16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNizoralul, interzis în curând la nivel european

Nizoralul, interzis în curând la nivel european

Comisia Europeană se pregăteşte să retragă de pe piaţă medicamentele antifungice cu administrare pe cale orală pe bază de ketoconazol, aşa cum s-a întâmplat în Franţa cu Nizoralul, ca urmare a riscurilor pe care le prezintă pentru ficat, a declarat marţi o sursă europeană, conform Agerpres.
Sesizată de Franţa, care a retras acest tratament în iulie 2011, Agenţia europeană a medicamentului (EMA) a emis o recomandare de suspendare la nivel european. ‘Beneficiul ketoconazolului pe cale orală nu compensează riscul de leziune hepatică’ pentru tratarea micozelor şi a ciupercilor, se arată în avizul Agenţiei.
Comisia a lansat procedura prin care acest aviz să devină unul constrângător la nivel european şi o va prezenta în acest sens controlului statelor membre, a precizat sursa citată.
EMA a apreciat că folosirea locală (gel, cremă, şampon etc.) a medicamentelor pe bază de ketoconazol (vândute de diverse laboratoare) rămâne posibilă, având în vedere pătrunderea slabă a substanţei în circulaţia sangvină. Aceste medicamente pot de asemenea să continue să fie administrate pe cale orală, dar doar cu aprobarea autorităţilor naţionale, pentru tratarea sindromului Cushing, o maladie hormonală rară ce poate fi fatală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS