11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrămezi de gunoaie după grătare

Grămezi de gunoaie după grătare

În lipsa unor locuri special amenajate pentru picnic, craiovenii au încins grătarele şi au petrecut de Sfânta Maria pe unde au putut, inclusiv pe lângă Balta Craioviţei. În urma lor au rămas, ca de obicei, mormane de gunoaie.

Craiovenilor nu le pasă că îşi instalează grătarele printre gunoaie, ba mai mult, după fiecare chef, acestea se înmulţesc din comoditatea şi inconştienţa lor. Deşi Balta Craioviţei nu este un loc de agrement, oamenii cu chef de petrecere la iarbă verde îşi pun aici de câte ori pot scaune, mese sau pături. Petrecăreţii uită să îşi adune gunoaiele înainte de a pleca acasă. Acestea zac prin iarba rămasă arsă şi crengile uscate, cenuşa e plimbată de vânt dintr-o parte în alta printre borcanele goale de muştar, caserolele de mici, sticlele de bere şi paharele de unică folosinţă. „Cine vine să facă grătare aici ar trebui să aibă bunul-simţ să-şi strângă resturile. Dar la noi asta nu se întâmplă. După ce că fac grătare unde nu trebuie, mai lasă şi dezastru după ei“, spune Ionuţ, un trecător nemulţumit de comoditatea oamenilor.
Singurii care se bucură de resturile rămase în urma petrecăreţilor sunt câinii, care găsesc aici resturi de mâncare. Acest lucru îl confirmă şi oamenii care stau în apropiere. „Mereu se strâng câinii pe aici. Asta poate şi din cauza oamenilor care nu îşi adună resturile şi animalele ştiu unde să se ducă să găsească mâncare“, zice o femeie care trece des prin zonă.

Craiovenii duc lipsa unor spaţii speciale pentru grătar

Muzica ce răsună până în miez de noapte pe unii îi distrează, iar pe alţii îi deranjează. Cei care au cel mai mult de suferit sunt locatarii din blocurile de vizavi. Fumul care se împrăştie în toată zona ajunge şi în apartamentele acestora. „Ieri a fost plin de lume aici. Şi nu doar în zi de sărbătoare se strâng la grătare, ci în fiecare weekend. Pe foc pun până şi plastice, şi ne intră fumul în casă. De pe balcon văd exact ce se întâmplă acolo“, ne povesteşte Viorel, care se loveşte des de această situaţie. Locatarii spun că sunt afectaţi şi de faptul că nu îşi pot scoate copiii la iarbă verde din cauza gunoaielor. „Aş vrea şi eu să ies cu nepoţeii prin păduricea asta că e mai răcoare, dar n-am cum să-i las să se joace printre gunoaie. E un adevărat focar de infecţie aici şi nimeni nu curăţă zona“, ne mărturiseşte o bunică, dezamăgită că de atâta timp nu se schimbă nimic.
Cum pot oamenii să vină pentru a doua oară în locul în care chiar ei au lăsat mizerie, ne spune Costel Ştefan, iritat de această mentalitate a craiovenilor: „Grătare se fac peste tot în lume, dar în locuri special amenajate, nu ca la noi. Craiovenii noştri preferă să caute mereu un alt loc în care să facă grătar decât să strângă gunoaiele în locul în care mănâncă! Şi, în loc să strângă mizeria pe care o găsesc acolo, mai contribuie şi ei la grămezile de gunoaie“.
Nevoia unor spaţii special amenajate pentru grătare este resimţită de craioveni, care cred că ele ar putea rezolva o parte din aceste probleme. „O soluţie ca lumea să se civilizeze ar fi să se facă nişte locuri speciale pentru grătare şi poate aşa nu ar mai lăsa gunoiul fiecare pe unde apucă“, susţine Ovidiu Chiţu.
Până ce mentalitatea craiovenilor se va schimba, gunoaiele rămân să troneze în poieniţă, câinii se vor aduna aici să caute mâncare, iar oamenii vor avea de suferit din propria inconştienţă.
Roxana Nica
Oana Ionele
Ana-Maria Predilă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS