13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeştera Polovragi, luată cu asalt de turişti

Peştera Polovragi, luată cu asalt de turişti

Peştera Polovragi rămâne cel mai căutat obiectiv turistic din judeţul Gorj, în ciuda faptului că la Târgu Jiu există operele realizate de Constantin Brâncuşi, iar la Peştişani, casa-muzeu dedicată sculptorului. Astfel, de la începutul anului şi până în prezent, cei mai mulţi vizitatori i-a avut de departe Peştera Polovragi, din nordul judeţului Gorj. Turiştii vin din toată ţara, iar aglomeraţie foarte mare este la sfârşit de săptămână, când sunt grupuri de vizitatori între 50 şi 100 de persoane pentru fiecare circuit organizat de către gazde. Acesta durează aproximativ 30 de minute şi are o lungime de 700 de metri. Zonele vizitate beneficiază de iluminat şi de explicaţiile unui ghid specializat, aceeaşi persoană care eliberează şi biletele de intrare în obiectivul turistic.

26.000 de turişti pe an  

Potrivit reprezentanţilor Muzeului Judeţean Gorj, care administrează Peştera de la Polovragi, numai anul trecut obiectivul a fost vizitat de 26.000 de turişti care au dorit să afle legendele locului. Cu mult timp în urmă, peştera a fost locuită, urmele de fum se pot încă observa pe pereţi. Curiozitatea turiştilor nu este însă satisfăcută pe deplin atunci când vine vorba de observarea liliecilor, aceştia stând mai tot timpul ascunşi, fie în caverna de vară, fie în cea de iarnă. Amatorii de senzaţii tari, cercetătorii şi profesioniştii pot practica scufundări subacvatice în Peştera Polovragi, care are câteva galerii inundate, spaţiile respective comunicând între ele. Şi în acest an, turiştii care au ajuns la Polovragi nu au fost numai din România, ci şi din foarte multe state europene, precum: Germania, Italia, Franţa.

Preţ mic la bilet

În Peştera de la Polovragi poate fi admirată o sală a piticilor, zonele unde se formează stalactitele şi stalagmitele sau locuri unde călugării au ascuns refugiaţi şi unde îşi duceau viaţa de zi cu zi. De asemenea, măicuţele, cele care au preluat ulterior mănăstirea din localitate, au înfiinţat un izvor al iconiţelor, pe la jumătatea peşterii. Aici, cei care vor să li se îndeplinească o dorinţă, aruncă o monedă într-un ochi de apă şi lasă o iconiţă în peşteră. Pe un perete, călugării au pictat moartea, mulţi interpretând reprezentarea respectivă ca un semn nefast, însă, potrivit ghidului, imaginea avea rolul de avertizare a celor neiniţiaţi, pentru a nu se aventura în zone din peşteră unde şi-ar fi putut pierde viaţa. În ciuda faptului că an de an e vizitată de zeci de mii de turişti, administratorii au menţinut neschimbat preţul la bilete: 5 lei pentru adulţi şi 2,5 lei pentru elevi şi studenţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS