16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStrada Isvarna, în pană de curent

Strada Isvarna, în pană de curent

http://www.youtube.com/watch?v=ztEmA5YCAuw

Desele întreruperi de curent de pe strada Isvarna dau mari bătăi de cap şi le fac multe pagube celor care locuiesc acolo, şi care plătesc facturi destul de piperate la CEZ.
Strada Isvarna din Craiova e locul în care întreruperile de curent se înscriu de o vreme încoace în rutina cotidiană. Nu există zi fără două-trei întreruperi de curent, spre marea nemulţumire a celor care îşi au domiciliul aici. Situaţia ar fi, poate, mai uşor suportată dacă lucrurile s-ar opri doar la acest aspect. Din păcate, odată cu fiecare întrerupere de energie şi restabilirea ei ulterioră, după îndelungi insistenţe, câte un obiect electrocasnic are de suferit, iar păgubitului nu îi rămâne altceva de făcut decât să scoată bani din buzunar şi să îl repare, dacă mai e ceva de reparat, sau să-şi achiziţioneze altul.

O stradă cu multe probleme

Odată ce ai intrat pe strada Isvarna, te simţi transpus în alte timpuri, în care străzile nu cunoscuseră încă asfaltarea, iar gropile se adânceau de la o zi la alta. „De când au schimbat conducta de apă, ne-au lăsat încurcaţi şi cu strada vai de lume! Pietroaiele pe care le-au scos când au pregătit lucrările au rămas adunate în mormane, pe marginea drumului. Se strică maşini, se strică tot“, îşi spune nemulţumirile o craioveancă de pe strada Isvarna.
Uneori, lumina se întrerupe brusc, poate pentru a-i ajuta pe cei ce locuiesc acolo să nu mai vadă lipsa unor utilităţi absolut normale pentru un oraş european al secolului nostru, ori poate pentru a le reaminti de sportul naţional din perioada comunismului, când lampa substituia seară de seară becul.
„De 11 zile consecutiv trebuie să suportăm pene de curent mai ceva ca pe vremea comunismului. Îşi bat, pur şi simplu, joc de noi – ca şi cum energia electrică ar fi foarte ieftină. Se pare că nu îşi permit să angajeze personal calificat care să rezolve o avarie în aşa fel încât sistemul să funcţioneze normal mai mult de câteva ore. Suntem în 2013, suntem în municipiu. În casa mea trăieşte o bătrână de 90 ani cu grave dificultăţi locomotorii şi, implicit, nevoi speciale. Nu pot să o spăl pe întuneric. Este un cartier cu destulă populaţie de etnie romă, m-am săturat să stau stresată la cel mai mic zgomot din curte – poate voi sfârşi din nou cu uşa de la maşină îndoită cu levierul, sau, poate, vom rămâne a cincea oară fără păsările din curte. Motive mărunte şi poate penibile pentru alţii din afară, dar pentru noi nu e nimic amuzant în faptul că marea companie CEZ nu cunoaşte termenii «respect» şi «operativitate» şi îmi ignoră cu graţie a treia reclamaţie, servindu-mi nefolositoare numere de înregistrare. Chiar nu au angajaţii şi dotările necesare să soluţioneze definitiv problema? Totuşi, au trecut 11 zile! Nu putem trăi cu stresul că în fiecare zi urmează o nouă întrerupere a energiei electrice“, a scris craioveanca Ramona Jugănaru, într-o sesizare adresată Gazetei de Sud pe [email protected].

Întreruperi dese, aparate electrocasnice distruse

Desele întreruperi de curent îi lasă pe consumatorii de pe strada Isvarna şi fără aparatele electrocasnice. „Noaptea, ziua, tot timpul se ia curentul. De multe ori, biata fetiţă vrea să se uite la desene, dar nici din acestea nu mai putem vedea. Plătim o grămadă de bani. Eu plătesc 150 de lei pe lună la lumină, pe timp de vară. Poate nu am bani să merg să aprind o lumânare la biserică, că nu ajung banii de la o pensie de 600 de lei la alta. Lumina trebuie plătită că altfel vin să ţi-o taie. Şi, în condiţiile acestea, mai iau şi curentul, noaptea, ziua, nu contează. Să se ia măsuri, să vină inopinat şi să facă controale, să-i taxeze pe cei care nu plătesc, dar fură curent. Televizorul mi s-a stricat că vine flux mare de curent. Trei televizoare am reparat luna trecută“, a reclamat doamna Cojocaru de pe strada Isvarna.
Într-o altă gospodărie de pe aceeaşi stradă, aceeaşi problemă. „De joia trecută s-a luat şi de două ori pe zi, şi noaptea. S-a întâmplat să fiu la calculator când s-a oprit lumina şi apoi, când a revenit, nu a mai funcţionat şi a trebuit să-l repar pe banii mei. Facturile, în schimb, sunt foarte mari. Dacă mergi şi le reclami, spun că de vină este firma care face citirea. Plătim în avans, se folosesc de banii noştri şi noi de ce beneficiem?“, se întreabă, în mod firesc, Tudorel Anghel.
Aceeaşi reclamaţie şi din partea lui Nicolae Jugănaru: „Se opreşte cam des, în special noptea. Mâncarea ni se strică în frigider de multe ori, în cel mai fericit caz. S-a întâmplat să se strice şi frigiderul. A trebuit să chem un depanator şi l-a reparat, bineînţeles pe cheltuiala noastră“.
Şi, între două întreruperi, oamenii locului mai bat încă o dată drumul pentru a reclama problema lor, deşi ştiu, asemenea lui Marin Mitrică, că: „Degeaba facem reclamaţii, câinii latră, ursul merge înainte. Tratează cu indiferenţă. Reclamăm în zadar. E ca frecţia la piciorul de lemn. E stat în stat“. Speră însă că, într-o bună zi, energia electrică va funcţiona fără întrerupere, aşa cum e normal să se întâmple într-un oraş modern.
Încercând să aflăm care este cauza nenumăratelor întreruperi de energie de pe strada Isvarna, am cerut un punct de vedere reprezentatului CEZ, Angelica Barbu, care a refuzat categoric orice dialog: „Nu răspundem solicitărilor dumneavoastră (ale Gazetei de Sud – n.r.). Nu ştiţi protocolul între noi şi Gazeta de Sud? Nu răspundem solicitărilor dumneavoastră“.
Cu siguranţă, acesta este protocolul pe care reprezentanţii CEZ îl aplică şi clienţilor lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS