8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentrul istoric - reabilitare cu suspans

Centrul istoric – reabilitare cu suspans

Deznodământul atribuirii contractului de aproape 15 milioane de euro pentru revitalizarea centrului istoric al Craiovei se amână. Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor a întors rezultatul licitaţiei organizate de Primăria Craiova admiţând contestaţia mai multor firme participante care fuseseră excluse din competiţie.

Cu o întârziere de aproape nouă luni, licitaţia pentru atribuirea contractului de 15 milioane de euro pentru revitalizarea centrului istoric al Băniei se apropie de final, dar derularea ei este plină de surprize. O decizie a Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a dat peste cap calculele mai-marilor Primăriei Craiova, care se văd acum nevoiţi să reia procedura de evaluare a ofertelor după ce CNSC a admis contestaţia unui consorţiu de firme care s-au plâns de faptul că primăria le-a respins pe nedrept oferta pe care o depuseseră în cadrul licitaţiei.
Bătălia pentru contractul de 15 milioane de euro a fost acerbă. Printre firmele participante se regăsesc societăţi din Italia, Spania şi Austria, dar şi cunoştinţe mai vechi ale autorităţilor locale, cum ar fi Delta ACM ’93, Uti Grup sau Recon.
Primăria Craiova a publicat anunţul de participare în octombrie anul trecut, iar ofertele trebuia deschise în noiembrie. Iniţial, una dintre firmele participante a depus mai multe contestaţii, care au ajuns şi la CNSC. Consiliul le-a respins pe toate, dar întreaga procedură de contestaţie a consumat mult timp. Principalul motiv invocat de firmă a fost acela că primăria nu a organizat mai multe licitaţii pe fiecare lucrare, cum ar fi una pentru amenajare, alta pentru lucrările de utilităţi, ci a preferat să le unească în cadrul aceleiaşi proceduri. O altă contestaţie se referă la suspendarea întregii proceduri din cauza costurilor cu garanţia de participare, şi ea respinsă de CNSC. În luna iulie, primăria a stabilit câştigătorul licitaţiei, dar acum se vede nevoită să reevalueze ofertele, deoarece CNSC a dat câştig de cauză unui consorţiu de firme care a contestat  rezultatul, considerând că Primăria Craiova nu a respectat procedura de achiziţie. Concret, primăria declarase inacceptabilă oferta consorţiului, motiv pentru care acesta nu a putut participa la licitaţia electronică organizată după deschiderea documentelor de calificare. CNSC consideră că primăria a greşit procedând în acest fel. „Referitor la motivul de inacceptabilitate reţinut de comisia de evaluare (…) Consiliul constată că, în mod eronat, a considerat că oferta contestatarei nu îndeplineşte cerinţele minime de calificare (…) anulează raportul procedurii de atribuire şi comunicările privind rezultatul procedurii. Totodată, dispune reevaluarea ofertei depuse de contestatară (…) şi stabilirea rezultatului procedurii în termen de zece zile de la primirea prezentei decizii“, se arată în decizia CNSC din 30 iulie, care a fost publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice pe data de 5 august. Asta înseamnă că primăria a avut timp suficient până azi să stabilească un câştigător final al contractului de 15 milioane de euro.

Se reabilitează Colegiul „Carol I“

În altă ordine de idei, municipalitatea a scos ieri la licitaţie contractul de proiectare pentru reabilitarea şi consolidarea corpului central al Colegiului Naţional Carol I şi a Teatrului Liric. Suma pusă la bătaie de primărie este de 850.000 de lei plus TVA (circa 250.000 de euro – n.r.), iar termenul de execuţie a proiectului este de şase luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS