16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSecretar de stat, la negocieri cu sindicatele şi administraţia CEO

Secretar de stat, la negocieri cu sindicatele şi administraţia CEO

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Maricel Popa, s-a aflat ieri în Gorj, unde a purtat discuţii cu sindicatele şi administraţia Complexului Energetic Oltenia (CEO). Oficialul din Ministerul Energiei a venit la Târgu Jiu alături de Gavril Baican, consilier în cadrul aceleiaşi instituţii şi fost director al Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia. Prima rundă de discuţii a avut loc la sediul din Târgu Jiu al Federaţiei Naţionale Mine Energie, unde Maricel Popa a aflat principalele doleanţe ale liderilor de sindicat, care l-au chemat de mai multe săptămâni în Gorj pe secretarul de stat amintit. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de o serie de decizii ale administraţiei care au legătură cu politica salarială şi cotizaţiile membrilor de sindicat, care erau până acum reţinute de către administraţie, pe statul de salariu. Acest lucru nu se mai întâmplă de o lună, membrii sindicatelor trebuind să meargă singuri la casierii să vireze lunar cotizaţiile.

Declaraţii puţine

La ieşirea de la întâlnirea cu liderii Federaţiei Naţionale Mine Energie, secretarul de stat Maricel Popa a declarat că discuţiile au avut în vedere elaborarea unui acord de bună colaborare între sindicate şi administraţia Complexului Energetic Oltenia. Protocolul respectiv ar urma să fie semnat de cele două părţi, alături de un reprezentant al Ministerului Energiei. Maricel Popa a lăsat să se înţeleagă faptul că va reveni la Târgu Jiu pentru a relua discuţiile cu administraţia şi sindicatele Complexului Energetic Oltenia, astfel încât să se ajungă şi în faza de semnare a documentului care a apărut la propunerea Federaţiei Naţionale Mine Energie şi care a şi fost elaborat într-o primă variantă lăsată de către secretarul de stat la sediul Diviziei Miniere, unde a stat de vorbă cu unul dintre şefii Complexului Energetic Oltenia, Aurel Medinţu.

Medinţu a uitat protocolul la sediul Diviziei Miniere

Directorul Diviziei Energetice din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Aurel Medinţu, a fost atât de interesat de subiectul discuţiilor şi de propunerile sindicatelor, încât a declarat că a uitat să ia cu el să studieze propunerile din documentul elaborat de Federaţia Naţională Mine Energie. „Este vorba de un acord între sindicate şi Ministerul Energiei. Nu ştiu exact ce vor să facă. Noi n-am discutat prea multe. Acordul l-am lăsat la sediul Diviziei Miniere. Nu a fost nici o întâlnire. A fost aşa, un fel de protocol, prin care să ne asumăm noi, administraţia, să nu facem rău, ci să facem bine. S-au ridicat din partea sindicatelor o serie de probleme, cum ar fi cea a cotizaţiilor. Nu se pune problema insolvenţei. În ceea ce priveşte activitatea complexului, este mai bine de câteva zile. A scăzut hidraulicitatea, debitul Dunării şi nivelul lacurilor. De câteva zile, energia produsă pe cărbune este peste cea produsă de hidro. Cred că la şase luni bilanţul o să fie pe plus. Am încercat să vindem mai multe pachete de energie şi pe unele am reuşit, pe altele nu. Am reuşit să vindem pachete de 50 de megawaţi şi de 20 de megawaţi. Am schimbat strategia pentru a avea un preţ de cost mai mic“, a precizat Aurel Medinţu, care se pregăteşte să plece în concediu de odihnă şi a părut foarte puţin interesat de problemele ridicate de sindicatele din minerit şi energie.

Întâlnire cu Ion Călinoiu

După ce a declarat că a discutat aproximativ 50 de minute cu directorul Aurel Medinţu, secretarul de stat Maricel Popa s-a deplasat la sediul Consiliului Judeţean Gorj, unde a fost primit de către preşedintele acestuia, Ion Călinoiu. Secretarul de stat a precizat că l-a informat pe Călinoiu în legătură cu cele discutate cu reprezentanţii Federaţiei Naţionale Mine Energie şi cu administraţia Complexului Energetic Oltenia. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat că cea mai importantă informaţie pe care a aflat-o de la oficialul din Ministerul Energiei a fost aceea că, în urma discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, a fost luată decizia amânării listării la Bursă până anul viitor a pachetului de 15% din acţiunile Complexului Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS