10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLibrăriile, un capitol lipsă din capitala culturală Craiova

Librăriile, un capitol lipsă din capitala culturală Craiova

Librărie – „magazin în care se vând cărţi“, aceasta este definiţia din Dicţionarul Explicativ Român, dar nu şi definiţia practică, cel puţin în Craiova. Aici există dorinţe clare de accedere a oraşului la statutul de capitală culturală europeană, dar lucruri care să ajute în acest sens, ba!
Librăriile craiovene nu arată deloc ca unele pregătite să ofere o cultură variată sau să răspundă cerinţelor celor care le vizitează.
Am făcut un tur al celor mai importante trei librării din Craiova: „Elena Farago“, Librăria Şcolii şi Librăria Diverta. Rafturi pline cu cărţi de beletristică, cărţi de colorat, atlase, hărţi, produse care nu îşi găsesc locul într-o librărie adevărată. Toate acestea nu fac altceva decât să aglomereze şi să le transforme mai degrabă în papetării.
Cărţi de specialitate sunt puţine sau chiar deloc. „În mare parte, în librăriile din Craiova lipsesc cărţile de care avem nevoie. Eu mă pregătesc pentru arhitectură, iar cărţi de specialitate din acest domeniu nu există“, ne-a spus Isabella Măldăianu, elevă a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“.

Prea puţine cărţi de specialitate

În plus, craiovenii sunt nemulţumiţi de numărul librăriilor şi de faptul că nu găsesc cele mai noi volume. „În Craiova, librăriile sunt rare şi, în general, cărţile pe care le au sunt ediţii mai vechi. Nu noutăţi, nu volume de ultimă oră, au mai mult chestii care ţin de birotică, hârtii“, ne spune Raluca Popa, în timp ce răsfoieşte o carte. Cât despre aspiraţiile Craiovei de a deveni capitală culturală europeană, aceeaşi doamnă este de părere că oraşul trebuie să mai lucreze la acest capitol.
Un pas înainte spre dezvoltarea culturală ar fi venirea în Craiova a marilor edituri, care până la acest moment au doar mici colaborări cu librăriile din oraş. „Nu există un motiv clar pentru lipsa unei reprezentanţe a editurii noastre în Craiova“, a declarat Alice Ene, PR la editura Humanitas.
Studenţii sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe urma absenţei marilor edituri. Cei mai mulţi nu îşi găsesc cărţile din bibliografiile primite de la facultate. „În librăriile din Craiova nu mi-am găsit niciodată toate cărţile pe care trebuie să le citesc pentru facultate. Găsesc doar titlurile foarte cunoscute sau mai nimic. De multe ori, mi-am comandat cărţi de pe net, dar acolo trebuie să plătesc şi curierul, deci bani în plus“, mărturiseşte dezamăgită Ileana, studentă la Litere.

Pluşurile iau locul cărţilor

Altă mare editură care nu a venit până acum în Craiova este Polirom, una dintre cele mai importante din ţară. Directorul de vânzări, Vlad Vînătoru, ne-a declarat că „editura Polirom nu are un lanţ de librării propriu, însă sunt câteva librării în care se găseşte carte Polirom, inclusiv în Craiova“. Doar Librăria Diverta şi Librăria Şcolii din oraşul nostru sunt cele care deţin cărţi de la editura Polirom. Acestea sunt, însă, puţine.
Maria Pârvuleasa, PR al Librăriei Diverta, susţine că oferta librăriei este variată şi că orice carte solicitată poate fi adusă la cerere: „Avem o gamă destul de variată în ceea ce privește cărțile de specialitate, de la cărți de psihologie la ghiduri turistice, de la marketing la drept. În plus, pentru titlurile care nu sunt listate în Diverta avem un serviciu de comenzi speciale, prin care, în urma unei comenzi ferme din partea clientului, căutăm cartea și i-o aducem“.
La Librăria „Elena Farago“, situaţia e alta. După cum declară chiar vânzătoarea, lipsa spaţiului de depozitare este motivul pentru care nu colaborează cu editura Polirom. „Dacă aş colabora cu ei, mi-ar trebui toată librăria pentru cărţile lor. Au foarte multe şi eu nu am suficient spaţiu“. La această librărie, în lipsa cărţilor, se găsesc animale de pluş pe rafturi, genţi de damă, ghiozdane sau brelocuri.

Ia-o de unde nu-i!

În două dintre librăriile pe care le-am vizitat, am întâlnit un domn în vârstă, nemulţumit că în nici una dintre acestea nu a găsit cartea pe care o căuta. „Eu caut, de exemplu, o carte despre familia regală şi nu găsesc deloc. Cine să fie de vină?“. Tot el continuă hotărât: „Nu, nu există la noi o librărie în adevăratul sens al cuvântului. Motivul cred că este acela că nu există o susţinere reală pentru crearea unora foarte bune, ori editurile nu se înţeleg între ele să poată construi astfel de librării. Craiova nu se poate numi capitală culturală din moment ce nu există cultură aproape deloc“.
În drumul ei spre câştigarea statutului de capitală culturală europeană, Craiova mai are multe foi de scris la capitolul „cultură“. Cărţile sunt o mare parte din el.
Anca Dumitraşcu şi Ana Maria Predilă (anul II, Secţia Jurnalism, Facultatea de Ştiinţe Sociale)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS