12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrădina Zoo, sub semnul... nimicului

Grădina Zoo, sub semnul… nimicului

Licitaţia pentru reamenajarea grădinii zoologice din Craiova, care a avut loc pe 15 iulie, a fost anulată. Se pare că proiectul nu a interesat pe nimeni, pentru că nu a fost depusă nici o ofertă. Animalele continuă să trăiască în aceleaşi condiţii precare, amplificate de temperaturile de afară.

Imaginaţi-vi-l pe regele junglei tolănit într-una dintre cuştile de beton, cu burta în sus, pe 40 de centimetri de umbră. În aceeaşi cuşcă mai este o leoaică, dar ea a preferat să stea înăuntru, într-un spaţiu la fel de mic. Arşiţa verii pe cimentul încins devine un adevărat calvar pentru animalele care sunt obişnuite să alerge, să se mişte. Puţin mai departe de lei, stau nutriile. Bazinul lor, care ar trebui să aibă apă proaspătă în care să înoate, e uscat de la atâta căldură. Umbra e undeva aproape de zero. Mărinică Iordache, administratorul interimar al grădinii, spune totuşi că „nu mai e ce a fost. S-a schimbat totul. Nu mai e nici mizerie. E problema cu spaţiul, care se vede“. Şi se pare că va mai dura această problemă cu spaţiul.
La licitaţia organizată de primărie pentru reamenajarea grădinii zoologice, un proiect de mare interes mai ales pentru bietele animalele, nu s-a prezentat nimeni; nu a fost depusă nici o ofertă. Conform datelor publicate pe site-ul e-licitatie.ro de autoritatea contractantă, aceasta „a anulat procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică, întrucât nu a fost depusă nici o ofertă“. Speranţele pentru spaţii mai mari ale animalelor au fost anulate şi ele, cel puţin pentru o perioadă.

Prelungire până la încheierea lucrărilor. Care lucrări?

Neregulile abundă la grădina zoologică, şi nu de azi, de ieri. „Ei (primăria – n.r.) au solicitat aviz, dar noi nu putem da aşa ceva, ci doar autorizaţie“, a explicat Cătălin Florescu, şef serviciu în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj. Zoo Craiova continuă să funcţioneze în ilegalitate, spaţiile pentru carnivore şi omnivore fiind neconforme şi grădina neavând autorizaţie pentru aceste animale. Iar asta poate vedea orice vizitator care se gândeşte să mai treacă, o clipă, pentru a admira frumoasele creaturi care-şi trăiesc viaţa pe câteva zeci de metri pătraţi în mijlocul parcului.
Chiar dacă nici nu a fost vorba de vreun termen clar pentru începerea sau finalizarea lucrărilor de reamenajare, în condiţiile în care lucrările nici măcar nu au fost atribuite, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj a prelungit ordinul de închidere a activităţii, care intra în vigoare pe 15 iulie. „Grădina Zoologică a depus la noi o documentaţie prin care suntem de acord cu prelungirea datei, până îşi termină modernizarea. Acum, e treaba lor de bucătărie internă“, a spus Costică Retea, director adjunct şi purtător de cuvânt la DSVSA Dolj.

Garda de Mediu:
„Să aibă un punct
de permanenţă!“

Comisarul-şef al Gărzii de Mediu Dolj, Gheorghe Călinoiu, susţine că, dacă lucrările nu au început fiindcă nu a fost găsit un constructor care să se ocupe de ele, măcar autorităţile să ia atitudine şi să încerce să facă ceva în plus pentru a asigura condiţii necesare perioadei de vară. „Vedeţi că nu merge din prima, ce măsuri suplimentare luaţi ca animalele acelea să nu fie în suferinţă ca urmare a faptului că se anunţă o perioadă de caniculă de nu ştiu cât? Iar la animale este mai gravă situaţia, mai ales leul, că doarme 24 din 25 de ore atunci când e cald […] În această perioadă, trebuie acordată o atenţie mărită condiţiilor care sunt acolo. Să nu fie lipsă de apă, să fie schimbată cât mai des, medicul să stea acolo 24 din 24, că de-aia e plătit, să aibă un punct de permanenţă. Exact cum au oamenii, aşa să fie şi la ele!“, a conchis Călinoiu. De precizat că medicul Ionel Avram, al cărui contract cu grădina a fost reziliat, a fost înlocuit de Ionuţ Velescu, colegul său de la controversatul cabinet Ionivet.

Vier Photen vrea
să salveze animalele

Aurelia Loacă, preşedinta Asociaţiei „Viaţa Animalelor“, implicată în situaţia de la Grădina Zoologică împreună cu celelalte asociaţii de protecţie a animalelor, rămâne la varianta de a trimite animalele la mai bine. „Eram sigură că s-a anulat licitaţia. […] Eu nu ştiu ce lucrări vor ei să facă. Eu am fost ieri acolo (luni – n.r.), ştiu care e situaţia. E jalnic, e groaznic […] Am vorbit la Fundaţia Vier Photen, sunt şi ei oripilaţi de situaţie. Susţin că vor să facă demersurile necesare ca să vadă ce animale pot să vină să ia de aici“, a spus Loacă.
Contactaţi de GdS, reprezentanţii primăriei nu au oferit, până la încheierea ediţiei, nici o informaţie legată de data reluării licitaţiei. Animalele n-au decât să aştepte şi să suporte condiţiile în care au trăit şi până acum. Schimbarea mai întârzie pentru regii animalelor, deveniţi, între timp, regi ai cimentului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS