13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevi gorjeni, în America

Elevi gorjeni, în America

Doi elevi din Târgu Jiu, alături de profesoara lor de informatică, au reprezentat săptămâna trecută România la o întâlnire în SUA, ce a avut ca principală temă arta digitală şi comunicarea media. Simpozionul a fost organizat timp de o săptămână de compania Adobe, în California. La eveniment au participat echipe din 27 de state ale lumii, din România fiind invitată echipa condusă de Mihaela Runceanu, profesoară de informatică la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu. Cadrul didactic a fost selectat din peste o mie de candidaţi de pe toate continentele, iar aceasta a avut şansa de a implica în proiect doi dintre elevii săi merituoşi. Este vorba de Andreea Cârjan, elevă în clasa a XI-a, şi Mihai Ţiu, elev în clasa a X-a, ambii de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“, unde predă şi profesoara Mihaela Runceanu. Cei doi elevi care au făcut parte din echipă au fost selectaţi în urma rezultatelor la alte concursuri de artă digitală şi a muncii din ultimii doi ani, desfăşurate la şcoală, dar şi în afara orelor de curs.

Au primit softuri gratuit, dar nu au
pe ce să le folosească

Mihaela Runceanu, profesoara celor doi elevi, a declarat că selecţia a fost dură şi singurii din România care au putut merge în SUA au fost ea şi cei doi elevi. Colaborarea dintre profesoara Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ şi companiile IT de prestigiu din afara ţării durează de mai mulţi ani. Cadrul didactic este trainer internaţional şi a predat în mai multe ţări. Drept răsplată pentru munca depusă, profesoara şi Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ au primit gratuit din partea companiei Adobe softuri în valoare de 50.000 de dolari. Din păcate, softurile nu pot fi utilizate pe toate computerele unităţii de învăţământ. „Colegiul are trei laboratoare şi doar câteva computere permit instalarea softurilor. Avem echipamente, unele destul de vechi. Dorinţa noastră ar fi să avem un laborator dotat cu toate echipamentele necesare: calculatoare şi camere video, să ne putem desfăşura activitatea, fără să interacţionăm cu toate clasele care folosesc laboratoarele pentru a-şi desfăşura orele de informatică. Pentru a concepe acele producţii media şi de arta digitală, copiii folosesc computerele de acasă şi camerele lor video. E greu să găsim oameni care să ne ajute să facem acest laborator. Cei de la Adobe ne-ar ajuta şi ei să facem o Academie la Târgu Jiu dacă le-am pune la dispoziţie infrastructura“, a precizat profesoara Mihaela Runceanu.

Luptă pentru o bursă în SUA

Experienţa în Statele Unite ale Americii i-a marcat pe cei doi elevi, care doresc să îşi continue studiile universitare la facultăţi din afara ţării. Cel mai hotărât să facă acest pas este Mihai Ţiu, decis să obţină una dintre bursele companiei Adobe, cea care a organizat conferinţa de săptămâna trecută, din SUA. „Am trăit un vis pentru că nu oricine are asemenea oportunităţi de a participa la astfel de întâlniri. Au fost ateliere, cursuri şi s-a lucrat foarte mult în echipă. Noi am realizat un material media care a avut ca temă explorarea interioară. S-a lucrat de dimineaţa până seara la acest proiect. Profesorii au fost şi ei implicaţi în conceperea unor producţii şi în multe zile ne vedeam doar la masă cu ei. Eu aş vrea să studiez şi să lucrez în acest domeniu şi lupt să obţin una dintre bursele oferite în SUA de Adobe“, a spus Mihai Ţiu. Acesta a participat şi la alte competiţii de profil, una dintre acestea fiind organizată de Harvard.
La rândul ei, eleva Mihaela Cârjan îşi doreşte să continue fie în domeniul artei digitale, fie în medicină, însă se simte mai mult atrasă de primul domeniu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS