17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVaticanul a blocat bunurile prelatului arestat

Vaticanul a blocat bunurile prelatului arestat

Justiţia din Vatican a blocat bunurile unui prelat arestat la 28 iunie de către poliţia italiană, suspectat că a servit ca „paravan” pentru viramente suspecte provenind din Monaco efectuate prin intermediul Băncii Vaticanului (IOR), a anunţat Sfântul Scaun într-un comunicat, citat de Mediafax.
„Printr-o ordonanţă din 9 iulie, promotorul justiţiei (procurorul) Tribunalului Cetăţii Vaticanului a ordonat blocarea bunurilor aflate pe numele monseniorului Nunzio Scarano la IOR (Institutul pentru Opere Religioase, banca Vaticanului)”, se arată în comunicat.
Potrivit poliţiei italiene, monseniorul Scarano ar fi servit ca „paravan” pentru viramente suspecte provenind din Monaco, efectuate prin intermediul Băncii Vaticanului.
Nunzio Scarano, fostul şef al contabilităţii APSA – Agenţia care administrează patrimoniul Vaticanului -, ascundea „beneficiarul real al operaţiunii şi împiedica depistarea urmei unor sume de bani”, potrivit poliţiei.
Potrivit anchetatorilor, Scarano a utilizat şi conturi bancare aparţinând IOR pentru a efectua viramente unor prieteni de-ai săi, vizând repatrierea din Elveţia a sumei de 20 de milioane de euro proveniţi dintr-o fraudă fiscală pentru o familie de armatori napolitani.
Papa Francisc a instituit la sfâşitul lui iunie o comisie, formată din patru clerici şi un laic, însărcinată să inspecteze IOR şi să propună o reformă ale cărei direcţii principale urmează să fie aflate în octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS