13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVolum mare de cărţi, spaţiu puţin

Volum mare de cărţi, spaţiu puţin

Biblioteca „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova este într-o perioadă de schimbări. Din cauza lipsei spaţiului de depozitare se încearcă găsirea unor artificii prin care să se rezolve această problemă. Iar soluţia este mutarea unor cărţi, mai ales că acum biblioteca se pregăteşte să primească o donaţie consistentă. Dacă acum 25 de ani instituţia ţinea pe rafturi 25.000 de cărţi, astăzi acelaşi spaţiu adăposteşte 700.000 de volume.

Multe cărţi ale bibliotecii se odihnesc în depozit şi nu sunt expuse cititorilor pentru că nu mai sunt locuri pe rafturi. Din cauza aceleiaşi lipse de spaţiu, periodicele se mută într-un nou sediu, nu foarte departe de cel al bibliotecii. Din primăvară şi până acum, mutarea lor a creat haos. Dacă până deunăzi cel care voia să le consulte putea face asta pe loc, acum cititorii trebuie să aştepte două zile până când o să le aibă în mână, după ce depun o cerere în prealabil. Problema va dura până în toamnă pentru că încă se lucrează la aranjarea spaţiului. Alexandru s-a lovit de această problemă a periodicelor, care sunt pe picior de mutare: „Mi-au spus că periodicele nu sunt accesibile până în toamnă pentru că sunt în mutare“.
Lipsa spaţiului este principala problemă a bibliotecii judeţene. „Avem nevoie de spaţii noi şi avem garanţii că o să se rezolve. În ultimul timp, am încercat prin activităţile noastre să mergem noi la cititori şi nu să aşteptăm să vină ei la noi. Vrem să atragem copii pentru că ei vor fi viitorii noştri cititori“, a declarat Rodica Pârvulescu, şef relaţii cu publicul. Tot din lipsa spaţiului, Ludoteca a fost mutată de la etajul doi într-un loc mai restrâns, la parter. Acolo vor fi mutate şi cărţile de la împrumut pentru copii, iar cele două săli rămase libere se vor umple de cărţile donate de profesorul Dan Berindei. „Acum ne-am mutat de unde făceam noi înainte activităţile de vacanţă. Nu prea avem loc. Dar am înţeles că se face un spaţiu mai mare pentru Ludotecă şi o să mergem acolo“, a spus Mădălina, o fetiţă care participă la activităţile găzduite de Ludotecă.

Titluri nevoite să rămână ascunse de ochiul cititorului

Cititorii resimt şi ei lipsa spaţiului. Rafturile sunt pline de cărţi, iar în spaţiul dintre ele nu au loc mai mult de două persoane. „Fondul de carte este bun. Găsesc multe cărţi interesante. Pe mine mă interesează mai mult cărţi de cultură, de filozofie şi le găsesc. Dar spaţiul este într-adevăr o problemă. Iar multe cărţi sunt învechite“, a mărturisit un domn care îşi alegea meticulos cărţile de pe rafturile din sala împrumut adulţi.
Printre rafturile de la împrumut copii am găsit-o pe Ana-Maria, care şi ea a spus că spaţiul din bibliotecă este mic. Idee pe care a susţinut-o şi Andreea, care preferă să citească acasă. Doamna Adriana a spus că nu a găsit mereu toate cărţile pe care le-a căutat pentru că s-a renunţat la unele dintre ele pentru că nu au loc: „Au zis că nu e spaţiu suficient şi au mai renunţat la unele dintre ele pentru că nu erau cărţi foarte solicitate. Şi pe bună dreptate, cărţile sunt cam înghesuite“.
Bibliotecarele care trăiesc zi de zi în mijlocul cărţilor resimt poate cel mai bine această situaţie. „Avem problema asta deocamdată. Într-adevăr nu avem prea mult loc“, spune bibliotecara Doina Gubăucianu.
Cât depre cărţile care ajung în bibliotecă, responsabila de achiziţii, Ionela Cojocaru, a declarat că biblioteca are la dispoziţie cinci miliarde de lei vechi pe an pentru acest lucru: „Ne bazăm pe cărţile noi. Fiecare editură ne trimite ofertele şi noi achiziţionăm anumite cărţi, în funcţie de buget. Cărţile sunt însă din ce în ce mai scumpe“. Biblioteca participă însă la târgurile de carte şi de acolo achiziţionează cărţi la preţ redus.
Până se găsesc soluţii, copiii îşi petrec timpul în sala de lectură, la calculatoare. Dar majoritatea nu merg acolo pentru citit. Din cei opt pe care i-am găsit, nici unul nu citea: „Eu zic că vin să citesc, dar aici, pentru că am internet, mă mai şi joc, mai vorbesc cu prietenii mei pe Facebook“, a spus Maria, în timp ce era atentă să nu piardă jocul. Un alt băiat se uita pe youtube la reluarea unei emisiuni de divertisment şi se amuza copios.
Copiii sunt în vacanţă şi pot să facă ce vor. Biblioteca însă nu are vacanţă. Este mult de muncă, mai ales acum, când se extinde.
Ana-Maria Predilă (anul II, Secţia Jurnalism, Facultatea de Ştiinţe Sociale)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS