10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Transporturilor primeşte astăzi sentinţa în dosarul Transformatorul

Ministrul Transporturilor primeşte astăzi sentinţa în dosarul Transformatorul

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, va afla astăzi dacă va fi sau nu condamnat de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în dosarul Transformatorul, informează b1.ro. La ultimul termen, din 4 iulie, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut pedeapsa maximă pentru ministrul liberal şi ceilalţi inculpaţi – anume 15 ani de închisoare cu executare. În cazul în care Fenechiu va fi condamnat, acesta îşi va înainta demisia din funcţia de ministru al Transporturilor.

Potrivit procurorilor, în perioada 2002-2005 Relu Fenechiu a cumpărat prin firmele sale zeci de transformatoare în schimbul sumei de 20 de miliarde de lei vechi. Transformatoarele ar fi fost apoi vândute la suprapreţ societăţii Electrica Moldova, iar anchetatorii susţin că licitaţiile pentru respectivele contracte erau aranjate, întrucât la ele participau doar firmele lui Fenechiu.

„În esenţă, nu a fost săvârşită nici o faptă penală, nu există prejudiciu, nu a existat nici o înţelegere, astfel că nu sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei infracţiuni. Așa numitul obiect material al infracţiunii a fost valorificat, astfel că este absurd să se reţină că prin achiziţia bunurilor s-a creat un prejudiciu, în condiţiile în care în realitate s-au înregistrat beneficii de către societatea SISE Electrica Moldova”, se arată într-un comunicat transmis de Relu Fenechiu. Acesta susţine însă că toate constatãrile Gărzii Financiare sunt bazate exclusiv pe aprecieri subiective, şi nu pe vreo expertizã judiciară făcutã de specialişti în domeniile electroenergetic şi contabil.

Expertiza tehnică, în favoarea lui Fenechiu

Ministrul mai este acuzat în acest dosar şi de faptul că cele mai multe transformatoare erau învechite, provenind încă din anii 70, deşi au fost cumpărate drept noi. În apărarea ministrului vine însă expertiza tehnicã. „Din punctul de vedere al expertizei tehnice, dosarul se refera doar la firmele LA ROCCA şi TEHNOROM. Situaţia achiziţiilor de la celelate două firme – EUROPLUS şi FENE GRUP, este fără dubiu clarificată. Din expertiză rezultă că toate tipo-dimensiunile de componente/subansamble şi echipamente achiziţionate au fost utile, necesare pentru întreţinerea sistemului de distribuţie în exploatarea FDFEE Electrica Moldova, utilizabile şi compatibile cu acest sistem”, se arată în expertiza tehnică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS