întocmit de senatorii din Comisia economică se precizează că obiectivul proiectului este înfiinţarea regiei autonome de interes strategic RATEN prin divizarea parţială a RAAN (fără încetarea existenţei acesteia), prin separarea activităţilor de cercetare, dezvoltare, inginerie tehnologică şi suport tehnic pentru energetică nucleară şi transmiterea acesteia către RATEN. Potrivit sursei citate, RATEN are în componenţă două sucursale – Institutul de Cercetări Nucleare Piteşti ICN şi sucursala Centrul de Inginerie Tehnologică Obiective Nucleare Bucureşti Măgurele CITON.
„Măsura a fost necesară din pricina dificultăţilor financiare cu care se confruntă în prezent RAAN, prin divizare dându-se posibilitatea entităţii nou-înfiinţate să-şi administreze independent resursele, veniturile şi cheltuielile, astfel încât să aibă o situaţie financiară compatibilă cu cerinţele de calificare în cadrul licitaţiilor interne şi internaţionale. Prin proiect este definit obiectul de activitate al RATEN şi sunt clarificate aspecte referitoare la patrimoniu, asumarea obligaţiilor ce decurg din raporturile juridice cu terţii, autorizaţiile emise, consiliul de administraţie, bugetul de venituri şi cheltuieli şi finanţarea, structura organizatorică şi personalul“, se precizează în documentul amintit.
Senatul a aprobat proiectul de lege în calitate de primă Cameră sesizată în acest caz.
Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare este la un pas de insolvenţă, perspectivele societăţii fiind sumbre, deoarece şefii acesteia nu mai găsesc nici o cale de redresare. Deşi RAAN achita contractele cu întârziere, acum din cauza datoriilor, Regia nu mai poate achita mai nimic din debite. Cei ajunşi cu mâna întinsă la RAAN au apelat la executorii judecătoreşti, pentru recuperarea banilor de la societatea de stat, ajunsă astfel la executare silită.
RAAN a ajuns acum sub sechestru, având la acest moment afectate autoturismele, locomotivele, clădirile, terenurile şi chiar sediul Regiei din Drobeta Turnu Severin. La începutul săptămânii, tot din cauza faptului că regia nu îşi mai permite să cumpere cărbune, cei 750 de mineri ai Carierei Husnicioara au fost trimişi acasă, în şomaj tehnic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS