15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncepe sesiunea a doua a bacalaureatului

Începe sesiunea a doua a bacalaureatului

Cea de-a doua sesiune de bacalaureat din acest an debutează astăzi cu proba competenţelor de comunicare orală în limba română. La nivel naţional, testarea va fi susţinută de peste 17.500 de absolvenţi de liceu. În Dolj, pentru acest examen s-au înscris peste 600 de candidaţi. „Examenele de competenţe se vor susţine la Liceul Tehnologic «George Bibescu» şi la Liceul «Charles Laugier» din Craiova, dar şi la Colegiul Tehnic «Ştefan Milcu» din Calafat. La aceste centre s-au înregistrat 636 de candidaţi. Conform metodologiei, examenele de competenţe vor începe la ora 9.00 şi se vor finaliza în funcţie de numărul de candidaţi din fiecare centru“, a declarat Mihăiţă Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Pentru prima probă a competenţelor de comunicare orală în limba română, Ministerul Educaţiei a alocat două zile de evaluare, respectiv 19 şi 20 august. Potrivit calendarului de examen, evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională va avea loc în perioada 20-21 august, iar proba de evaluare a competenţelor digitale se va derula în intervalul 22-23 august.

Săptămâna viitoare încep probele scrise

Săptămâna viitoare se vor derula examenele scrise, la care şi numărul candidaţilor este mai mare. În Dolj sunt nu mai puţin de 3.000 de absolvenţi de liceu care încearcă din nou să promoveze bacalaureatul la una sau mai multe discipline. „Pentru probele scrise, în Dolj s-au organizat 11 centre de examen, dintre care şapte în Craiova şi patru la nivelul judeţului“, a precizat Mihăiţă Stoica, purtătorul de cuvânt al ISJ Dolj. Prima probă scrisă – cea la limba şi literatura română – va avea loc pe 26 august, fiind urmată de proba scrisă la limba şi literatura română pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale, pe 27 august. Proba obligatorie a profilului se va susţine în 28 august, iar cea la alegere a profilului şi specializării – în 30 august. Primele rezultate ale celei de-a doua sesiuni de bacalaureat se vor afişa pe 2 septembrie.

Sub 50% promovaţi în prima sesiune

Pentru judeţul Dolj, prima sesiune a examenului naţional de bacalaureat s-a finalizat cu un procent de promovabilitate de 49,38%. Cele mai bune rezultate le-au obţinut elevii de la filiera teoretică, aceştia promovând sesiunea în procent de 73,83%. Ei sunt urmaţi de candidaţii de la filiera vocaţională, care au reuşit să treacă de examene în procent de 66,67%. Cele mai slabe rezultate s-au înregistrat la filiera tehnologică, unde promovabilitatea a fost de 18,97%. La trei unităţi de învăţământ, respectiv Liceul Tehnologic „Ing. Ionete Aurelian“ din Malu Mare, Liceul „Aurelian Ianculescu“ din Cârcea şi Liceul „Beethoven“ din Craiova, nici un elev nu a reuşit să promoveze examenul naţional.

2.500 de absolvenţi înscrişi în Gorj

Absolvenţii de liceu care nu au promovat în prima sesiune bacalaureatul îşi încearcă de astăzi a doua oară şansa. Pentru cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat s-au înscris peste 2.500 de absolvenţi, din care 1.722 din actuala serie, diferenţa fiind din anii anteriori. Ion Işfan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, a declarat că examenul va fi organizat în patru centre: câte unul la Târgu Jiu şi Turceni şi două în municipiul Motru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS