21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePăzeşte-ţi pubela, să ştii cât plăteşti!

Păzeşte-ţi pubela, să ştii cât plăteşti!

Cum gunoiul suplimentar iscă multe discuţii, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Craiova nu au decât să facă de pază la platforma de gunoi, ca să nu plătească gunoi suplimentar adus din vecini.

Asociaţiile de proprietari din Craiova sunt taxate pentru deşeurile suplimentare care apar peste noapte la platformele de gunoi. Fie că vecinii din cartier îşi renovează apartamentul şi aduc molozul pe platforme, fie că societăţile comerciale din cartier îşi aruncă ambalajele, toate intră la gunoiul suplimentar pe care îl plătesc toţi proprietarii. Stabilirea cantităţii de gunoi ţine numai de vigilenţa angajaţilor de la asociaţiile de proprietari, care trebuie să fie prezenţi când operatorul ridică resturile menajere. Nici aşa cantitatea nu poate fi sigură pentru că măsurătorile se fac „ochiometric“, cum spun unii dintre administratori. Asociaţia este nevoită să „înghită” toate facturile pe care i le livrează Salubritatea şi, mai ales, cantităţile pe care operatorul le stabileşte. Aceste cantităţi de gunoi sunt stabilite la întâmplare, deoarece o platformă deserveşte uneori două şi chiar trei asociaţii. De aici vin nemulţumirile şi discuţiile iscate între reprezentanţii proprietarilor şi Salubritate. Într-o astfel de situaţie se află Asociaţia de proprietari nr. 6 Eroilor Valea Roşie, al cărei preşedinte spune că a ajuns să facă de pază, ca să nu mai fie încărcat cu gunoi suplimentar. „Ne-am trezit şi cu 58 mc de gunoi într-un an. Lunar avem de la 2 mc în sus. Platforma respectivă deserveşte cele 14 scări de bloc din asociaţia noastră plus o altă asociaţie. Ca să nu mai vorbesc de cei care vin, opresc maşina şi aruncă la platforma noastră. Am stat de pază, am pus proprietarii să le atragă atenţia celor care aruncă resturile menajere aici, am încercat să-i depistăm pe cei care îşi renovează apartamentele şi aruncă la platformă. De ani întregi am discuţii aprinse cu cei de la Salubritate şi, într-un final, am ajuns să le refuz facturile“, a explicat Marin Trăznitu, preşedintele Asociaţiei nr. 6 Eroilor, Valea Roşie.
Acum Salubritatea l-a înştiinţat: „SC Salubritate Craiova SRL a decis (…) să colecteze gunoiul suplimentar de la platformele gospodăreşti pe care asociaţia dumneavoastră le foloseşte doar în baza unei solicitări scrise“.

La platformă, cu cartelă

Până la sosirea celor peste 750 de containere încastrate în sol, asociaţiile de proprietari din Craiova nu au decât să se descurce cum pot. Preşedintele Asociaţiei nr. 23 Craioviţa Nouă a găsit o metodă: a împrejmuit platforma cu un gard înalt de doi metri, a compartimentat-o pentru gunoi menajer şi gunoi suplimentar, a acoperit-o cu plasă de sârmă şi a dotat-o cu cartelă. Aşa au reuşit proprietarii să plătească doar gunoiul pe care îl produc ei, fără să mai aibă probleme cu blocurile învecinate sau cu cei care aruncă din mers resturile chiar la platforma lor. „Blocurile învecinate puneau gunoiul la noi la platformă şi plăteam noi, ridicau gunoiul suplimentar de trei ori pe lună, acum ridică o singură dată pe lună. Am ajuns să facem o reducere la cheltuieli de 14.000 de lei pe platforma de gunoi. Am împrejmuit, am acoperit cu plasă, nu intră decât proprietarii, pe bază de cartelă. Spălăm cu clor, nu mai avem probleme“, a spus Ion Berceanu, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 23, Craioviţa Nouă.

Taxă scumpă pe gunoi

Conform Regulamentului privind desfăşurarea activităţilor de salubritate, operatorul de salubrizare este obligat să ridice toate deşeurile existente lângă recipientele de precolectare. Reprezentanţii asociaţiilor trebuie să fie şi ei prezenţi când se ridică gunoiul suplimentar pentru a stabilii de comun acord cantitatea pentru care ulterior va primi factura. „În contractul încheiat între Salubritate şi asociaţie se arată clar că se ridică întreaga cantitate de deşeuri, inclusiv deşeurile municipale, iar în cazul în care sunt deşeuri din construcţii se încearcă o estimare a cantităţii şi chiar identificarea celor care le-au depus la platformă pentru că se taxează cu tariful de 135,67 lei/mc. Este bine ca reprezentantul asociaţiei să fie de faţă, ca să nu existe dubii asupra cantităţii ridicate“, a explicat Ion Pătrulescu, reprezentantul Uniunii asociaţiilor de proprietrai din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS