10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăriile pot încasa impozitele agricole, primarilor nu le convine

Primăriile pot încasa impozitele agricole, primarilor nu le convine

Guvernul a aprobat marţi ordonanţa privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare care permite contribuabililor care obţin venituri din activităţi agricole să achite impozitul şi contribuţiile aferente acestor venituri la organul fiscal din cadrul primăriilor localităţilor în care îşi au domiciliul fiscal. Primarii de comune se plâng însă că prin această ordonanta guvernul scoate castanele din foc cu mâinile aleşilor locali, aceştia riscând să fie percepuţi de cetăţeni drept simpli „încasatori de biruri“, mai ales că actul guvernamental nu permite reţinerea vreunei cote la bugetele locale.
„Se preconizează, luând act din presă de unele propuneri ale domnului Victor-Viorel Ponta, prim-ministrul României, ca aceste venituri să fie încasate la nivelul primăriilor, în baza unor protocoale cu Ministerul Finanţelor Publice. Respingem categoric o astfel de măsură care ar face ca primarii să fie priviţi de cetăţeni că percep noi „biruri”, fără ca aceste venituri să facă obiectul utilizării pentru realizarea unor proiecte locale“, susţin cei din Asociaţia Comunelor din România, citaţi de Ziarul de Vrancea.
Primarii de comune solicitaseră ca aceste impozite ce urmează să fie încasate să „constituie integral venituri proprii ale bugetelor locale“, lucru neacceptat în varianta guvernului.
„Această posibilitate are ca scop diminuarea cheltuielilor de conformare pe care trebuie să le suporte contribuabilul pentru a-şi îndeplini obligaţiile de plată. Se evită, astfel, deplasarea contribuabililor în cauză pe distanţe foarte mari până la unităţile administraţiilor finanţelor publice la care sunt înregistraţi ca plătitori de impozit şi contribuţii aferente veniturilor din activităţi agricole“, se arată în nota de fundamentare a ordonanţei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS