14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLuptă cu indiferenţa prin artă

Luptă cu indiferenţa prin artă

Cinci tineri au derulat, timp de două luni, un proiect prin care au dorit să arate partea mai puţin frumoasă a străzilor Craiovei: tinerii fără adăpost. Activitatea lor s-a concretizat într-o expoziţie de fotografie – fiindcă o imagine face cât o mie de cuvinte – iar ei povestesc că s-au lovit de cele mai multe ori de teama acestor oameni de a li se cunoaşte viaţa şi poveştile.

Ionela Buşă, Cătălina Marinescu, Mariana Cismaru, Cristian Iordache şi Ştefan Cucu sunt cei cinci tineri din Grupul Informal „Tineri prin Artă“, care s-au plimbat, în această vară, prin Craiova, încercând să surprindă viaţa celor de vârsta lor care nu au un acoperiş deasupra capului. Scopul lor a fost să arate că şi aceşti oameni există şi, împreună cu alţi craioveni, să dărâme prejudecăţile în ceea ce îi priveşte.

„Când ne vedeau, încercau să se ascundă“

Cei implicaţi în proiect au realizat fotografii cu tinerii fără adăpost, pe care le-au lipit ulterior pe cuburi de hârtie, construind un zid. Ei i-au invitat apoi pe craioveni să îl dărâme împreună, în Piaţa „Mihai Viteazul“, în urmă cu o lună. „Am surprins prin obiectivul aparatelor de fotografiat tinerii străzii în diferite ipostaze triste ale vieţii lor de zi cu zi. […] Unii dintre ei erau foarte înfricoşaţi de faptul că le făceam poze şi, atunci când ne vedeau, încercau să se ascundă, să fugă, ca să nu vadă lumea cum trăiesc ei. Iar craiovenii au putut vedea că viaţa lor nu este aşa de rea precum a acelor a oameni fără casă, fără familie; o viaţă tristă“, a explicat Ionela Buşă, una dintre tinerele implicate în proiect. Altă fată a încercat să se apropie de aceşti copii. „Mariana Cismaru, fata care este plecată acum în Argentina prin Serviciul European de Voluntariat, a încercat să ia legătura cu unul dintre tineri, iar acesta a fost foarte agresiv, luase o piatră de jos… Ei sunt foarte ascunşi şi vor să nu li se cunoască povestea, nu prea sunt sociabili“, a completat Ionela.
Pe lângă faptul că au organizat această expoziţie, tinerii au învăţat mai mult să lucreze în echipă şi să comunice mai bine. „Eu aş vrea să vorbesc în dublă calitate. Fiind consilier la DJTS, iniţiativa mi s-a părut interesantă şi cei patru tineri au avut experienţe inedite, pentru că a fotografia aceşti tineri ai străzii nu este un lucru tocmai uşor. În calitate de formator în cadrul proiectului, a fost o provocare să înţeleg diverse talente şi aptitudini ale lor, toţi s-au dezvoltat ca o echipă şi îşi pun deja în plan să realizeze alt proiect“, a explicat Camelia Băluţoiu, consilier în cadrul DJTS Dolj.

Expoziţie itinerantă prin cartiere

Expoziţia pe care tinerii au realizat-o poate fi văzută pe internet, la adresa facebook.com/tineri.prinarta. Ei au mărturisit că vor face şi o expoziţie itinerantă prin cartierele craiovene cu aceste fotografii, acestea urmând să fie expuse şi în septembrie, când grupul informal va deveni o asociaţie. „Actul constitutiv ne va veni în septembrie. Atunci o să lansăm şi asociaţia. Avem multe idei de proiecte, dar suntem încă în discuţii“, a explicat Ionela Buşă. Proiectul a fost finanţat de Comisia Europeană prin programul „Tineret în acţiune“, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Dolj, Primăria Craiova şi Liceul de Artă „Marin Sorescu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS