16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBanca Naţională a Ungariei solicită închiderea biroului FMI din Budapesta

Banca Naţională a Ungariei solicită închiderea biroului FMI din Budapesta

Banca Naţională a Ungariei a solicitat astăzi Fondului Monetar Internaţional (FMI) să închidă biroul din Budapesta al instituţiei, informează b1.ro. Conducerea instituţiei afirmă că sediul FMI din Budapesta nu mai este necesar, întrucât autorităţile ungare vor achita împrumutul luat în 2008 de la FMI cel mai probabil până la sfârşitul acestui an, înainte de scadenţă, relatează AFP. În general, finalizarea unui acord de împrumut presupune şi închiderea biroului Fondului din ţara respectivă, întrucât relaţia foarte strânsă nu mai este necesară, dar decizia finală aparţine FMI.

Guvernatorul băncii centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, i-a transmis o scrisoare directorului general al FMI, Christine Lagarde, în care afirmă că biroul din Budapesta al instituţiei internaţionale ar trebui închis, „menţinerea acestuia nemaifiind justificată”, întrucât Ungaria „va plăti, probabil, un împrumut FMI luat în 2008 înainte de termen, până la sfârşitul acestui an”. „În lumina acestor lucruri, propun închiderea biroului local al FMI”, a afirmat Matolcsy în scrisoarea de o pagină postată pe site-ul băncii.

Ungaria a încheiat la sfârşitul anului 2008 un acord de împrumut în valoare de 20 de miliarde de euro cu FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, în contextul izbucnirii crizei financiare globale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS