6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrimişi să protesteze în parc

Trimişi să protesteze în parc

Autorităţile locale din Drobeta Turnu Severin le-au dat aprobare unor cetăţeni să protesteze doar în mijlocul unui parc, în faţa unei fântâni arteziene. Aceştia sunt nemulţumiţi de acţiunile unor procurori şi poliţişti ai IPJ Mehedinţi. Protestatarii au cerut acordul pentru a protesta în faţa primăriei, Parchetului şi sediului IPJ Mehedinţi, dar reprezentanţii primăriei, care au şi refuzat să comenteze decizia, au respins cererea oamenilor, dar le-au dat voie să-şi strige oful în parc.
„Protestăm în parc pentru că aici ni s-a dat acordul, pe motiv că tulburăm liniştea şi nu pot lucra. Noi am cerut permisiunea să facem un protest stradal, să urmăm un traseu, adică de la poliţie la Parchet şi apoi la primărie, dar nu ni s-a permis. Ne-au spus să mergem în parcul cu platani, unde nu deranjăm pe nimeni. Aici ni s-a dat acordul, aici am venit, pentru că nu vrem să încălcăm legea şi să fim amendaţi. Nu ne este frică, nu avem de ce să ne ascundem. Trebuie să punem capăt acestor nedreptăţi, să tăiem picioarele acestei caracatiţe a mafiei“, a spus un localnic.
20 de cetăţeni din comuna Tâmna şi-au luat inima în dinţi şi, chiar dacă s-au simţit jigniţi de decizia primăriei, şi-au început protestul.
Unora li s-au spart casele, altora li s-au incendiat gospodăriile, unuia i-a fost răpită fiica. Toți sunt nemulţumiţi de sistemul justiţiei.
„Protestăm împotriva poliţiei şi procuraturii din Strehaia pentru că sunt mână în mână şi nu fac nimic concret. Poliţistul dacă merge la procuror cu un dosar făcut bine, cu probe, procurorul îl trimite înapoi, îi cere tot felul de martori. Anul trecut mi s-a dat foc la baza furajeră, am ştiut cine, dar nici aşa nu s-a luat nici o măsură. Persoana respectivă este suspectă de cinci incendii, dar nu se ia nici o măsură. Am făcut demersuri către DNA, dar mi se trimit tot felul de răspunsuri de la procurorii din Strehaia că nu am făcut plângere la ei, dar nu este adevărat, am făcut două plângeri“, a spus  Gabriel Luca, localnic din Tâmna.
„Din 1991, de când am venit în Tâmna, mi s-a spart casa de mai multe ori, dar poliţia şi procuratura nu face nimic. Au prins pe unul, dar i-au dat drumul, nu ai cu cine. Sunt foarte supărat, pe poliţie, pe procurori, nu se lucrează, nu fac nimic“, a spus Mihai Gheorghe Ion din Tâmna.
Cu toate că, din parc, la urechile celor vizaţi nu a ajuns nimic, cei de la primărie au făcut solicitare la jandarmerie şi poliţie să supravegheze zona cu dube şi efective sporite.
Cel mai cunoscut protestatar din România, Ion Olteanu, a luat atitudine şi le-a spus oamenilor că li s-au încălcat drepturile atunci când au fost trimişi să protesteze în parc.
„Vreau să spun că faptul că aceşti cetăţeni se află la vreo jumătate de kilometru de Palatul Administrativ este o dovadă clară că actuala stăpânire politică încalcă drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor. Este ştiut că primarul municipiului a dat în primăvară o ordonanţă al cărei iniţiator a fost şi care a fost votată, să nu se mai protesteze în faţa Palatului Administrativ. În Legea nr. 60 scrie clar că iniţiatorii trebuie să depună o cerere la primăria teritorială de pe raza unde se desfăşoară protestul, dar că primăriile numai în cazuri justificate, după art. 8 din Legea nr. 60, cu acordul organizatorilor, pot să modifice unele elemente în declaraţia prealabilă. Mai mult, la art. 10 se spune că interzicerea adunării în condiţiile solicitate poate avea loc numai dacă sunt dovezi clare că protestul va fi violent sau dacă în zona respectivă se execută lucrări edilitare de amploare, ceea ce nu a fost cazul în această situaţie. Nu ştiu de ce primăria şi-a bătut joc de aceşti cetăţeni, care protestează împotriva abuzurilor comise de către poliţie şi Parchet. Legea nr. 303 din 2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, spune că magistratura este activitatea judiciară desfăşurată de judecători în scopul înfăptuirii justiţiei şi de procurori în scopul apărării intereselor generale ale societăţii, a ordinii de drept, precum şi drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor“, a declarat Ion Olteanu.
Angajaţii Primăriei Turnu Severin, poliţiştii şi procurorul vizaţi din oraşul Strehaia au refuzat să comenteze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS