Din cauza sărăciei din Dolj, copiii rabdă de foame

Autori


Este trist, dar adevărat. Sunt copii care trăiesc de pe o zi pe alta, cărora părinţii cu greu le pot asigura o farfurie cu mâncare, pentru care copilăria nu este cea mai frumoasă perioadă a vieţii, aşa cum ar fi normal, ci una grea, plină de lipsuri. Mii de copii doljeni suferă din cauza sărăciei. Monitorizaţi sunt doar aproximativ 800 dintre ei, care au fost luaţi în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj. Sunt familii compuse chiar şi din opt membri, care trăiesc cu 200 de lei pe lună. Acesta nu este singurul fenomen îngrijorător în ceea ce-i priveşte pe minorii de lângă noi. În ultimii ani, a crescut foarte mult numărul adolescentelor care aduc pe lume copii, dar şi al micuţilor lăsaţi acasă de părinţii plecaţi să muncească în alte ţări.

Dacă luăm în considerare doar ajutoarele sociale acordate în primele luni ale acestui an, Doljul ocupă un loc fruntaş în topul sărăciei. Valoarea medie lunară calculată la nivel naţional a ajutorului social acordat în trimestrul I 2013 a fost de 194,2 lei/familie beneficiară. Conform datelor oferite de Ministerul Muncii  Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, judeţele cu cel mai mare număr de familii beneficiare de venit minim garantat au fost Argeş (7.343), Dâmboviţa (7.822), Bacău (8.367), Teleorman (9.069), Galaţi (9.317), Buzău (9.541), Vaslui (9.574) şi Dolj, cu 14.419 familii. Aproximativ 90% dintre beneficiarii acestor ajutoare în judeţul Dolj sunt din mediul rural. „Aproape 800 de copii sunt în evidenţa serviciului pe care îl coordonez. Să ne gândim că un ajutor social sau, în alte cazuri, alocaţiile copiilor sunt singurele venituri ale acestor familii, compuse în cazuri fericite din patru membri, însă sunt situaţii în care sunt şi câte şapte, opt suflete. Din aceşti bani, părinţii trebuie să cumpere o butelie, să plătească curentul sau alte utilităţi, să cumpere pâine, să ofere zilnic ceva de mâncare copiilor. Cele mai grave probleme în Dolj sunt consecinţe ale sărăciei. Nu poţi să ai pretenţii la creşterea calităţii vieţii atâta timp cât, din punct de vedere economic, noi ca şi judeţ ne situăm destul de jos, sunt 111 localităţi unde posibilităţile de angajare sunt destul de reduse. Tocmai de aceea, criteriile de bază pe care le urmărim, aşa cum am mai menţionat şi în alte situaţii, sunt ca micuţul să aibă un acoperiş deasupra capului, un pat în care să doarmă, un spaţiu de locuit, un minimum de trai pe care părinţii să îl poată asigura, un venit constant din care să trăiască“, a menţionat Maria Dumbravă, şef Complex Intervenţie, Sprijin, Consiliere şi Recuperarea Copilului, din cadrul DGASPC Dolj.

1.534 de copii doljeni trăiesc cu dorul de părinţi

O altă problemă în judeţul Dolj este cea a copiilor lăsaţi acasă de părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Deşi legea îi obligă pe aceştia să înştiinţeze serviciile sociale din cadrul primăriilor în grija cui îşi lasă micuţii, precum şi pentru cât timp, mulţi nu fac acest lucru. Astfel, copiii lăsaţi în grijă la rude sau chiar la vecini ajung într-o situaţie de neglijare gravă pentru care este nevoie de intervenţia de urgenţă a specialiştilor. Nici măcar serviciile sociale din cadrul multor primării din mediul rural nu se obosesc să anunţe când află de astfel de cazuri. La sfârşitul lunii iulie, erau monitorizaţi, deci constituie cazuri cunoscute de Direcţia Copilului, 1.534 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Avem, astfel, 601 copii cu ambii părinţi plecaţi, 793 de copii cu un singur părinte plecat şi 140 de copii cu părinte unic susţinător al familiei monoparentale plecat la muncă în străinătate. Anual, sute de copii îngroaşă rândul celor instituţionalizaţi sau pentru care s-a aplicat o măsură urgentă de plasament: 48 de copii au rămas în grija statului după ce părinţii au dispărut, 37 – după ce părinţii acestora au fost decăzuţi din drepturi, 488 din cauza sărăciei şi alţi 33 părăsiţi (părinţi necunoscuţi, mame minore, părinţi arestaţi etc). Însă, cu siguranţă, în realitate numărul acestor copii este mult mai mare.  

22 de minore din Dolj vor deveni mame


O altă consecinţă a neglijării copiilor de către părinţi este faptul că tot mai des minorii devin, la rândul lor, părinţi. Aducerea pe lume a unui copil ar trebui să reprezinte o bucurie pentru orice mamă, dar când evenimentul se produce la vârste la care fetiţele ar trebui să se joace, să se bucure de copilărie, lucrurile sunt mai degrabă anormale. „În acest moment, monitorizăm 22 de cazuri de fete minore însărcinate, unde există risc crescut de abandon. Lunar, primăriile ar trebui să ne informeze dacă familiile acestor minore refuză să accepte copiii care trebuie să apară pe lume. Fiind vorba de minore, în cele mai multe cazuri acestea nu au nici un fel de susţinere, din nici un punct de vedere, copilul este în cele mai multe cazuri cu un concubin, deci relaţii neoficializate şi cu şanse minime să devină oficiale. Aceste minore fac parte din toate categoriile sociale, iar în multe din cazuri este vorba de adolescente de etnie romă“, a adăugat Maria Dumbravă.

Mulţi micuţi ajung pe străzi

13 copii ai străzii beneficiază de serviciile de specialitate oferite de DGASPC Dolj în acest moment.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 16 august 2013

Actualitate

» Îi încalţă pe nemţi şi italieni, din spatele gratiilor
» Victoria unui pilot român pe unul dintre cele mai celebre circuite
» Festival internaţional de folclor
» Concursuri marinăreşti în portul din Drobeta Turnu Severin
» 15 august, dublă sărbătoare la Bechet
» Din cauza sărăciei din Dolj, copiii rabdă de foame
» Mirosul urât persistă în Craioviţa Nouă
» Centru de promovare turistică Novaci-Rânca
» Defileul Jiului va fi deschis până marţi
» ISJ pregăteşte un plan de comasare a liceelor tehnologice
» S-a dat startul celei mai mari expediţii pe Dunăre
» Sindicalistul Fluerătoru, anchetat şi pentru evaziune fiscală
» „Bogdan Petriceicu Hașdeu: «Pierit-au dacii?»“
» Horoscop
» Fereşte-te de radar!
» Bancul zilei
» Catherine Ashton îndeamnă statele UE să ia “măsuri adecvate” în contextul crizei din Egipt
» Florin Cioabă, operat de urgenţă în Turcia
» Grecia: Incendiu puternic pe insula Thassos
» Garda Financiară a suspendat activitatea Complexului „Dumbrava”
» Accize pentru motoarele de peste 100 CP destinate ambarcaţiunilor pentru agrement
» Letonia: Incendiu la sediul unei companii care asigură aprovizionarea cu apă potabilă în Riga
» Omar Hayssam, două săptămâni în plus de închisoare în dosarul “Volvo”
» Egipt: Cel puţin 12 victime după noile confruntări între simpatizanţii şi adversarii lui Mohamed Morsi
» Mehedinţi: Campionat Naţional de Îndemânare Auto, la Drobeta Turnu Severin
» Şapte români care înşelau turişti au fost arestaţi în Elveţia
» Cod Portocaliu de ploi şi grindină pe Valea Prahovei
» Opt personalităţi din România primesc luni paşaport de ambasador al turismului
» Egipt: Simpatizanţii lui Mohamed Morsi au ieşit din nou pe străzile din Cairo

Local

» Fără tichete de masă, cadou sau de vacanţă şi gratuităţi CFR şi în 2014
» „Autobuzul“ de Târgu Jiu
» O familie trăieşte sub cerul liber
» Un erou trăieşte printre noi
» Proprietarii care deţin spaţii în staţiunile turistice şi nu le îngrijesc ar putea fi amendaţi

Dolj

» Alocaţia copiilor, mijloc de trai pentru părinţi
» Carne de pasăre fără documente legale, confiscată în urma unei acţiuni la care au participat poliţişti din Dolj şi Olt

Gorj

» Trei tineri au fost reţinuţi pentru trafic de droguri

Sport

» Instrucţie cu Podariul
» Bistreţul a corectat-o pe CS Apa
» Bănia are două „guri de foc“
» Lincar: Vreau să creştem de la meci la meci
» Bartoli se retrage
» Ogrăzeanu şi Lavric s-au oprit în serii
» România a scârţâit cu Slovacia

Bani & Afaceri

» Olt: Alro Slatina, pierderi de 17 milioane de lei în primul semestru al anului

Sanatate

» Analize plătite de pacient, decontate şi de CAS?

Educatie

» Peste 87.000 de candidaţi s-au înscris la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului

Magazin

» „Hyperloop“, călătorii la viteze supersonice
» Chinezării şi „copy-paste“
» CFR suplimentează duminică numărul de trenuri pe ruta Bucureşti-Mangalia

Top