11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIrinel Popescu, oaspete de seamă al Băileștiului

Irinel Popescu, oaspete de seamă al Băileștiului

Reputatul medic doljean a vizitat Spitalul din Băilești, primul din cariera sa, și a primit titlul de cetățean de onoare al orașului. Evenimentul a avut loc cu ocazia celei de-a 13-a ediții a Zilelor Băileștiului.

Orașul lui nea Mărin a îmbrăcat în aceste zile straie de sărbătoare, de joi și până duminică mii de băileșteni participând la cea de-a 13-a ediție a Zilelor Municipiului. Timp de patru zile, sărbătoarea a fost la ea acasă, manifestările fiind pe toate gusturile: culturale, sportive, muzicale, iar băileștenii au arătat că știu să se distreze.
Sâmbătă seară, în Piața Civică din centrul orașului nu aveai loc să arunci un ac de mulțimea ieșită să se plimbe prin parc, să asiste la spectacolul de muzică populară și să sărbătorească, la zecile de terase, cu bere și cu tot felul de sortimente de carne și preparate din carne la grătar. Și copiii au avut parte de distracție, pentru ei fiind amenajate mai multe locuri de joacă, de unde părinții i-au putut lua cu greu. Petrecerea s-a încheiat târziu în noapte, pentru că pe scena din Piaţa Civică au urcat interpreți cunoscuți precum Maria Butaciu, Vasilica Dinu, Gheorghiţa Nicolae, Polina Gheorghe, Drăgan Ion şi Grupul Folcloric „Doruri Muscelene“, care au încins atmosfera. Ieri-dimineață a fost inaugurat și Clubul Pensionarilor din Băilești, un loc pe care persoanele de vârsta a treia îl așteptau de mult. Copiii nu au fost nici ei uitați, iar actorul Marian Râlea, devenit o prezență obișnuită la sărbătoarea Băileștiului, s-a transformat din nou în „Magician“ pentru a-i încânta pe micuții veniți în parc pentru a-l cunoaște. Zilele Băileştiului s-au încheiat aseară cu un spectacol de muzică uşoară susținut de Mandinga, HI-Q, Daggu Project, Lol Play şi Cristian Buică și cu un foc de artificii.   

Spitalul va purta numele academicianului Ștefan Milcu

Cu ocazia zilelor orașului, Spitalul Municipal Băilești a avut duminică oaspeți de seamă, pe lângă autoritățile locale și județene. Invitatul de onoare a fost prof. univ. dr. Irinel Popescu, personalitate marcantă a medicinei românești, originar din Filiași, dar care și-a început activitatea ca medic la Spitalul din Băilești. Cu acest prilej, autoritățile locale au vrut să dea spitalului numele lui Irinel Popescu, însă, la sugestia acestuia, unitatea medicală va purta numele unui băileștean, academician Ștefan Milcu, care „în materie de medicină este cel mai ilustru fiu al acestor locuri“, după cum s-a exprimat dr. Irinel Popescu. Ștefan Milcu este considerat, alături de Constantin I. Parhon, creatorul școlii românești de endocrinologie, el fiind și președinte al Academiei de Științe Medicale, funcție deținută în prezent de Irinel Popescu.
„Aș vrea să spun că atât eu, cât și domnul academician Ștefan Milcu, de acolo de sus de unde ne privește, considerăm că suntem în continuare legați de aceste locuri. Sunt cu sufletul alături de medicii de aici și ori de câte ori va fi nevoie de un sfat, de o intervenție, acolo unde voi putea, o voi face din toată inima, cu speranța că Băileștiul va rămâne un oraș cu un sector de sănătate puternic și cu un spital de care toată lumea să fie mândră“, a spus dr. Irinel Popescu. „Toți știm cât de importantă este sănătatea, și pentru o comunitate cum este cea din Băilești un spital ca acesta este absolut necesar, într-o epocă în care lucrurile se schimbă, în care asistăm la multe transformări în sistemul sanitar, iar unele din astfel de unități se simt în pericol de a fi desființate. Și atunci plecăm de la importanța de a avea, de a păstra, de a menține și chiar de a dezvolta un spital pentru o comunitate care consideră că are nevoie de el. Părerea mea este că asta depinde și de forța cu care comunitatea își va apăra spitalul, forța cu care va ști să susțină un astfel de așezământ, care s-a văzut că are tradiție. Chiar am văzut aici, lângă noi, oameni care au sfințit acest loc și care poate au lucrat în condiții mai vitrege decât acum. Ca atare, există forță umană, resurse și tradiție să păstrăm acest spital“, a mai spus Irinel Popescu.

Irinel Popescu, cetățean de onoare

Reputatul medic doljean a vizitat spitalul, în special sălile de operație, și a asistat la o festivitate de premiere a foștilor angajați ai unității medicale. Printre aceștia s-a aflat și fosta moașă comunală, ajunsă la vârsta de 76 de ani, pe care toată lumea o cunoaște ca țața Mița.
Despre activitatea lui Irinel Popescu a vorbit și prof. univ. dr. Fane Ghelase, fost șef al Clinicii I Chirurgie de la Spitalul Județean de Urgență din Craiova, în perioada 1986 – 2001. Acesta a comparat medicul chirurg cu un artist, „singurul care poate să stea de vorbă cu opera sa. După Spitalul Municipal, prof. univ. dr. Irinel Popescu a vizitat și Casa Memorială „Amza Pellea“, unde a primit titlul de cetățean de onoare al Băileștiului. Pe lângă această distincție, Irinel Popescu a primit și un tablou cu chipul său, de care s-a arătat profund impresionat, mai ales că în piept avea desenată o distincție primită de la Academia franceză de Științe Medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS