9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞefii CEO promit păstrarea sucursalelor din Dolj

Şefii CEO promit păstrarea sucursalelor din Dolj

Sucursalele Electrocentrale Işalniţa şi Craiova II, din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), nu vor fi închise sau reorganizate. Conducerea Complexului Energetic Oltenia a decis însă ca din această săptămână să numească şefi noi la cele două termocentrale, ca urmare a modului în care a fost realizat managementul unităţii la Sucursala Craiova II, respectiv din cauza dispariţiei a 140.000 de tone de cărbune, la Sucursala de la Işalniţa. La instalarea noilor şefi în funcţii au fost prezenţi Ion Petronoiu, şeful Diviziei Strategie Dezvoltare, şi Ion Răuţ, directorul Direcţiei Resurse Umane din cadrul Complexului Energetic Oltenia. La Sucursala Electrocentrale Craiova II, directorul general Marian Motocu a fost retrogradat pe un post de director tehnic, noul şef al termocentralei fiind Dan Vasile, fost dispecer-şef de tură. Tot la Sucursala Electrocentrale Craiova II, Directoratul Complexului Energetic Oltenia a mai decis numirea unui nou director economic, în persoana lui Tudor Budoace.

Bălăşoiu conduce
noul serviciu
de termoficare

În ceea ce priveşte Sucursala Energetică de la Işalniţa, în locul directorului general Constantin Bălăşoiu a fost instalat Dumitru Dumitraşcu, fost inginer în cadrul Formenerg, o companie cu capital de stat. Dumitru Dumitraşcu a mai lucrat însă la compania producătoare de lignit şi energie electrică din Oltenia. Potrivit lui Ion Răuţ, directorul Direcţiei de Resurse Umane din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Constantin Bălăşoiu, ex-director al Complexului Energetic Oltenia şi până în această săptămână şef al Termocentralei Işalniţa, va conduce serviciul de Termoficare al companiei.
„Am decis la nivelul structurii de conducere a Complexului Energetic Oltenia înfiinţarea unui serviciu nou de termoficare cu sediul în Craiova. Acesta va fi condus de domnul Constantin Bălăşoiu şi se va afla în subordinea directă a conducerii Complexului Energetic Oltenia. Noul serviciu se va ocupa exclusiv de serviciile de termoficare furnizate de CEO“, a declarat Ion Răuţ, directorul Direcţiei Resurse Umane.

Au fost desfiinţate cinci posturi
de directori

Potrivit aceleiaşi surse, pe lângă instalarea de conduceri noi, Directoratul Complexului Energetic Oltenia a mai decis desfiinţarea a câte două posturi de directori la Sucursala Craiova II şi a altor două posturi de şefi la Sucursala Electrocentrale Işalniţa. De asemenea, a fost desfiinţat un post de director şi la Sucursala Electrocentrale Turceni. Posturile reduse din organigrame sunt cele de director mentenanţă şi director de proiecte. Alte 11 posturi de directori au fost desfiinţate de la 1 aprilie, astfel încât din organigrama CEO au fost eliminate în ultimele patru luni 16 posturi de directori. În ceea ce priveşte modul de organizare a celor două Sucursale Craiova II şi Işalniţa, directorul Ion Răuţ a precizat că aceasta vor funcţiona la fel ca şi până în prezent. Răuţ a mai spus că angajaţii celor două termocentrale nu vor fi afectaţi în acest an de vreun program de disponibilizări colective. „Activitatea se va desfăşura ca şi până în prezent. Nu există nici un plan de reorganizare, închidere sau restructurare. Am o listă pe care sunt aproximativ 600 de salariaţi din cadrul CEO care îndeplinesc toate criteriile pentru a fi disponibilizaţi anul viitor. Nu îi am pe termocentrale, ci doar sunt selectaţi după îndeplinirea criteriilor. Este posibil ca între cei 600 să fie şi salariaţi de la Craiova II şi Işalniţa, dar acesta este programul de disponibilizări colective de anul viitor. Acum, Craiova II funcţionează cu un grup energetic, iar la Işalniţa activitatea este momentan oprită, dar se va furniza cărbune şi va produce“, a mai spus Ion Răuţ.

Anchetă pentru delapidare la Işalniţa

Dacă la Termocentrala Craiova II funcţionează un grup energetic, situaţia de la Sucursala Electrocentrale Işalniţa este mai complicată, având în vedere că în ultimele luni nu a prea existat activitate, în ceea ce priveşte producerea de energie. Unul dintre motive este strâns legat de rezultatul unei verificări efectuate de Corpul de control al directorului Complexului Energetic Oltenia, care a scos în evidenţă lipsa din gestiune a unei cantităţi de 140.000 de tone de cărbune. De mai multe ori a fost măsurat stocul de cărbune, dar au ieşit diferenţe între măsurători. Ulterior, conducerea Complexului Energetic Oltenia, pentru a evita orice suspiciuni, a luat decizia de a consuma întreaga cantitate aflată în depozitul termocentralei pentru a se stabili cu exactitate cărbunele lipsă. Foştii şefi ai termocentralei susţineau că lignitul se afla într-o o groapă existentă sub depozitul actual. „Activitatea termocentralei a fost îngreunată de această situaţie. După ce a fost consumat cărbunele din stoc, s-a ajuns la concluzia că lipseşte o cantitate de cărbune. Aşteptăm să vedem concluziile anchetei poliţiei şi vom cunoaşte exact cantitatea şi prejudiciul. Ancheta vizează peste zece angajaţi ai Sucursalei, şefi de secţii, de depozit, de servicii şi se poate extinde în funcţie de ce urmăresc anchetatorii. Deocamdată, verificările nu îl vizează şi pe Constantin Bălăşoiu“, a completat şeful Direcţiei Resurse Umane, din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Au fost audiaţi
şase salariaţi

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj a audiat deja şase salariaţi ai Sucursalei Electrocentrale Işalniţa, în legătură cu lipsa de cărbune din depozit. Ancheta vizează infracţiunea de delapidare, iar prejudiciul estimat depăşeşte un milion de euro. Şefii Complexului Energetic Oltenia vor să mai afle dacă, în locul cărbunelui de la carierele CEO, managerii de la Işalniţa au folosit lignit de la carierele private. „Poliţiştii efectuează cercetări cu privire la lipsa cărbunelui din gestiune de la Işalniţa. În perioada următoare vor fi audiate mai multe persoane cu funcţii de răspundere din cadrul unităţii“, a declarat Daniel Tică, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS