18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii, mai mulţumiţi decât europenii de cărţi, ziare şi reviste

Românii, mai mulţumiţi decât europenii de cărţi, ziare şi reviste

Românii sunt mult mai mulţumiţi decât europenii când vine vorba de raportul calitate-preţ pentru electrocasnice şi maşini noi, dar mult mai nemulţumiţi în ceea ce priveşte băuturile alcoolice şi nealcoolice, fructele şi legumele, carnea şi produsele din carne sau produsele din lapte, indică Tabloul de bord al pieţelor de consum pe 2013.
România este pe locul 24 în UE în 2012 în ceea ce priveşte condiţiile pentru consumatori, conform Tabloului de bord al pieţelor pentru consumatori, publicat marţi de Comisia Europeană, aflându-se la acelaşi nivel ca în 2010 şi 2011.
Principalele categorii de produse apreciate de români sunt destul de diferite de cele evaluate similar de europeni. Astfel, pe primul loc în topul produselor apreciate se află aparatele electrocasnice mari, cu un scor mai mare cu 5,1 puncte decât media UE , iar pe locul doi – cărţile, ziarele şi revistele, cu 2,2 puncte peste media din blocul comunitar.
Piaţa maşinilor noi şi-a ameliorat scorul cu 3,1 puncte faţă de 2011, în România, situându-se cu 5,5 puncte peste nivelul UE. De asemenea, produsele din domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor sunt pe locul cinci în România şi pe locul 16 în UE.
Sectorul băuturilor se bucură de o evaluare mult mai puţin pozitivă în România, cele alcoolice având un scor mai mic cu 6,3 decât în UE, iar cele nealcoolice, cu 3,9 mai redus. În comparaţie cu scorurile obţinute în 2011, produsele din lapte şi cele de îmbrăcăminte şi încălţăminte au înregistrat scăderi de 4 şi respectiv 3,6.
Diferenţa negativă cea mai mare între scorurile înregistrate în România şi cele de la nivelul UE se observă la băuturile alcoolice, mai mic în ţara noastră cu 6,3 puncte, şi la evaluarea primită pentru categoria de produse fructe şi legume (-4,4). Nemulţumirea este însă una generală când vine vorba de alimentaţie, întrucât şi produsele din lapte (-3,6%), carnea şi produsele din carne (-3,8), pâine, cereale, orez, paste (-0,7) au avut în România scoruri mai scăzute decât la nivelul UE.
Cele mai apreciate servicii sunt, în ordine, cele aeriene, cele de îngrijire personală şi cele poştale. Astfel, serviciile aeriene şi cele poştale au obţinut scoruri mai mari cu 5,3 puncte în România decât în restul UE. De asemenea, a fost evaluat favorabil şi sectorul de telecomunicaţii, serviciile telefonice mobile fiind pe locul şase în România şi pe locul 23 în UE. În ceea ce priveşte furnizarea internetului, acest serviciu se află în România cu 11 locuri mai sus decât în UE.
Cel mai puţin în cadrul sectorului de servicii sunt apreciate creditele ipotecare, cu un scor de 86,8, cu 7,2 mai mic decât la nivelul UE, şi cele de transport feroviar, cu un scor mai mic cu 7,4 puncte decât media UE. Cea mai mare schimbare între 2011 şi 2012 s-a înregistrat în sectorul serviciilor de abonamente pentru televiziune, care a crescut cu 6,4 puncte şi a urcat de pe poziţia 23 pe a 13-a în sectorul serviciilor.
Datele folosite în tabloul de bord pe 2013 privind condiţiile pentru consumatori provin din studiile anuale de monitorizare a pieţelor pe 2012, care vizează 21 de categorii de produse şi 30 de tipuri de servicii ce reprezintă circa 60% din cheltuielile totale ale gospodăriilor. Condiţiile pentru consumatorii de pe fiecare piaţă sunt evaluate în baza a şase criterii, respectiv comparaţie, încredere, probleme şi plângeri, gradul de satisfacţie, alegere şi schimbare a opţiunii.
AGERPRES

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS