17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRAAN intră în insolvenţă

RAAN intră în insolvenţă

Veşti proaste pentru angajaţii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin. Aceştia au aflat de curând că încercările celor din conducere de a găsi o soluţie salvatoare au eşuat, astfel că datoriile au trecut de 200 de milioane de euro şi nu mai pot fi redresate. Mai grav este faptul că s-au lansat deja zvonuri că de luna viitoare regia va intra în insolvenţă. Creditorii bat şi ei disperaţi la uşa RAAN să îşi recupereze sumele imense pe care regia le datorează, dar cum nu se poate achita nimic, s-a apelat la executorii judecătoreşti, care au pus deja sechestru pe aproape tot: maşini, locomotive, clădiri, terenuri, iar de curând chiar şi sediul RAAN a intrat sub sechestru.
Zilele trecute, directorul Termocentralei de la Halânga, Octavian Graure, a fost suspendat din funcţie timp de o lună din ordinul ministrului economiei. Fostul director general al CE Turceni, Octavian Graure, a fost numit director al Romag Termo la sfârşitul lunii martie. Directorul general al regiei este, din 29 mai, Dan Andruşca, consilier al ministrului Constantin Niţă, care l-a înlocuit în funcţie pe Marius Preda.
La începutul acestei luni, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat destituirea tuturor directorilor Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din cauza abuzurilor descoperite de Corpul de Control. „Am destituit toţi directorii RAAN. Nu se găsesc 200.000 de tone de cărbune. De asemenea, pentru pază sunt angajaţi 160 de oameni. Salariile de la RAAN sunt între 4.000 şi 8.000 de lei“, explica ministrul.
De-a lungul timpului, presa a semnalat derapajele conducerilor care s-au perindat pe la vârful RAAN şi care, indiferent de culoarea politică, au reuşit să sărăcească o regie care ar fi trebuit să fie una din sursele importante de venit la buget.  
Recent, a apărut în Monitorul Oficial hotărârea de guvern prin care Sucursala Cercetări Nucleare Mioveni se rupe de Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin. Oficial, a fost înfiinţată Regia Autonomă pentru Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), care va avea sediul la Mioveni. „Organizarea activităţii de suport tehnic şi ştiinţific pentru energetica nucleară în regia naţională de interes strategic RATEN va permite participarea în nume propriu la licitaţii interne şi internaţionale pentru lucrări în domeniile specifice de activitate, accesul la fondurile structurale europene şi o mai bună gospodărire a resurselor materiale şi umane în scopul cointeresării întregului personal în menţinerea şi dezvoltarea competenţei ştiinţifice şi tehnice pentru dezvoltarea energeticii nucleare“, se preciza în hotărârea de guvern adoptată pe 30 mai. Pentru fosta SCN Mioveni este o adevărată mană cerească, pentru că RAAN a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor enorme. În martie 2013, sute de angajaţi de la ICN au protestat pentru că nu şi-au primit salariile din cauza datoriilor de peste 170 de milioane de euro ale Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin. Deşi RAAN a intrat în insolvenţă, ICN era pe profit, graţie contractelor pe care le are încheiate, după cum explica şi directorul SCN Piteşti, Constantin Păunoiu.
De curând a fost rupt şi contractul cu firma de pază, tot în urma controlului în care s-a constatat că s-au plătit sume exorbitante fără să fie nevoie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS