Acasă Actualitate Demolare cu cântec

Demolare cu cântec

http://www.youtube.com/watch?v=NyCeghBLJbQ

Demolarea unui imobil vechi de peste 100 de ani, situat pe strada Mihail Kogălniceanu din Craiova, naşte controverse. Proprietarul imobilului de la nr. 6, fostul magazin „1001 articole“, este cunoscutul fotbalist Florin Şoavă. Acesta a obţinut de la  administraţia locală craioveană autorizaţie de desfiinţare pentru o parte din clădire, în baza căreia a pus la pământ mare parte din ea.

Lucrările au început în urmă cu aproximativ o lună şi tot atunci s-au iscat şi discuţii cu proprietarii din imobilul vecin, de la nr. 8.  Aceştia susţin că trepidaţiile care se simt în urma lucrărilor, făcute cu pichamere, buldozer şi baroase, au dus la degradarea clădirii în care locuiesc, construită în anul 1903. „Lucrările le-au început la final de săptămână. Ne-am trezit cu pichamere, cu un buldozer, cu lovituri de baros şi basculante. O hărmălaie îngrozitoare! Aici, clădirile sunt vechi, fără fundaţie din beton armat, iar din cauza acestor lucrări au apărut fisuri la locuinţa mea. Ei au trecut în autorizaţia de demolare următoarea precizare: «Lucrările de desfiinţare se vor executa astfel încât să nu fie afectate proprietăţile vecine». Eu am avut discuţii cu proprietarul, cu constructorul, cu proiectantul, pentru că ei nu au respectat prevederile din autorizaţie. În plus, ei aveau autorizaţie pentru desfiinţare etaj şi învelitoare la construcţia existentă  S+P+1, dar constructorul a mers mai departe şi a pus la pământ şi parterul. Normal că imobilul meu este afectat. Am solicitat la Disciplina în Construcţii, la Inspecţia în Construcţii să verifice în ce condiţii se fac aceste lucrări. Am înţeles că sunt nereguli, lucrările sunt sistate în prezent, iar investitorul a fost sancţionat contravenţional. Eu am depus o acţiune în instanţă pe contencios la Tribunalul Dolj“, a declarat Emil Dumitrescu, proprietarul unui apartament din imobilul de la nr. 8.

Una se autorizează, alta se demolează

Cel care a făcut documentaţia tehnică pentru lucrările de desfiinţare, Emilian Ştefârţă, are o explicaţie pentru faptul că s-a demolat mai mult decât prevede autorizaţia. „Zidurile care urma să fie înlăturate, în planul meu cadastral au 80 de centimetri. Acum, la faţa locului, s-a descoperit că acestea sunt de doar 37,5 cm. Nu are centură, nimic. Mi-e teamă că constructorul a mers mai mult cu demolatul. Eu aveam de gând să ridic cu ferme din lemn un alt etaj, dar, în situaţia dată, trebuie să le dau jos, fac dispoziţie de şantier, păstrez subsolul, nu umblu la fundaţiile altor case. Nu poate să spună că se spijină clădirea lui pe clădirea mea. Se face proces-verbal de către expert, în baza acestuia se face dispoziţie de şantier, merg la expert, îşi pune viză, apoi la verificatorul de proiect, şi o depun la primărie, se adaugă la autorizaţie. Proiectul s-a făcut în baza cadastrului“, a explicat arhitectul Emilian Ştefârţă.
Adică atât proiectantul, cât şi expertul au făcut nişte lucrări din birou, în baza unui plan cadastral, fără să meargă în teren? Sau au prevăzut şi admis şi această variantă?

S-a demolat mai mult

Ca urmare a acestor nereguli, Disciplina în Construcţii Craiova a sistat, în urmă cu o săptămână, lucrările la imobilul cu pricina deoarece: „Lucrările de desfiinţare ce se execută la imobilul situat în str. Mihail Kogălniceanu nr. 6 nu respectă documentaţia ce a stat la baza emiterii autorizaţiei de desfiinţare, fapt pentru care proprietarul a fost sancţionat contravenţional în conformitate cu prevederile Legii nr. 5011991. Precizăm că odată cu aplicarea sancţiunii contravenţionale s-a dispus ca măsură complementară oprirea lucrărilor şi încadrarea lor în prevederile autorizaţiei de desfiinţare şi a proiectului tehnic, vizat spre neschimbare de către autoritatea locală. Prin autorizaţia de construire nr. 595/11.06.2011, Primăria Municipiului Craiova a autorizat desfiinţarea etajului şi învelitoarea la construcţia existentă S+P+1, având sistemul constructiv – fundaţie b-a, zidărie portantă, acoperiş şarpantă, învelitoare tablă, iar proprietarul a desfiinţat şarpanta, învelitoarea şi zidăria de la etaj conform autorizaţiei şi a procedat şi la desfiinţarea parţială a şarpantei de la corpul parter ce nu a fost prevăzută în documentaţia tehnică ce a fost vizată spre neschimbare“, precizează reprezentanţii Biroului Disciplina în Construcţii, într-un comunicat.
Însă acest lucru nu-l recunosc nici şeful de proiect, Emilian Ştefârţă, nici proprietarul, Florin Şoavă. „A fost acolo şi Inspecţia în Construcţii, şi Disciplina. S-a constatat că nu s-a făcut nici o ilegalitate. Lucrările au fost sistate, dar nu am fost sancţionat contravenţional. Cu cel care se învecinează cu proprietatea mea am vorbit şi am ajuns la un acord. Nu înţeleg cum vine asta, să te uiţi în curtea altuia! Cred că de luni vom da drumul lucrărilor. Nu pot să spun că a greşit proiectantul, expertul sau constructorul, ăştia sunt oamenii!“, este de părere Florin Şoavă.

Au fost constatate nereguli

„Trebuie să pună în siguranţă o parte a clădirii. Proiectantul şi expertul trebuie să găsească soluţia corectă de respectare a autorizaţiei de demolare parţială. Ei au umblat la nişte elemente încastrate în construcţie, aici sunt neregulile“, a declarat Marcel Marcea, directorul Inspectoratului în Construcţii.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version